Επαναστατική καταπολέμηση του καρκίνου

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ σκοτώνουν τον καρκίνο με νανοσωματίδια.

Μια νέα μέθοδο για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων κατά τη διαδικασία της μετάστασης ανέπτυξαν με τη χρήση της νανοτεχνολογίας επιστήμονες στις ΗΠΑ, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που προσβάλλονται από την ασθένεια και δεν καταφέρνουν να την καταπολεμήσουν προτού εξαπλωθεί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ σχεδίασαν νανοσωματίδια που παραμένουν στο αίμα σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με την πρώτη επαφή, χάρη σε μια πρωτεΐνη που περιλαμβάνεται ήδη σε δοκιμαστικές θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν και άλλες πρωτεΐνες, που έχουν την ιδιότητα να κολλάνε σε άλλα σωματίδια, ώστε να δημιουργήσουν μικροσκοπικά σφαιρίδια από νανοσωματίδια.

Οταν οι επιστήμονες εισήγαγαν τα σφαιρίδια στο αίμα, αυτά κόλλησαν στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία κατά τη ροή του αίματος «σκοντάφτουν» σε καρκινικά κύτταρα που έχουν αποσπαστεί από τον βασικό όγκο και προσπαθούν να εξαπλωθούν. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η επαφή των καρκινικών κυττάρων με την παραπάνω πρωτεΐνη προκαλεί τον θάνατό τους, γεγονός που αποδείχτηκε τόσο στο αίμα των ποντικιών, στα οποία δοκιμάστηκε η νέα θεραπεία, όσο και στο αίμα ανθρώπων.

Μάλιστα, όπως είπε στο BBC ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας καθηγητής Michael King, τα καρκινικά κύτταρα είχαν εξαφανιστεί έπειτα από διάστημα δύο ωρών!

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, το πιο επικίνδυνο στάδιο του καρκίνου, που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο ακόμη και στον θάνατο, είναι εκείνο κατά το οποίο ο όγκος εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Εξάλλου, οι μεταστάσεις αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή King, περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο προκαλείται από μεταστάσεις. Ωστόσο στην επιστημονική έκθεση τονίζεται ότι η νέα μέθοδος έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται στους ασθενείς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ