Η δίαιτα των μοναχών στο διατροφικό μενού των σταρ

Διατροφή που έκαναν οι μοναχοί επιλέγουν οι σταρ για αδυνάτισμα.

Μπορεί να αποκαλούνται «σύγχρονες δίαιτες», όμως στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα διατροφικά σχήματα που ακολουθούσαν οι μοναχοί στον Μεσαίωνα! Τη στιγμή που πολλοί φαν προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο οι σταρ χάνουν τα περιττά κιλά, ακολουθώντας  δίαιτες με περίεργα ονόματα, όπως 5:2 και DODO, ένας Βρετανός καθηγητής διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι παραπάνω από αναθεωρημένες εκδοχές του μεσαιωνικού μοντέλου διατροφής.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Αντριου Τζοτίσκι, οι παραπάνω δίαιτες που προωθούν ουσιαστικά το μοντέλο της «διακεκομμένης νηστείας» δεν αποτελούν στην πραγματικότητα κάτι καινούργιο. «Το υγιεινό και απλό διατροφολόγιο, καθώς και οι συνήθειες νηστείας των μοναχών σχεδόν ταυτίζονται με τα σύγχρονα προγράμματα αδυνατίσματος των σταρ» δήλωσε ο Τζοτίσκι.

Τα νέα διατροφικά σχήματα, τα οποία ακολουθούνται από πολλούς celebrities, όπως την Μπιγιονσέ, την Κρίστι Τέρλινγκτον, τη Λιβ Τάιλερ, τον Μπεν Αφλεκ και τον Μπενεντίκτ Κούμπερμπατς, υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους με τη μέθοδο της «διακεκομμένης νηστείας». Πιο συγκεκριμένα, η δίαιτα 5:2 προβλέπει την κατανάλωση πλούσιου μενού πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά πλήρη αποχή από το φαγητό τις άλλες δύο. Παρόμοια είναι και η θεωρία της δίαιτας DODO, που προβλέπει πλήρη νηστεία μέρα παρά μέρα.

Ωστόσο ο Βρετανός καθηγητής, που παρουσίασε λεπτομερή έκθεση για τις διατροφικές συνήθειες των ερημιτών την εποχή του Μεσαίωνα, υποστηρίζει ότι ο τρόπος που οι μοναχοί έβρισκαν, μαγείρευαν και κατανάλωναν την τροφή τους έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις σύγχρονες δίαιτες. «Η νηστεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Για εκείνους αποτελούσε περισσότερο μια πνευματική πράξη παρά μια μέθοδο αδυνατίσματος, όμως τους προσέφερε μεγαλύτερη επίγνωση για τη φύση της τροφής. Οπως έχουμε δει και στις σύγχρονες δίαιτες διακεκομμένης νηστείας, η αποχή από το φαγητό αποτελεί έναν τρόπο κάθαρσης και βελτίωσης του νου και του σώματος» σχολίασε ο Τζοτίσκι, συγγραφέας του βιβλίου «A Hermit’s Cookbook».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ