Χωρίς σύνταξη και επίδομα οι ανάπηροι

Κοινωνικές επιπτώσεις από την αναταραχή στην Υγεία.

Τη συνέχιση της απεργίας έως τις 27 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να επανεξετάσουν τη στάση τους. Η προχθεσινή συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό από πολλούς θεωρήθηκε ως η αρχή του τέλους της απεργίας, αλλά λίγες ώρες αργότερα διαψεύστηκαν. «Ο πρωθυπουργός κατάλαβε το πρόβλημα και θα δώσει τη λύση, αλλά αν ο υπουργός Υγείας θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, θα μας βρίσκει απέναντί του» τόνισε με νόημα στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος.


Στο μεταξύ η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η απεργία των γιατρών του Οργανισμού και τους καλεί να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν τη λειτουργία του ενιαίου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Ο Οργανισμός κάνει ακόμη μία έκκληση στους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κλπ.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, «από τις 1.102 εδώ και μήνες προγραμματισμένες επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, κατά το διάστημα της απεργίας ακυρώθηκαν οι 863 που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους. Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας -κάποιοι από αυτούς- χωρίς σύνταξη ή επίδομα».


Οπως επισημαίνεται: «Μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζεται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως, για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μόνο σε πέντε μονάδες ακυρώθηκαν περίπου 2.000 περιστατικά. Παράλληλα, εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των ατόμων με αναπηρία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ