Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

«Ο Σκαραβαίος»: Ο κλόουν σας

Τι θα δούμε στο «Σκαραβαίο» στο αποψινό επεισόδιο!Μια γυναίκα κάνοντας...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Ο Χολίδης και η σύντροφός του για καφεδάκι στα νότια προάστια

Ο Χρήστος Χολίδης και η σύντροφός του Κατερίνα Γκιουζέλη...

Σοκ! Εφηβοι «σνιφάρουν» ό,τι βρίσκουν

Ανήλικοι ναρκομανείς εισπνέουν βενζίνη, κόλλα, προπάνιο, αλλά ακόμη και οινόπνευμα ή κολόνια!

Ουσίες «αθώες», που αγοράζονται νόμιμα στα σούπερ μάρκετ με τη μορφή προϊόντων καθαρισμού, αποτελούν μια όλο και αυξανόμενη απειλή για τους νέους. Σε όλη την Ευρώπη, όλο και περισσότεροι -κυρίως ανήλικοι- περιστασιακοί ή όχι χρήστες ναρκωτικών «σνιφάρουν» βενζίνη, κόλλα, προπάνιο, ακόμη και οινόπνευμα ή κολόνια, υποκαθιστώντας με αυτά τα συνηθισμένα ναρκωτικά! Κρούσματα παρατηρήθηκαν και στην Ελλάδα.


Το «σνιφάρισμα» τέτοιων ουσιών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους ανήλικους -και συνήθως περιστασιακούς- χρήστες. Ομως όσο και αν οι διωκτικές Αρχές καταφέρουν ουσιαστικά χτυπήματα στη διακίνηση των απαγορευμένων ουσιών, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο με αυτές! Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ναρκωτικές ουσίες κι έχει διαπιστωθεί ότι απειλούν ακόμη και τη ζωή όσων περνούν με τη βοήθειά τους το κατώφλι του κόσμου των ψευδαισθήσεων, δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους των απαγορευμένων!


Οι 15χρονοι!


Μετά το αλκοόλ και την κάνναβη, οι εισπνεόμενες ουσίες έρχονται πρώτες στην προτίμηση των παιδιών μεταξύ 15 και 16 χρόνων! Σε έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρατήρησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας επισημαίνει ότι τα λεγόμενα «εισπνεόμενα» ναρκωτικά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος μεταξύ των νέων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προειδοποιεί ότι η χρήση τους μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες.


Οι εισπνεόμενες ναρκωτικές ουσίες περιλαμβάνουν τους πτητικούς διαλύτες, τα διαλυτικά χρωμάτων, τις στιλβωτικές ουσίες, τη βενζίνη, τα γκαζάκια, το χρώμα, τα αρωματικά κεριά, τα βερνίκια και τα νιτρώδη άλατα που βρίσκονται στα κοινά οικιακά προϊόντα, όπως οι κόλλες, τα υγρά καθαρισμού και τα προϊόντα χρωμάτων. Περίπου χίλιες ουσίες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα ναρκωτικών!


Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, όπως τολουόλιο, βενζόλιο, μεθανόλη, χλωρίδιο μεθυλενίου, ακετόνη, μεθυλική αιθυλική κετόνη, μεθυλική βουτυλική κετόνη, τριχλωρεθυλένιο και άλλες.


Οι θάνατοι


Το 1986 καταγράφηκε στην Ελλάδα ο πρώτος θάνατος από εισπνοή και είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη, αφού είχε συμβεί στην καρδιά της Αθήνας! Το θύμα -ένας νέος 27 χρόνων, σεσημασμένος τοξικομανής- είχε καταφύγει στους θάμνους που υπήρχαν τότε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, έχοντας εισπνεύσει το περιεχόμενο από έξι (!) μικρές φιάλες προπανίου!


Από τότε στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ελάχιστοι θάνατοι από εισπνοές τέτοιου είδους ουσιών. Ωστόσο, τα Ελληνόπουλα κατέχουν την τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση τους! Το 14% των Ελλήνων χρηστών έχει κάνει ή εξακολουθεί να κάνει εισπνοές με επικίνδυνες ουσίες που υποκαθιστούν τα ναρκωτικά! Τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ιρλανδία (22%) και τη Βρετανία (15%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό κατέχει η Πορτογαλία (3%).



Το πόσο επικίνδυνη είναι η εισπνοή υποκατάστατων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο στη Βρετανία έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία 1.700 θάνατοι νέων που συνδέονται με τη χρήση τέτοιων ουσιών. Σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, η χρήση εισπνεόμενων ενδέχεται να προκαλεί στους νέους σοβαρότερα προβλήματα υγείας απ’ όσα προκαλούν το περιβόητο Ecstasy ή η ηρωίνη!



Τα συμπτώματα από τη χρήση των ουσιών


Οι ουσίες αυτές επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας βλάβες στην αναπνοή και την πίεση του αίματος. Οι χρήστες εμφανίζουν απώλεια αντίληψης και αίσθησης του χρόνου, πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και την κίνηση. Η συχνή χρήση προκαλεί συναισθήματα φόβου, ανησυχίας ή και κατάθλιψης.


Επειτα από λίγο καιρό ο χρήστης αρχίζει να παραπαίει, ακόμη και αν δεν έχει κάνει εισπνοές. Τα μάτια του γίνονται κατακόκκινα και γυάλινα, γίνεται οξύθυμος, επιθετικός, παρουσιάζει βλάβες στα νεφρά και το συκώτι! Ο θάνατος έρχεται ως αποτέλεσμα ασφυξίας ή ανακοπής της καρδιάς!


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...