Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Η ζωή μου μετά από το «Νησί»

Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, που υποδύθηκε τον γιατρό Λαπάκη στη σειρά που άφησε εποχή, μιλά για την περίοδο κατάθλιψης που πέρασε στο παρελθόν και λέει ότι πέρασε από το μυαλό του να φύγει για τα ξένα.


Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Νίκος Ορφανός άρχισε την καλλιτεχνική διαδρομή του πριν από δύο δεκαετίες καταφέρνοντας να συνδέσει το όνομά του με πολλές επιτυχίες. Από τις μεγαλύτερες ήταν το «Νησί» της Βικτόρια Χίσλοπ, όπου υποδύθηκε απολαυστικά τον γιατρό Λαπάκη. Φέτος τον απολαμβάνουμε στη νέα σειρά του Mega «Το σπίτι της Εμμας» και στην παράσταση «La nonna», στο θέατρο Ακάδημος.


Παράλληλα υπογράφει τη σκηνοθεσία του μονόπρακτου του Δημήτρη Κεχαΐδη «Η βέρα» που ανεβαίνει στη σκηνή του Αλεξάνδρεια, ενώ χτυπά εις διπλούν και στο σινεμά. Αρχικά με την ταινία «Πέμπτη και 12» που έκανε πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά και έπεται συνέχεια με το φιλμ της Μαρίας Ντούζα «Το δέντρο και η κούνια», όπου συμπρωταγωνιστεί με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Ηλία Λογοθέτη και θα βγει στις αίθουσες σε λίγο καιρό.


«Είμαι τυχερός που ασχολούμαι με τόσα πράγματα σε τόσο δύσκολους καιρούς, αλλά την προκάλεσα την τύχη μου. Δεν μου έκατσε λαχείο» λέει ο Νίκος Ορφανός στην «Espresso της Κυριακής» και συνεχίζει: «Δουλεύω συστηματικά πολλά χρόνια και δεν περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνό μου. Ενεργοποιούμαι και μόνος μου. Δηλαδή ακόμη κι αν δεν με φώναζαν να δουλέψω στο θέατρο θα δημιουργούσα ο ίδιος μια παράσταση. Γι’ αυτό λοιπόν δεν θεωρώ ιδιαίτερα μεγάλη τύχη το να έχεις δουλειά. Τύχη είναι να πληρώνεσαι, διότι οι μισοί εργαζόμενοι τούτη την περίοδο δεν πληρώνονται κι αυτή είναι η μεγαλύτερη μάστιγα».


Η νεομετανάστευση προβληματίζει έντονα τον ηθοποιό. Οπως λέει, πέρασε κι απ’ το μυαλό του ίδιου κάποια στιγμή, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο. «Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ζήσω κάπου όπου δεν μιλιέται η ελληνική γλώσσα. Επίσης κάνω μια δουλειά που δεν μπορείς να μεταναστεύσεις εύκολα. Αν δεν το κάνεις νωρίς, μέχρι τα 25 σου, δεν γίνεται μετά. Και σε τελική γιατί να φύγω και να αφήσω τη χώρα μου έρμαιο στα χέρια κάθε ηλίθιου που θα τη ρημάξει; Αντιλαμβάνομαι τον άνθρωπο που φεύγει από απελπισία γιατί δεν βρίσκει δουλειά και προκοπή εδώ. Οσοι μπορούμε όμως πρέπει να μείνουμε. Ποιος θα στηρίξει τη χώρα; Οφείλουμε να μείνουμε και να το παλέψουμε. Στο τέλος θα μείνουν οι χειρότεροι και δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής».


Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στο… κύμα εθνικής κατάθλιψης για το οποίο γίνεται λόγος εξαιτίας του οικονομικού πολέμου που βιώνει σήμερα ο Ελληνας: «Εγώ έχω φλερτάρει στο παρελθόν με την κατάθλιψη. Συνέβη όμως την εποχή της λεγόμενης ευμάρειας» αποκαλύπτει ο ηθοποιός. «Θεωρώ μεγάλη ανοησία το να είσαι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος ανάλογα με την οικονομική συγκυρία. Πρέπει να έχεις προσωπικές σταθερές που να σου δίνουν χαρά και ενεργητικότητα ούτως ή άλλως, ασχέτως με το πώς διαμορφώνεται η οικονομική πολιτική. Αν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος τις ανακοινώσεις του Στουρνάρα για να είναι καλά» σχολιάζει.


Μιλώντας για τη σύγχρονη Ελλάδα ο Νίκος Ορφανός δηλώνει ότι η κοινωνία μας είναι πολύ πιο μπροστά από τα μυαλά των πολιτικών μας. «Οι Ελληνες πολιτικοί ζουν ακόμη στο 1950. Είναι δυνατόν να γίνεται ολόκληρο θέμα για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών; Ως πότε θα ασχολούμαστε με αυτές τις σαχλαμάρες; Κάντε το να τελειώνουμε. Είναι αυτονόητο, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ολα αυτά δίνουν μια εικόνα τρίτου κόσμου για τη χώρα μας. Πρέπει να πάμε μπροστά» τονίζει. Ο λόγος που δεν αντιδρά ο κόσμος σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης  και δεν βγαίνει στους δρόμους ζητώντας αλλαγές είναι -σύμφωνα με τον ηθοποιό- ότι δεν βλέπει φως πουθενά. «Από ποιον να ζητήσει τις αλλαγές;» αναρωτιέται. «Απλώς οι άνθρωποι απελπίζονται, όπως κι εγώ, και λένε με το δίκιο τους “ρε παιδιά, πού θα πάει αυτό; Δεν έχουμε άλλα λεφτά να δώσουμε. Μη μας φορολογείτε άλλο, σταματήστε, βοηθήστε μας να δουλέψουμε, να βγάλουμε λεφτά και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας”».


Στο «Σπίτι της Εμμας», που είναι ένα family story μέσα από τα μάτια μιας  σκυλίτσας, ο Νίκος Ορφανός συναντήθηκε ξανά με τον Γιάννη Μπέζο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο σίριαλ «Απών» πριν από δεκαοκτώ χρόνια. «Νομίζω πως τη χαιρόμαστε πολύ περισσότερο αυτή τη συνεργασία. Αφενός είναι κωμωδία που μας βγαίνει πιο αβίαστα και αφετέρου έχουμε πολλές σκηνές μαζί, ενώ στον “Απόντα” δεν είχαμε. Κυρίως τον συναναστράφηκα στο πλαίσιο των γυρισμάτων τότε» αναφέρει.


Ο ίδιος δεν είχε τύχει μέχρι σήμερα να δουλέψει με σκύλο ή γάτα στην τηλεόραση. «Στην Ελλάδα δεν είμαστε μαθημένοι να δουλεύουμε με ζώα, γιατί δεν έχουμε βιομηχανία θεάματος. Στην Αμερική συμβαίνει πιο εύκολα» εξηγεί. «Η Εμμα είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα που το έχουμε αγαπήσει όλοι στη σειρά και του φερόμαστε με μεγάλη κατανόηση, ενώ προσπαθούμε να κουράζεται όσο το δυνατό λιγότερο και να μην ταλαιπωρείται» συνεχίζει.  Ενεργός φιλόζωος ο Νίκος Ορφανός, συμβιώνει με δύο γάτους, τον Φώντα και τον Ντα Βίντσι. «Θεωρώ τις γάτες απαραίτητο στοιχείο της ζωής μου πια. 


Δεν μπορώ να σκεφτώ έναν λόγο να μην έχει κάποιος ζώα. Γιατί θα πρέπει να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του δηλαδή; Τα κατοικίδια είναι φτιαγμένα να ζουν με τον άνθρωπο, όχι στους δρόμους. Αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους επειδή κάποιοι τα πετάνε εκεί. Μένω πάντοτε άναυδος μπροστά σ’ αυτή τη ανθρώπινη αναλγησία. Πάντως, παρότι είμαστε ακόμη πίσω σ’ αυτό το θέμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα. Υπάρχει μια ραγδαία ευαισθητοποίηση που χτίστηκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις, ισχυροποιήθηκε η νομοθεσία, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του διαδικτύου με τη δημοσιοποίηση περιστατικών κακοποίησης και διάφορες καμπάνιες».


Τα νούμερα που συγκεντρώνει «Το σπίτι της Εμμας» είναι υψηλότατα. «Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, διότι είναι μια δουλειά που γίνεται με αξιοπρέπεια και ωραία διάθεση, ενώ έχει και μια αισθητική. Δεν υπάρχουν κραυγές και χυδαιότητες σ’ αυτήν, ούτε ευτέλειες» σχολιάζει ο γνωστός ηθοποιός.


«Τα νούμερα δείχνουν, αν μη τι άλλο, πως ο κόσμος θέλει την ελληνική μυθοπλασία. Χρόνια τώρα τα κανάλια κάνουν ένα μεγάλο λάθος και τρώνε τα μούτρα τους. Παίρνουν τις στατιστικές, βλέπουν ποιος παρακολουθεί τηλεόραση και προσπαθούν να διεκδικήσουν το ένα τους τηλεθεατές του άλλου, αντί να προσελκύσουν καινούργιους. Αγνοούν ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ξέρουν τι παίζει η τηλεόραση και επιλέγουν συνειδητά να μην παρακολουθήσουν, έχοντας ωστόσο τον νου τους να την ανοίξουν αν τυχόν υπάρξει κάποιο ποιοτικό πρόγραμμα. Ο Πέτρος Μπούτος μού είχε πει ότι το “Νησί” προσέλκυσε 1.000.000 καινούργιους τηλεθεατές, οι οποίοι άνοιξαν την τηλεόρασή τους, είδαν τη συγκεκριμένη σειρά και μετά την έκλεισαν. Δεν προσπάθησαν να κάνουν αντίστοιχα προγράμματα για να κρατήσουν αυτούς τους τηλεθεατές».


Από τη «Νόνα» στη «Βέρα»


Στην παράσταση «La Nonna» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πιατά ο Νίκος Ορφανός υποδύεται έναν τεμπέλη με άποψη, όπως τον χαρακτηρίζει. «Η “Νόνα” είναι η γριά που τρώει τα πάντα, καταστρέφει την οικογένεια και συμβολίζει αυτό που μας τρώει και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Είναι η χρεοκοπία που μας βρήκε κι εμείς, αντί να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούσαμε και αντιμετωπίζαμε τα πράγματα για να αμυνθούμε δημιουργώντας νέα αναπτυξιακά δεδομένα, συνεχίσαμε την ίδια τακτική, σαν να μη συμβαίνει τίποτα» αναφέρει ο ηθοποιός μιλώντας για το νόημα της παράστασης.


Σε ό,τι αφορά το θεατρικό «Η βέρα» που υπογράφει σκηνοθετικά στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια, ένα υπέροχο νεοκλασικό στην πλατεία Αμερικής που ήταν κάποτε το σπίτι του Καραγάτση, δηλώνει ενθουσιασμένος ότι πρόκειται για μια δουλειά που τον εκφράζει απόλυτα. «Είναι μια ιδιαίτερη κωμωδία του Δημήτρη Κεχαΐδη που είχε πρωτοανέβει το 1972 στο Θέατρο Τέχνης από τον ίδιο τον Κουν. Διαδραματίζεται σε ένα σπίτι στη Λάρισα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και αφορά τη γενιά των παππούδων μας, τη γενιά της Κατοχής που διαμόρφωσε τη μεταπολεμική Ελλάδα».


«Εύχομαι καλά μυαλά στον Στουρνάρα»


Το καλοκαίρι του 2013 ο Νίκος Ορφανός ντύθηκε γαμπρός ξαφνιάζοντας ευχάριστα φίλους και γνωστούς. Παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Αντιγόνη Παφίλη στην Κρήτη με κουμπάρο τον σκηνοθέτη του «Νησιού» Θοδωρή Παπαδουλάκη. «Φύγαμε διακοπές και λέμε “δεν παντρευόμαστε;”. Ο έγγαμος βίος πηγαίνει μια χαρά. Είμαι πολύ ευτυχισμένος και το προτείνω, αν βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο. Αλλωστε ο γάμος είναι μια πρακτική συνθήκη. Δεν σε κάνει ευτυχισμένο ο γάμος, εσύ κάνεις ευτυχισμένο τον εαυτό σου με τις σωστές επιλογές. Κι εγώ είμαι πολύ ευτυχισμένος αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι έκανα πολύ καλή επιλογή συντρόφου. Εύχομαι να αισθάνεται κι εκείνη έτσι» λέει ο ηθοποιός, ο οποίος δεν παραλείπει να δώσει και τις ευχές του για το 2014.


«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να προσφέρουμε. Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, εύχομαι μεγαλύτερη προσφορά το 2014. Οσο περισσότερα δώσεις στη ζωή τόσο περισσότερα θα πάρεις. Πρέπει να νοιαζόμαστε για όλους τους αδύναμους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, τα ανυπεράσπιστα ζώα. Οσο φτωχός και να είναι κάποιος, λίγη προσφορά θα τον γεμίσει με ενεργητικότητα και θα του δώσει λύσεις για άλλα προβλήματα. Σε εθνικό επίπεδο εύχομαι καλά μυαλά στον Γιάννη Στουρνάρα,   που δεν το βλέπω δηλαδή. Εύχομαι να τον φωτίσει ο Θεός να καταλάβει πως, αν δεν ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα γίνει τίποτα».


ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...