Εκατό παρά μία οι συλλήψεις για τις επώνυμες «μαϊμούδες»

Επιχείρηση εξάρθρωσης κυκλώματος εμπορίας σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Adidas, Levi’s και άλλες οκτώ διάσημες μάρκες ένδυσης και υπόδυσης έγραφαν οι ταμπέλες στα ρούχα-μαϊμού που είχαν ρίξει ή θα έριχναν στην αγορά οι 99 συλληφθέντες κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσε η ισπανική αστυνομία. Η επιχείρηση, εγκέφαλοι της οποίας ήταν Μαροκινοί, είχε στην αρχηγική της ομάδα ακόμη και ιμάμηδες. Η εμπορία ενδυμάτων και παπουτσιών-μαϊμού απέφερε στα μέλη του δικτύου έσοδα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο την τελευταία διετία είχαν καταφέρει να ρίξουν στην αγορά 235 τόνους «επώνυμα», τα οποία κατασκευάζονταν σε παράνομα εργοστάσια στη βόρεια Πορτογαλία. Από εκεί, τα προϊόντα έφευγαν με φορτηγά για την πόλη Σίνσο ντε Λίμια της βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου το δίκτυο είχε την έδρα του.


Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της ισπανικής αστυνομίας, το δίκτυο είχε περιφερειακούς αντιπροσώπους σε ολόκληρη την Ισπανία. «Ενα μέρος των εσόδων του λαθρεμπορίου κρυβόταν σε πιστωτικές κάρτες και άλλα έγγραφα που ανήκαν στο δίκτυο, στα τεμένη της Ουρένσε και της Σίνσο ντε Λίμια» ανέφερε η ανακοίνωση.


Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιμάμης του τεμένους της Σίνσο ντε Λίμια, ο οποίος θεωρείται ένας από τους επικεφαλής του δικτύου. Το τέμενος λάμβανε περίπου 100.000 ευρώ από δωρεές του κυκλώματος. Ο ιμάμης του τεμένους της γειτονικής πόλης Ουρένσε συνελήφθη επίσης. Το όνομά του εμφανίζεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε το δίκτυο. Οι Αρχές τον θεωρούν ύποπτο για συμμετοχή στο ξέπλυμα των εσόδων του δικτύου. Η αστυνομία εντόπισε 117 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και τα δύο τεμένη, στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 και διεξήχθη σε συνεργασία με τις πορτογαλικές Αρχές.


Κατασχέθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πλαστά εμπορεύματα, καθώς και πιστωτικές κάρτες, οικόσημα και λογισμικό που περιείχε το λογότυπο περίπου 200 κατατεθειμένων εμπορικών σημάτων. Οι πορτογαλικές Αρχές έκλεισαν περί τα δέκα παράνομα εργαστήρια κατασκευής των προϊόντων-μαϊμού. Οι Αρχές των δύο χωρών συνέλαβαν 65 πρόσωπα στην Ισπανία και 34 στην Πορτογαλία. Οι συλληφθέντες είναι 37 Σενεγαλέζοι, 34 Πορτογάλοι, 19 Μαροκινοί και εννέα Ισπανοί.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ