«Να ζητήσω συγγνώμη που δεν έχω πεθάνει»

Ο Ντάνος Λυγίζος ζει σε Σκέπη Ηλικιωμένων,πολεμά με χιούμορ τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εξομολογείται στην «Espresso».

Οταν σβήνουν τα φώτα της ράμπας οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι της τηλεόρασης, που μια ζωή λούζονται από τη λάμψη τη δημοσιότητας, περνούν σε δεύτερο πλάνο – ενίοτε πολύ σκοτεινό και θλιμμένο.


Ο Ντάνος Λυγίζος (πετυχημένος ηθοποιός και παρουσιαστής δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών από τη δημιουργία της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, αλλά και στη συνέχεια, όταν άνθισαν τα ιδιωτικά κανάλια) ανήκει σε εκείνους που απολαμβάνουν τη ζωή σε όλες τις πτυχές και τις διακυμάνσεις της και δεν το βάζουν κάτω ό,τι κι αν τους συμβαίνει. Γιατί, πάνω από όλα, έχει για όπλο του το χιούμορ που τον χαρακτήριζε ανέκαθεν.


«Μου δίνεται η ευκαιρία να ζητήσω μία μεγάλη συγγνώμη που δεν… πέθανα», λέει στην «Espresso» από τη Σκέπη Ηλικιωμένων στην Παιανία όπου μένει τα τελευταία δύο χρόνια ο συνταξιούχος καλλιτέχνης, θέλοντας έτσι να διακωμωδήσει το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαιτίας της απουσίας του από τα κοσμικά θεωρούν ότι έχει… φύγει από τη ζωή.


«Πριν από μερικά χρόνια πληροφορήθηκα τον… θάνατό μου από τους ανθρώπους που θέλησαν να δημιουργήσουν ξανά ένα νέο σποτάκι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΕΛΜΕΠΑ), το οποίο είχα κάνει στο παρελθόν ”δανείζοντας” τη φωνή μου στον γλάρο που προτρέπει τον κόσμο να μη ρίχνει σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Ευτυχώς που παρενέβη μια κοπέλα -με την οποία ήμασταν μαζί σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και με γνώριζε- και τους εξήγησε ότι ζω κι έτσι το έκαναν ξανά με τη φωνή μου» μας λέει σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση.


Ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια ο Ντάνος Λυγίζος πέρασε δύσκολες στιγμές με την υγεία του εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν μανιώδης καπνιστής.


«Πάσχω εδώ και χρόνια από αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το γνωστό ΧΑΠ. Και μετά το ΧΑΠ το… χάπι εντ» λέει με χιούμορ. «Δεν έλεγα να σταματήσω το τσιγάρο. Μου έλεγε μια φίλη μου γιατρός πνευμονολόγος:


“Kόψε το τσιγάρο, θα το μετανιώσεις πικρά”. Εγώ, όμως, δεν το έκανα. Η πρώτη κρίση με έπιασε στην Πάτρα. Με πήγαν στο τοπικό νοσοκομείο θώρακος και αρχικά σταματάω το κάπνισμα για τρία χρόνια. Κάποια στιγμή όμως, που είχαμε βγει πρώτοι σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες στους οποίους συμμετείχα κι εγώ και πετούσαμε από τη χαρά μας, ζήτησα ένα τσιγάρο κι έτσι το άρχισα ξανά».


Μάλιστα για ένα διάστημα μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και υποβαλλόταν σε θεραπείες με ισχυρές αντιβιώσεις, ώσπου ένα μικρόβιο έθεσε τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο.


«Η αγωγή που μου έκαναν μου “θέρισε” τη χλωρίδα του εντέρου και, όπως ξέρετε, ο γέρος ή από πέσιμο ή το… άλλο, το γνωστό, φεύγει από τη ζωή. Είχα χάσει δεκαέξι κιλά και έμοιαζα σαν τον Κόμη Δράκουλα των Καρπαθίων» συνεχίζει γελώντας.


«Eφυγα από το Χαλάνδρι που είναι το σπίτι μου και ήρθα εδώ, στην Παιανία, που είναι μια περιοχή όπου υπάρχει περισσότερος καθαρός αέρας, αφού χρειάζομαι οξυγόνο λόγω της πάθησής μου» τονίζει.


Να επισημάνουμε ότι στη Σκέπη Ηλικιωμένων έχει τη δική του σουίτα, αλλά και το αυτοκίνητό του με το οποίο, όποτε θέλει, κάνει τις βόλτες του με φίλους του, όπως είναι οι συνάδελφοί του Μάρκος Λεζές και Δάνης Κατρανίδης και άλλοι που τον επισκέπτονται τακτικά. «Εδώ όλοι ονομάζονται ένοικοι, και όχι τρόφιμοι» ξεκαθαρίζει.


«Η παγκόσμια βλακώδη απληστία ευθύνεται για τη σημερινή κρίση»


«Είμαι 75 χρόνων και, όπως και να το κάνεις, το νούμερο αυτό είναι στην… τελική ευθεία. Τώρα, πόσο μακριά είναι ο τερματισμός, το ξέρει μόνο ο Κύριος από πάνω. Πάντως, δεν φοβάμαι τίποτα.


Ούτε την εγκληματικότητα ούτε τους κακούς ανθρώπους ούτε την οικονομική κρίση. Ενα μόνο φοβάμαι: τη βλακεία», υποστηρίζει ο Ντάνος Λυγίζος και συμπληρώνει πως ακόμη και ο Αϊνστάιν είχε τονίσει πως «δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία».


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως σε κυβερνούν βλάκες, και δη άπληστοι βλάκες. Ολη αυτή η κρίση που ζούμε οφείλεται στην παγκόσμια βλακώδη απληστία». Σχολιάζει, όμως, και το φορολογικό σύστημα.


«Θέλουν να πάρουν φόρους και κόβουν συντάξεις και μισθούς. Μα, άμα δεν υπάρχουν λεφτά, ο κόσμος δεν θα αγοράσει, δεν θα πληρώσει» τονίζει, συμπληρώνοντας πώς «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πείραμα. Εχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα μικρό ποντικάκι-πειραματόζωο για να δουν πώς θα σωθούν οι μεγάλοι του πλανήτη, γιατί αυτοί κινδυνεύουν πολύ».


Δεν πιστεύει όμως ότι το πείραμα που έκαναν στην Κύπρο με το «κούρεμα» των καταθέσεων θα… περνούσε στη χώρα μας. «Αν το δοκιμάσουν αυτό και στην Ελλάδα, όσο έξυπνα και να το κάνουν, παίζουν το κεφάλι τους κορόνα – γράμματα».Γάμοι, διαζύγια και ο μικρός που είχε σαν γιο του


Ο Ντάνος Λυγίζος έχει παντρευτεί δύο φορές. Αρχικά με την Ελλη Ευαγγελίδου, τη σπουδαία κυρία της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, με θρυλικές εκπομπές όπως «Η σύγχρονη Εύα», και στη συνέχεια με την Ντίτα Σαλιβέρου.


«Με την κυρία Ευαγγελίδου μείναμε μαζί εφτά χρόνια και με την κυρία Σαλιβέρου μόλις ενάμιση, ίσως γιατί αυτός ο γάμος μου έγινε σε μια δύσκολη επαγγελματική περίοδο, με φόρτο εργασίας και εκνευρισμό» εξομολογείται. Με καμία από τις δύο δεν απέκτησε παιδιά, αλλά με την πρώτη είχε την ευκαιρία να νιώσει πατέρας, καθώς ο γιος της Ελλης Ευαγγελίδου από τον πρώτο της γάμο, ο τότε δεκάχρονος Δημήτρης, ήταν για εκείνον σαν δικός του.


«Θα ήθελα να είχα ένα δικό μου παιδί, αλλά δεν το μετάνιωσα κιόλας που δεν απέκτησα. Δεν λέει τίποτα το να έχεις παιδιά στα γεράματά σου, γιατί αυτή η περίοδος της ζωής του κάθε ανθρώπου έχει να κάνει με τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει ο καθένας. Δηλαδή αν είχα ένα γιο που ήταν, ας πούμε, στην Πολεμική Αεροπορία, τι θα μπορούσε να μου κάνει; Να με φυλάει; Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η δική μου κατάσταση -λόγω της ξεροκεφαλιάς μου- τα παιδιά μου δεν θα μπορούσαν να με νταντεύουν συνέχεια. Ενώ εδώ που ζω σήμερα, ό,τι και να συμβεί, έχω τόσους ανθρώπους που με φροντίζουν».


Το θέατρο, η τηλεόραση και η ευφυέστατη ωραία Ελένη


Ο ηθοποιός σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και το 1964 βγήκε για πρώτη φορά στο σανίδι με την Ξένια Καλογεροπούλου, που ήταν συμμαθήτριά του στη σχολή. Στο θέατρο διακρίθηκε σε λαμπερές επιθεωρήσεις παίζοντας με μεγαθήρια, όπως ο Νίκος Σταυρίδης, η Αννα Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου κ.ά.


Στην τηλεόραση έγραψε τη δική λαμπρή ιστορία στη δεκαετία του ’70 μαζί με τον Νίκο Μαστοράκη συνυπογράφοντας θρυλικές εκπομπές, όπως οι «Candid Camera», «Bingo» (στην παρέα τους ήταν και ο Τέρενς Κουίκ) και άλλες.


Στις αρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης, το 1990, πάλι με τον Νίκο Μαστοράκη παραγωγό, παρουσίασε στον ΑΝΤ1 -με παρτενέρ την Ελένη Ράντου και την Πόπη Χατζηδημητρίου- την επιτυχημένη εκπομπή «Οχι τα νέα του ΑΝΤ1». Η γνώμη του για την τηλεόραση δεν είναι κακή, καθώς γνωρίζει καλά ότι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν ακριβές παραγωγές και ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.


«Συνήθως παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές και εκτιμώ την προσπάθεια που κάνουν ο Γιώργος Παπαδάκης και η Πόπη Τσαπανίδου». Οσο για τα λεγόμενα «αστέρια της TV», όπως η Ελένη Μενεγάκη, υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. «Χατίρι δεν σου κάνει κανένας, κυρίως στην τηλεόραση. Αμα “τα φέρνεις”, πληρώνεσαι καλά και συνεχίζεις. Η Ελένη δεν έχει καμία σχέση με τη χαζούλα που κάνει, είναι μια ευφυέστατη κοπέλα».


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ – Φωτ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΤΑΝΟΥ ΛΥΓΙΖΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

«Σκότωσα τη μάνα σου! Ήταν μία π…να» Πάγωσε η Κρήτη με τον φονιά

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διωκτικές Αρχές της Κρήτης, σε...

«Δεν οδηγούσε η Φρόσω το μοιραίο τζιπ»! Στο αρχείο μπαίνει οριστικά η υπόθεση Παντελίδη

Στο αρχείο μπαίνει οριστικά η διερεύνηση του τροχαίου δυστυχήματος που κόστισε...

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες εισέβαλαν σε φυτώρια και… ένιωσαν σα το σπίτι τους

Πέντε περίπου άτομα εισέβαλαν το Σαββατοκύριακο στα φυτώρια του δήμου Θεσσαλονίκης...

«Έσπασαν» τα ισόβια αστυνομικού που είχε σφάξει τον ξάδερφο της γυναίκας του

Η οργή ξεχείλισε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στα δικαστήρια του...

Τα αγρίμια του ξυλοδαρμού του σταθμάρχη σε μετρό, είχαν «προστάτη» άνδρα της ΔΙΑΣ

Ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν για τη βάναυση επίθεσή τους...

«Κάρφωσε» κουζινομάχαιρο στον λαιμό του κουμπάρου της

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, η δίκη για...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαριάννα Πουλμέντη για Κατερίνα Λένη: «Δεν της έδωσα το φαγητό που μαγείρεψα να το φάει με το ζόρι» (video)

Η Μαριάννα Πουλμέντη, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από την συμμετοχή της στον περσινό κύκλο του MasterChef. Η πρώην παίκτρια του παιχνιδιού μαγειρικής...

«Σκότωσα τη μάνα σου! Ήταν μία π…να» Πάγωσε η Κρήτη με τον φονιά

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διωκτικές Αρχές της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον 47χρονο Νορβηγό που κατακρεούργησε την 54χρονη μητέρα στα...

«Δεν οδηγούσε η Φρόσω το μοιραίο τζιπ»! Στο αρχείο μπαίνει οριστικά η υπόθεση Παντελίδη

Στο αρχείο μπαίνει οριστικά η διερεύνηση του τροχαίου δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή στον γνωστό τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών. Η...

Αγγελική Ηλιάδη: Η απάντηση της σε follower που της είπε ότι παραμορφώθηκε

Η Αγγελική Ηλιάδη είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και συχνά μοιράζεται με τους διαδικτυακούς της φίλους στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της.Η τραγουδίστρια αυτή...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά και ο Αιμιλιάνο Μάρκου ζουν τον απόλυτο έρωτα

Το ριάλιτι μόδας ολοκληρώθηκε με νικητή τον Ηρακλή Τσουζίνοβ, όμως η Μαριαγάπη και ο Αιμιλιάνο «κέρδισαν» στην αγάπη!Ο έρωτας τους «γεννήθηκε» μέσα στο ριάλιτι...

Survivor: Αποχωρεί ο Γιώργος Λιανός από το ριάλιτι επιβίωσης (video)

Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές στο Survivor! Μετά τη δημιουργία των δύο νέων ομάδων, των κόκκινων και των μπλε, μία ακόμα ανακοίνωση άφησε «άφωνους»...