Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

«Απαγωγές θρίλερ» με στόχο τους… χρυσούς γόνους των εφοπλιστών!

Τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την απόπειρα αρπαγής του Κίκου Μαρτίνου και η υπόθεση-καρμπόν του Παναγόπουλου!

Στις υπόγειες διαδρομές ποινικών και τρομοκρατών εστιάζει την προσοχή της η Ασφάλεια Αττικής στην προσπάθειά της να βρει άκρη στην απόπειρα απαγωγής του Κίκου Μαρτίνου, γιου του γνωστού εφοπλιστή Ανδρέα, ένα θρίλερ που εξελίχθηκε δύο μόλις μήνες μετά τον παρόμοιο εφιάλτη που έζησε άλλος ένας γόνος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, ο Αλέξανδρος Λαιμός.


Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική που προσφέρει τον τεχνολογικό εξοπλισμό της στις έρευνες, αναζητώντας τους δράστες της τελευταίας απόπειρας έχουν ήδη ρίξει στο τραπέζι ένα πολύ σοβαρό σενάριο, το οποίο εξετάζουν με προσοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εspresso της Κυριακής», το σενάριο αυτό εστιάζει στην κοινή σχεδίαση της απαγωγής του 33χρονου Κίκου Μαρτίνου από ποινικούς, αλλά και άτομα που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας.


Μάλιστα από το «μικροσκόπιο» των Αρχών δεν έχει ξεφύγει ούτε ο νούμερο ένα Ελληνας καταζητούμενος, ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο άνθρωπος που έχει κάνει ήδη δύο απαγωγές, του Χαΐτογλου και του Μυλωνά. Δύο υποθέσεις που ναι μεν εξιχνιάστηκαν, τα λύτρα ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ, τουλάχιστον όχι το μερίδιο που είχε πάρει ο Παλαιοκώστας.


Στο τραπέζι των ερευνών έχουν πέσει επίσης και άλλα βαριά ονόματα ποινικών, κακοποιοί οι οποίοι ναι μεν βρίσκονται στις φυλακές, πλην όμως το 2009 είχαν οργανώσει μέσα από το κελί μία από τις μεγαλύτερες απαγωγές που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά χρονικά: αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Αλλωστε η απόπειρα αρπαγής του Κίκου Μαρτίνου είναι «καρμπόν» με την απαγωγή Παναγόπουλου. Το γεγονός εξάλλου πως στις έρευνες έχει εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική δείχνει πως η υπόθεση δεν έχει αποσυνδεθεί από το σενάριο της συνεργασίας ποινικών με άτομα που κινούνται στις παρυφές ένοπλων οργανώσεων.


Το γεγονός ότι στα δύο κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποίησαν οι δράστες είχαν τοποθετηθεί πλαστές πινακίδες από οχήματα ίδιας μάρκας και χρώματος δείχνει στους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. πως ένα μέρος του σχεδιασμού της απαγωγής μάλλον ήταν στα χέρια ανθρώπων που έχουν σχέση με το «αντάρτικο πόλης», καθώς αποτελεί πάγια τακτική των ένοπλων οργανώσεων που έδρασαν και δρουν στην Ελλάδα η τοποθέτηση πλαστών πινακίδων σε κλεμμένα οχήματα, ώστε να μην κινούν υποψίες.


Πάντως, η αντίδραση του 33χρονου γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς αποδείχτηκε πως είχε εκπαιδευτεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα στο Ισραήλ, ώστε να αντιδρά σε περιπτώσεις ομηρίας και απαγωγής! Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής», η οικογένεια Μαρτίνου ήταν ενήμερη για σχέδια απαγωγής σε βάρος της από το 2010, όταν ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ είχε πιάσει «κουβέντες» από ποινικούς για τον σχεδιασμό της. Συγκεκριμένα, εκείνη την εποχή τα «αυτιά» της ΕΥΠ είχαν πιάσει περίεργες συνομιλίες για το αρχικό στάδιο προετοιμασίας απαγωγής γόνου μεγάλης ελληνικής οικογένειας.


Οι «κεραίες» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν «εστιάσει» σε αυτές τις συνομιλίες και πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε πως ο σχεδιασμός της απαγωγής ήταν για κάποιο μέλος της οικογένειας Μαρτίνου, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί από τις Αρχές και να λάβει τα μέτρα της. Ενα από αυτά ήταν η εκπαίδευση των παιδιών της οικογένειας, ώστε να είναι ικανά να αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις.


Παναγόπουλος


Τα κοινά σημεία των απαγωγών Μαρτίνου – Παναγόπουλου αναπόφευκτα φέρνουν στην επιφάνεια την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009 είχε σημειωθεί λίγα μέτρα από το σπίτι του εφοπλιστή, στην περιοχή της Βουλιαγμένης, και είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο γνωστός εφοπλιστής ήταν και παραμένει χαμηλών τόνων άνθρωπος, όπως και τα περισσότερα μέλη της οικογενείας του, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας.


Δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν πέντε άτομα, το ένα όχημα μάλιστα τύπου ΒΑΝ, κλείνουν τον δρόμο στο αυτοκίνητο του γνωστού εφοπλιστή, τον βάζουν σηκωτό μέσα στο ΒΑΝ και εξαφανίζονται. Λίγο αργότερα αυτό το όχημα βρέθηκε καμένο, όπως και στην περίπτωση του Κίκου Μαρτίνου. Ο Π. Παναγόπουλος δεν είχε φρουρά, παρά μόνο τον οδηγό του, ο οποίος -αν και οπλοφορούσε- δεν πρόλαβε να αντιδράσει στο ελάχιστο, καθώς οι κακοποιοί τον σημάδευαν με υποπολυβόλα καλάσνικοφ. Επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες οι δράστες κρατούσαν τον εφοπλιστή σε άγνωστο ακόμη σημείο, παρά το γεγονός πως η απαγωγή έχει εξιχνιαστεί εδώ και χρόνια, ενώ και τα λίτρα της απαγωγής (περίπου 30.000.000 ευρώ) δεν βρέθηκαν ποτέ.


Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, με προϊστάμενο εκείνη την εποχή τον αξιωματικό Σταύρο Σταυρόπουλο, κατάφερε να εξαρθρώσει ολόκληρη την ομάδα των απαγωγέων και να αποδείξει πως η «δουλειά» είχε στηθεί μέσα από τις φυλακές, με εγκέφαλο τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό. Παρά το γεγονός πως και στο δικαστήριο που ακολούθησε οι καταδίκες έπεσαν βροχή, καθώς η υπόθεση ήταν απόλυτα «δεμένη» από την Ασφάλεια, τα λύτρα και το κρησφύγετο των δραστών δεν βρέθηκαν ποτέ…


Με στόχο γόνους εφοπλιστικών οικογενειών


Στις 9 Οκτωβρίου του 2009 (χρονιά που έγινε και η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου) ο Περικλής Πετράκης, μοναχογιός του Ανδρέα και της Αννυς Πετράκη και αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής Ιolcos Hellenic Maritime Enterprises, βγήκε από το σπίτι του και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του, ένα πολυτελές τζιπ.


Η ώρα ήταν 10.00 το πρωί, αλλά στη γειτονιά των βορείων προαστίων επικρατούσε ησυχία, όταν ένας άντρας που είχε το πρόσωπο καλυμμένο με χειρουργική μάσκα και κρατώντας όπλο -αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ρεπλίκα- τον ανάγκασε να ανοίξει την πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος και επιβιβάστηκε στο τζιπ, δίνοντάς του την οδηγία να ξεκινήσει ακολουθώντας τη διαδρομή που του υπέδειξε.


Ωστόσο ο 32χρονος τότε Θεμιστοκλής Πετράκης δεν τα έχασε. Εκμεταλλευόμενος πινακίδα STOP που υπήρχε στον δρόμο, σταμάτησε το όχημα, πήδηξε έξω και άρχισε να τρέχει κατορθώνοντας να διαφύγει. Για την απόπειρα απαγωγής κατηγορήθηκε ο εκδότης Γιώργος Τσούτσιας, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.


Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 19 Οκτωβρίου 2013 ένας άλλος γόνος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας ζει τον εφιάλτη της απόπειρας απαγωγής, περίπου με τον ίδιο τρόπο. Ο γιος του εφοπλιστή Νικόλαου Λαιμού, Αλέξανδρος, επιστρέφοντας ξημερώματα στο σπίτι του, στην οδό Μαυροματαίων, βλέπει τρεις αγνώστους με μαύρες κουκούλες, που ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας, να του επιτίθενται.


Οι δράστες έδεσαν το θύμα τους με σκοινιά, ενώ τη στιγμή που πήγαν να του φορέσουν κουκούλα στο κεφάλι ο Αλέξανδρος Λαιμός αντέδρασε έντονα. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει και ενώ φώναζε για βοήθεια, ένας από τους δράστες τού επιτέθηκε με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά στο σημείο της κοιλιάς. Οι κάτοικοι της περιοχής που άκουσαν τις φωνές βγήκαν στα μπαλκόνια, οι κουκουλοφόροι έριξαν τον πληγωμένο νεαρό στο έδαφος και τράπηκαν σε φυγή.


Το πρώτο θύμα


Πολλά χρόνια πριν από την πλέον πολυσυζητημένη απαγωγή εφοπλιστή, αυτήν του Περικλή Παναγόπουλου, τον ίδιο τρόμο έζησε ένας άλλος Ελληνας καραβοκύρης, ο Γιώργος Φραγκίστας της World Carrier Coorporation. Ο δευτερότοκος γιος του Σκιαθίτη Αχιλλέα Φραγκίστα έζησε τον εφιάλτη όταν στις 24 Μαρτίου 1996, ενώ περπατούσε στον δρόμο κοντά στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο, του επιτέθηκαν άγνωστοι.


Οι δράστες, δύο Γάλλοι και δύο Ελληνες, τον έριξαν στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, τον μετέφεραν σε κοντινό διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει, τον φίμωσαν, τον έδεσαν σε καρέκλα και τον έκλεισαν σε χτιστή ντουλάπα κάτω από μια σκάλα. Τις πρώτες ημέρες τού είχαν δέσει τα χέρια, του είχαν καλύψει τα μάτια και του είχαν τοποθετήσει ωτοασπίδες, ενώ του έδιναν μόνο νερό. Στη συνέχεια του έδιναν ρύζι και ψωμί. Εμεινε μέσα στην ντουλάπα επί εννέα ημέρες, υπό την επήρεια ηρεμιστικών ουσιών.


Οταν απελευθερώθηκε, είχε χάσει έξι κιλά. Οι απαγωγείς περίμεναν 36 ώρες προτού τηλεφωνήσουν στην οικογένεια του εφοπλιστή και ζητήσουν λύτρα άνω των 2 δισ. Δραχμών.


Παρά τις απειλές των απαγωγέων ότι θα σκοτώσουν τον όμηρό τους, η οικογένεια του Φραγκίστα ενημέρωσε αμέσως τη Σκότλαντ Γιαρντ που σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές ξεκίνησε την έρευνα. Εν τω μεταξύ, η συμμορία είχε κάνει περισσότερα από πενήντα τηλεφωνήματα σε πολλά μέλη της οικογένειας Φραγκίστα, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα, ζητώντας τα λύτρα. Οι Αρχές συνέλαβαν τους δράστες στις 2 Απριλίου, οι δύο ενώ τηλεφωνούσαν στην οικογένεια του θύματος και οι άλλοι δύο στο σπίτι όπου κρατούνταν ο εφοπλιστής.


«Ηταν μια τρομακτική δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Φοβόμουν για την ασφάλειά μου, αναρωτιόμουν αν θα έβρισκα ποτέ την ελευθερία μου» είχε πει ο 43χρονος τότε Γιώργος Φραγκίστας λίγο πριν από τη δίκη των δραστών. «Δεν κοιμήθηκα καθόλου. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτά που έγιναν. Εχω πάθει σοκ».


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...