Εφιαλτική απάντηση Αλμούνια για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων, ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, σε τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων, ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, σε τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η εφιαλτική απάντηση ήρθε διά στόματος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χοακίν Αλμούνια, σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα του «κουρέματος» των ασφαλισμένων καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ) των Ευρωπαίων πολιτών, σε ενδεχόμενη κρίση υπο-κεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής ρωτούσε την Κομισιόν σχετικά με ένα παραθυράκι που υπάρχει σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών» και αφορά το «κούρεμα» καταθέσεων, ακόμα και των ασφαλισμένων, ως μέσο καταμερισμού επιβαρύνσεων (bail-in) σε περιπτώσεις εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.


Το τελικό ερώτημα που έθετε ο ευρωβουλευτής ήταν κατά πόσο «έχει τη δυνατότητα ένα κράτος-μέλος να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς (φορολογίας – “κουρέματος”) από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν θα απαιτεί» τέτοιου είδους επιβαρύνσεις». Η απάντηση του επιτρόπου Αλμούνια είναι αποκαλυπτική. Αφού ορίζει ποιες είναι οι ασφαλισμένες καταθέσεις (στην περίπτωση της Ελλάδας οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εγγυάται το ΤΕΚΕ) και ποιες οι ανασφάλιστες καταθέσεις, περιγράφει τις ελάχιστες απαιτήσεις της Κομισιόν σχετικά με τον καταμερισμό των επιβαρύνσεων σε περίπτωση υπο-κεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας.


Στη συνέχεια ο επίτροπος ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι «η επιτροπή δεν θα απαιτεί την καταβολή εισφοράς από τους κατόχους χρεωστικών τίτλων αυξημένης εξασφάλισης ως υποχρεωτικό στοιχείο του καταμερισμού των επιβαρύνσεων» και αποκαλύπτει ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών-μελών. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Κάθε κράτος-μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ