Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Γιάννης Κόλλιας: «Ήμουν ο βασιλιάς στα δεύτερα μαγαζιά»

Το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το βαρύ...

Στέφανη Κρασσά: Ανεβαίνει γολγοθά αλλά… δεν λυγίζει

Ανέβηκε τον δικό της γολγοθά, αλλά δεν λύγισε. Η...

ARCHO: Κυκλοφορεί νέο single με τίτλο «Αν μ’ αγαπούσες»

Ο ARCHO, ο ταλαντούχος νεαρός καλλιτέχνης, κυκλοφορεί το καινούργιο...

Πολυχρονίδης και Μαγγίρα στο «Κλαμπ του 1%»

H Mπέττυ Μαγγίρα και ο Πέτρος Πολυχρονίδης βρίσκονται πολύ...

Το «Greekgate»

Το άγνωστο σκάνδαλο στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή έναν ομογενή πολιτικό «ανεβαίνει» στο σινεμά.

Μια ελληνική τραγωδία made in USA έρχεται στη μεγάλη οθόνη. Πρωταγωνιστής ο Λι Αλεξάντερ, ο ομογενής πολιτικός που «έσπασε τα κοντέρ» ως ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά είδε την καριέρα του να τερματίζεται με ταπεινωτικό τρόπο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ύστερα από την καταδίκη του για «μίζες» από εργολάβους δημόσιων έργων.

«Α Greek Tragedy: The Rise and Fall of Lee Alexander» (Μια ελληνική τραγωδία: Η άνοδος και πτώση του Λι Αλεξάντερ) είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να φωτίσει τη διαδρομή του ελληνικής καταγωγής πολιτικού από την καταξίωση στην καταστροφή, με κομβικό σημείο ένα -άγνωστο στην Ελλάδα- σκάνδαλο. Η ζωή του Αλεξάντερ, άλλωστε, θυμίζει από μόνη της κινηματογραφική ταινία.

Με τέσσερις συναπτές θητείες συνολικής διάρκειας 16 ετών, από το 1970 έως το 1985, ο Αλεξάντερ υπήρξε ο μακροβιότερος δήμαρχος στην ιστορία του Σίρακιουζ, της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το 1969, όταν κέρδισε τις πρώτες του δημοτικές εκλογές σε ηλικία 42 ετών, έγινε ύστερα από δεκαετίες ο πρώτος Δημοκρατικός που καθόταν στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, όπου παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι ρεπουμπλικάνοι.

Ωστόσο ο γιος των Ελλήνων μεταναστών δεν αρκέστηκε στην ανασύνταξη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δούλεψε αποτελεσματικά για την ευημερία της πόλης και των δημοτών. Ιδιαίτερα κατά τις δύο πρώτες του θητείες, όταν πολλές πόλεις των βορειοανατολικών ΗΠΑ «φλέρταραν» με τη χρεοκοπία, ο δήμος του Σίρακιουζ παρέμενε οικονομικά φερέγγυος.

Παράλληλα, ο Αλεξάντερ κατάφερε να συγκεντρώσει χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς πόρους ώστε να βελτιώσει το επίπεδο ζωής στην πόλη, χτίζοντας σχολεία και χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες και εκσυγχρονίζοντας την πυροσβεστική υπηρεσία. Αν και το 1974 απέτυχε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τη Γερουσία, τρία χρόνια αργότερα εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Δημάρχων των ΗΠΑ.

Επίσης, το 1980 αναδείχτηκε πρόεδρος της Εθνικού Συμβουλίου Δημοκρατικών Δημάρχων, θέση που διατήρησε έως το 1986. Το 1977 και το 1981 ο Αλεξάντερ επανεξελέγη, αντίστοιχα, για τρίτη και τέταρτη φορά δήμαρχος του Σίρακιουζ.

Η πτώση

Ωστόσο τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται δύσκολα για τον ομογενή πολιτικό, καθώς φήμες για διαφθορά κυκλοφορούσαν και ο κύκλος των εχθρών του μεγάλωνε. Η ροπή του σε έναν σχετικά φανταχτερό τρόπο ζωής, με λιμουζίνες και συχνά ταξίδια, φούντωσε την κριτική προς το πρόσωπό του σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 1985 να δηλώσει ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα για πέμπτη θητεία. Ομως τα προβλήματα για τον Αλεξάντερ μόλις άρχιζαν…

Οι τοπικές εφημερίδες τον κατηγορούσαν ότι ως δήμαρχος μοίραζε τα συμβόλαια του δήμου σε φίλους και συνεργάτες. Η  επιβεβαίωση ήρθε το 1986, μέσα από έρευνα της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας IRS, όταν τοπικός εργολάβος παραδέχθηκε ενώπιόν της ότι αναλάμβανε έργα από τον δήμο και σε αντάλλαγμα κατέβαλε προμήθεια στον δήμαρχο. Τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου…

Ακολούθησε εισαγγελική έρευνα και τον Ιούλιο του  1987 ο Αλεξάντερ κατηγορήθηκε ως ο εγκέφαλος μιας κομπίνας που του απέφερε 1,5 εκατ. δολάρια από εργολάβους και προμηθευτές του δήμου. Τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς δήλωσε ένοχος για τις τρεις από τις 65 κατηγορίες που του αποδόθηκαν και συμφώνησε σε κάθειρξη έως 10 χρόνια και πρόστιμο 100.000 δολαρίων.

Επίσης, συμφώνησε να επιστρέψει 1,2 εκατ. δολάρια σε μετρητά, χρυσά νομίσματα και δημοτικά ομόλογα που παραδέχθηκε ότι είχε λάβει από εργολάβους. Μαζί με τον πρώην δήμαρχο καταδικάστηκαν άλλα εννέα άτομα σε ποινές φυλάκισης από δύο μήνες έως δυόμισι χρόνια. Ο Λι Αλεξάντερ παρέμεινε στη φυλακή έως τον Φεβρουάριο του 1994. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τα Χριστούγεννα του 1996, άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών.

Βίος και πολιτεία του σκηνοθέτη

Αν και παραδέχθηκε ένα μικρό μέρος των κατηγοριών, ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός επέμεινε μέχρι τέλους ότι δούλεψε για το καλό του Σίρακιουζ.

«Ποτέ μου δεν πλήγωσα την πόλη» δήλωνε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη την περίοδο της δίκης του. Ισως να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν μέσα από τις συνεντεύξεις και το πλούσιο αρχειακό υλικό της ταινίας που ετοιμάζει ο 58χρονος σκηνοθέτης και παραγωγός ΜΜΕ Ρότζερ Σπρίνγφιλντ. Ο ίδιος, πάντως, τον περασμένο Ιούνιο καταδικάστηκε σε πενταετή επιτήρηση για μια σαφώς πιο ταπεινωτική κατηγορία από εκείνη του Αλεξάντερ. Οπως αποδείχτηκε, βιντεοσκόπησε περισσότερους από 100 αθλητές του πανεπιστημίου του Σίρακιουζ με κρυφή κάμερα τοποθετημένη στα αποδυτήρια!

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Ελληνες celebrities που βρίσκονται στα… τέσσερα σημεία του ορίζοντα για τις πασχαλινές διακοπές τους

Celebrities σε πασχαλινές διακοπές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα....

Το… «ωραιότερο Πάσχα του κόσμου» με sold out Λευτέρη Πανταζή στο Sea Satin της Μυκόνου

Ταραχή στο νησί των ανέμων θα φέρει ο Λευτέρης...

Λουίζα Μπατίστα: Η ζωή εν τάφω μιας ξεχασμένης σταρ…

Τυφλή, έχοντας ήδη πατήσει τα 96 χρόνια της και...

Ανάσταση για τους celebrities σε θαλαμηγούς και βίλες-φρούρια

Από τις Σπέτσες και τη Μύκονο ως το Ντουμπάι,...

«Big Brother» με 15+1 παίκτες

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τον «Μεγάλο Αδελφό»! Το...

H «Ανάσταση» της Όλγας

Είναι το πρώτο Πάσχα της Ολγας Κεφαλογιάννη μετά το...
spot_img
spot_img