Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ο νεφροπαθής που πουλάει καδράκια!

Κρατάει μόνιμο πόστο στην Ερμού και έχουν θεματολογία από διαφημίσεις ελληνικών προϊόντων περασμένων δεκαετιών.


Αγάπη για τη ζωή, αστείρευτη διάθεση για δημιουργία και αθεράπευτος έρωτας με τις παλιές διαφημιστικές αφίσες των δεκαετιών 1920 έως 1980. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Αντώνη και τη Μαρία, δύο μικροπωλητών της οδού Ερμού, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια δίνουν τον δικό τους αγώνα πουλώντας καδράκια και μικρά μαγνητάκια ψυγείου διακοσμημένα με ελληνικές διαφημιστικές αφίσες παλαιότερων δεκαετιών.


Ο 52χρονος άνδρας και η 40χρονη συνεργάτιδά του αποτελούν δύο από τις πλέον γνώριμες φιγούρες στην οδό Ερμού, αφού βρίσκονται στο ίδιο πόστο εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το προσωπικό τους δράμα, το οποίο δέχτηκαν να εξομολογηθούν στην «Espresso».


«Είμαι νεφροπαθής εδώ και τέσσερα χρόνια. Η αιμοκάθαρση είναι πλέον κομμάτι της ζωής μου, αφού πηγαίνω στο νοσοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα» μας λέει ο Αντώνης την ώρα που τακτοποιεί τα κάδρα στο πόστο του. «Τις ημέρες που κάνω αιμοκάθαρση ξυπνάω χαράματα για να πάω στην κλινική και αμέσως μετά, γύρω στις 11.00, έρχομαι στο πόστο μου. Τις υπόλοιπες ημέρες δουλεύω από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών».


Ομως το μεροκάματο είναι δύσκολο. Οι καιροί έχουν αλλάξει και ο κόσμος διστάζει να ξοδέψει χρήματα ακόμη και για να αγοράσει ένα μικρό κάδρο για το σπίτι ή έστω ένα μαγνητάκι για το ψυγείο του. «Και να φανταστείς πως το πόστο μου είναι στην καρδιά της οδού Ερμού, στον πιο εμπορικό δρόμο της Ελλάδας!» λέει και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω μάθει να το βάζω κάτω. Παλεύω καθημερινά και χαίρομαι γιατί τα προϊόντα που κατασκευάζω και πουλάω ταξιδεύουν τον κόσμο σε μια άλλη, πιο αγνή και πιο ρομαντική εποχή».


Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία κατασκευής ενός ξύλινου κάδρου ή ενός μαγνήτη για το ψυγείο και ποια η αντίδραση των τουριστών όταν βλέπουν ελληνικές διαφημίσεις παλαιότερων δεκαετιών;  «Η διαδικασία κατασκευής για τα κάδρα και τα μαγνητάκια δεν είναι καθόλου απλή. Καταρχάς, όλα ξεκινάνε από το ξύλο. Πηγαίνω στο ξυλουργείο, παραγγέλνω τα ξύλα που θέλω και στα μεγέθη που επιθυμώ και στη συνέχεια αρχίζω τη διαδικασία κόλλησης της αφίσας. Αφού τοποθετήσω και κολλήσω την αφίσα, στη συνέχεια κόβω το περίγραμμα με κοπίδι και αμέσως μετά περνάω από πάνω ένα χέρι ειδικό βερνίκι ώστε το καδράκι ή το μαγνητάκι να είναι αδιάβροχο και να αντέχει στον χρόνο. Στο τέλος τοποθετώ από πίσω τους μαγνήτες».


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι περισσότεροι πελάτες είναι ξένοι που έχουν έρθει για τουρισμό στην Αθήνα, αλλά δεν λείπουν και οι Ελληνες πελάτες που αγοράζουν κάδρα για τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους. Τα κάδρα έχουν θεματολογία από παλιές διαφημίσεις ελληνικών προϊόντων, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’20 έως και το 1980. Αρκετοί τουρίστες, που αγαπούν τις παλιές διαφημίσεις, ρωτούν να μάθουν για την ιστορία της κάθε αφίσας και πληροφορίες για τα προϊόντα εκείνης της εποχής.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ – Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...