Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Να ζητήσω συγγνώμη που δεν έχω πεθάνει»

Ο Ντάνος Λυγίζος ζει σε Σκέπη Ηλικιωμένων,πολεμά με χιούμορ τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εξομολογείται στην «Espresso».

Οταν σβήνουν τα φώτα της ράμπας οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι της τηλεόρασης, που μια ζωή λούζονται από τη λάμψη τη δημοσιότητας, περνούν σε δεύτερο πλάνο – ενίοτε πολύ σκοτεινό και θλιμμένο.


Ο Ντάνος Λυγίζος (πετυχημένος ηθοποιός και παρουσιαστής δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών από τη δημιουργία της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, αλλά και στη συνέχεια, όταν άνθισαν τα ιδιωτικά κανάλια) ανήκει σε εκείνους που απολαμβάνουν τη ζωή σε όλες τις πτυχές και τις διακυμάνσεις της και δεν το βάζουν κάτω ό,τι κι αν τους συμβαίνει. Γιατί, πάνω από όλα, έχει για όπλο του το χιούμορ που τον χαρακτήριζε ανέκαθεν.


«Μου δίνεται η ευκαιρία να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη που δεν… πέθανα», λέει στην «Espresso» από τη Σκέπη Ηλικιωμένων στην Παιανία όπου μένει τα τελευταία δύο χρόνια ο συνταξιούχος καλλιτέχνης, θέλοντας έτσι να διακωμωδήσει το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαιτίας της απουσίας του από τα κοσμικά θεωρούν ότι έχει… φύγει από τη ζωή.


«Πριν από μερικά χρόνια πληροφορήθηκα τον… θάνατό μου από τους ανθρώπους που θέλησαν να δημιουργήσουν ξανά ένα νέο σποτάκι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΕΛΜΕΠΑ), το οποίο είχα κάνει στο παρελθόν ”δανείζοντας” τη φωνή μου στον γλάρο που προτρέπει τον κόσμο να μη ρίχνει σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Ευτυχώς που παρενέβη μια κοπέλα -με την οποία ήμασταν μαζί σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και με γνώριζε- και τους εξήγησε ότι ζω κι έτσι το έκαναν ξανά με τη φωνή μου» μας λέει σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση.


Ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ο Ντάνος Λυγίζος πέρασε δύσκολες στιγμές με την υγεία του εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν μανιώδης καπνιστής.


«Πάσχω εδώ και χρόνια από αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το γνωστό ΧΑΠ. Και μετά το ΧΑΠ το… χάπι εντ» λέει με χιούμορ. «Δεν έλεγα να σταματήσω το τσιγάρο. Μου έλεγε μια φίλη μου γιατρός πνευμονολόγος:


“Kόψε το τσιγάρο, θα το μετανιώσεις πικρά”. Εγώ, όμως, δεν το έκανα. Η πρώτη κρίση με έπιασε στην Πάτρα. Με πήγαν στο τοπικό νοσοκομείο θώρακος και αρχικά σταματάω το κάπνισμα για τρία χρόνια. Κάποια στιγμή όμως, που είχαμε βγει πρώτοι σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες στους οποίους συμμετείχα κι εγώ και πετούσαμε από τη χαρά μας, ζήτησα ένα τσιγάρο κι έτσι το άρχισα ξανά».


Μάλιστα για ένα διάστημα μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και υποβαλλόταν σε θεραπείες με ισχυρές αντιβιώσεις, ώσπου ένα μικρόβιο έθεσε τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο.


«Η αγωγή που μου έκαναν μου “θέρισε” τη χλωρίδα του εντέρου και, όπως ξέρετε, ο γέρος ή από πέσιμο ή το… άλλο, το γνωστό, φεύγει από τη ζωή. Είχα χάσει δεκαέξι κιλά και έμοιαζα σαν τον Κόμη Δράκουλα των Καρπαθίων» συνεχίζει γελώντας.


«Eφυγα από το Χαλάνδρι που είναι το σπίτι μου και ήρθα εδώ, στην Παιανία, που είναι μια περιοχή όπου υπάρχει περισσότερος καθαρός αέρας, αφού χρειάζομαι οξυγόνο λόγω της πάθησής μου» τονίζει.


Να επισημάνουμε ότι στη Σκέπη Ηλικιωμένων έχει τη δική του σουίτα, αλλά και το αυτοκίνητό του με το οποίο, όποτε θέλει, κάνει τις βόλτες του με φίλους του, όπως είναι οι συνάδελφοί του Μάρκος Λεζές και Δάνης Κατρανίδης και άλλοι που τον επισκέπτονται τακτικά. «Εδώ όλοι ονομάζονται ένοικοι, και όχι τρόφιμοι» ξεκαθαρίζει.


«Η παγκόσμια βλακώδη απληστία ευθύνεται για τη σημερινή κρίση»


«Είμαι 75 χρόνων και, όπως και να το κάνεις, το νούμερο αυτό είναι στην… τελική ευθεία. Τώρα, πόσο μακριά είναι ο τερματισμός, το ξέρει μόνο ο Κύριος από πάνω. Πάντως, δεν φοβάμαι τίποτα.


Ούτε την εγκληματικότητα ούτε τους κακούς ανθρώπους ούτε την οικονομική κρίση. Ενα μόνο φοβάμαι: τη βλακεία», υποστηρίζει ο Ντάνος Λυγίζος και συμπληρώνει πως ακόμη και ο Αϊνστάιν είχε τονίσει πως «δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία».


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως σε κυβερνούν βλάκες, και δη άπληστοι βλάκες. Ολη αυτή η κρίση που ζούμε οφείλεται στην παγκόσμια βλακώδη απληστία». Σχολιάζει, όμως, και το φορολογικό σύστημα.


«Θέλουν να πάρουν φόρους και κόβουν συντάξεις και μισθούς. Μα, άμα δεν υπάρχουν λεφτά, ο κόσμος δεν θα αγοράσει, δεν θα πληρώσει» τονίζει, συμπληρώνοντας πώς «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πείραμα. Εχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα μικρό ποντικάκι-πειραματόζωο για να δουν πώς θα σωθούν οι μεγάλοι του πλανήτη, γιατί αυτοί κινδυνεύουν πολύ».


Δεν πιστεύει όμως ότι το πείραμα που έκαναν στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων θα… περνούσε στη χώρα μας. «Αν το δοκιμάσουν αυτό και στην Ελλάδα, όσο έξυπνα και να το κάνουν, παίζουν το κεφάλι τους κορόνα – γράμματα».



Γάμοι, διαζύγια και ο μικρός που είχε σαν γιο του


Ο Ντάνος Λυγίζος έχει παντρευτεί δύο φορές. Αρχικά με την Ελλη Ευαγγελίδου, τη σπουδαία κυρία της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, με θρυλικές εκπομπές όπως «Η σύγχρονη Εύα», και στη συνέχεια με την Ντίτα Σαλιβέρου.


«Με την κυρία Ευαγγελίδου μείναμε μαζί εφτά χρόνια και με την κυρία Σαλιβέρου μόλις ενάμιση, ίσως γιατί αυτός ο γάμος μου έγινε σε μια δύσκολη επαγγελματική περίοδο, με φόρτο εργασίας και εκνευρισμό» εξομολογείται. Με καμία από τις δύο δεν απέκτησε παιδιά, αλλά με την πρώτη είχε την ευκαιρία να νιώσει πατέρας, καθώς ο γιος της Ελλης Ευαγγελίδου από τον πρώτο της γάμο, ο τότε δεκάχρονος Δημήτρης, ήταν για εκείνον σαν δικός του.


«Θα ήθελα να είχα ένα δικό μου παιδί, αλλά δεν το μετάνιωσα κιόλας που δεν απέκτησα. Δεν λέει τίποτα το να έχεις παιδιά στα γεράματά σου, γιατί αυτή η περίοδος της ζωής του κάθε ανθρώπου έχει να κάνει με τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο καθένας. Δηλαδή αν είχα ένα γιο που ήταν, ας πούμε, στην Πολεμική Αεροπορία, τι θα μπορούσε να μου κάνει; Να με φυλάει; Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η δική μου κατάσταση -λόγω της ξεροκεφαλιάς μου- τα παιδιά μου δεν θα μπορούσαν να με νταντεύουν συνέχεια. Ενώ εδώ που ζω σήμερα, ό,τι και να συμβεί, έχω τόσους ανθρώπους που με φροντίζουν».


Το θέατρο, η τηλεόραση και η ευφυέστατη ωραία Ελένη


Ο ηθοποιός σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και το 1964 βγήκε για πρώτη φορά στο σανίδι με την Ξένια Καλογεροπούλου, που ήταν συμμαθήτριά του στη σχολή. Στο θέατρο διακρίθηκε σε λαμπερές επιθεωρήσεις παίζοντας με μεγαθήρια, όπως ο Νίκος Σταυρίδης, η Αννα Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου κ.ά.


Στην τηλεόραση έγραψε τη δική λαμπρή ιστορία στη δεκαετία του ’70 μαζί με τον Νίκο Μαστοράκη συνυπογράφοντας θρυλικές εκπομπές, όπως οι «Candid Camera», «Bingo» (στην παρέα τους ήταν και ο Τέρενς Κουίκ) και άλλες.


Στις αρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης, το 1990, πάλι με τον Νίκο Μαστοράκη παραγωγό, παρουσίασε στον ΑΝΤ1 -με παρτενέρ την Ελένη Ράντου και την Πόπη Χατζηδημητρίου- την επιτυχημένη εκπομπή «Οχι τα νέα του ΑΝΤ1». Η γνώμη του για την τηλεόραση δεν είναι κακή, καθώς γνωρίζει καλά ότι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν ακριβές παραγωγές και ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.


«Συνήθως παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές και εκτιμώ την προσπάθεια που κάνουν ο Γιώργος Παπαδάκης και η Πόπη Τσαπανίδου». Οσο για τα λεγόμενα «αστέρια της TV», όπως η Ελένη Μενεγάκη, υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. «Χατίρι δεν σου κάνει κανένας, κυρίως στην τηλεόραση. Αμα “τα φέρνεις”, πληρώνεσαι καλά και συνεχίζεις. Η Ελένη δεν έχει καμία σχέση με τη χαζούλα που κάνει, είναι μια ευφυέστατη κοπέλα».


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ – Φωτ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΑΝΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....