Ευρώ από τα Κατεχόμενα

Σε απελπισία οι Κύπριοι αναζητούν πλέον ρευστό στο τουρκοπάζαρο

Δυσεύρετα έχουν γίνει τα ευρώ τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο και οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απελπισία που φτάνουν στο σημείο ακόμη και να μεταβούν στα Κατεχόμενα προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Αλλωστε η διαδικασία εισδοχής στην «πράσινη γραμμή» έχει πλέον απλοποιηθεί. Αρκεί η επίδειξη του διαβατηρίου για να περάσει κάποιος στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όπου το καθεστώς «προέδρου» Ντερβίς Ερογλου προθυμοποιείται να παράσχει χρήματα, καθώς κάτι τέτοιο του αποφέρει διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη από την προμήθεια που επιβάλλουν.

Οι περισσότεροι από τους Ελληνοκυπρίους που μεταβαίνουν στο βόρειο τμήμα του νησιού είναι ευκατάστατοι που ξέμειναν από χρήματα, αν και είχαν στα χέρια τους πιστωτικές κάρτες κατηγορίας Gold, οι οποίες σε καιρούς τραπεζικής νηνεμίας παρέχουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να πραγματοποιούν αναλήψεις μεγάλων ποσών. Κανείς βέβαια δεν έχει ψάξει να βρει από πού προμηθεύονται τα ευρώ οι Τουρκοκύπριοι, όπως δεν είχε αναζητηθεί και παλαιότερα το πού έβρισκαν τα δολάρια ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, στη χώρα μας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο όσον αφορά τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Οι περισσότεροι κρίνουν ότι είναι μεν σημαντικές αλλά ελεγχόμενες. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο μειώθηκαν πέρυσι κατά 380 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2011 και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι απώλειες ενδέχεται να αυξηθούν φέτος περίπου κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος αποτελεί την τέταρτη σημαντικότερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές, με αξία που υπερβαίνει τα 990 εκατομμύρια ευρώ! Το είχε επισημάνει αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στον πρόεδρο της Μεγαλονήσου Νίκο Αναστασιάδη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Χθες εκδόθηκε από το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών το Προεδρικό Διάταγμα για τον περιορισμό των συναλλαγών στο νησί, που είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι για τις επόμενες επτά ημέρες απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι, ή 5.000 ευρώ με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα. Γίνεται υποχρεωτικός για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο με έδρα την Κύπρο ο επαναπατρισμός εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους όλων των χρημάτων που αποκτούνται από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της χώρας. Τέλος, απαγορεύεται η εξαργύρωση των επιταγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό, ενώ απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ