«Αέρας» τα περί εσόδων από αέριο

Ονειρο θερινής νυκτός είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το μέγεθος και την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς και το πότε θα ξεκινήσουν οι εισροές εσόδων απ΄ την εκμετάλλευσή τους.

Τα παραπάνω προέκυψαν από ομιλίες και δηλώσεις του προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστου Τσόκα και του καθηγητή του ίδιου τμήματος, Ανδρέα Γεωργακόπουλου, σε επιστημονικό συνέδριο για τα πετρελαϊκά συστήματα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γεωργακόπουλος σχετικά με το μέγεθος και την αξία των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, υφίσταται πλάνη δεδομένου ότι «δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία γεώτρηση, ενώ έχουμε βαθιές θάλασσες, βάθους 1.500-1.800 μέτρων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ιζήματα κάτω από το νερό, που θα πρέπει επίσης να σκαφτούν για να φτάσουμε στους υδρογονάνθρακες». «Μακάρι να είχαμε έσοδα το 2014, όπως λεγόταν, αλλά δεν θα έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι μια γεώτρηση εκατό ημερών σε βαθιά νερά στο ερευνητικό στάδιο στοιχίζει περίπου 100 εκατ. δολάρια, αφού η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου του είδους κοστίζει κατά μέσο όρο 420.000 ευρώ ημερησίως, συν άλλα τόσα για τη λειτουργία του!

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ