Εξέταση ιστού βρίσκει άμεσα τον καρκίνο!

Δίνει δυνατότητα στους ασθενείς να αρχίσουν έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία.

Εγκαιρη διάγνωση του καρκίνου υπόσχεται να προσφέρει η νέα εξέταση ιστού που δοκιμάζεται στη Βρετανία, η οποία θα εντοπίζει την ασθένεια σε διάστημα μόλις λίγων ωρών αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο καθυστέρησης της θεραπείας.


Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου δημιούργησαν μια ιστολογική εξέταση που δείχνει άμεσα και με ακρίβεια τον τύπο του καρκίνου που έχει προσβάλει τον οργανισμό. Ετσι δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να αρχίσουν την κατάλληλη θεραπεία χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.


Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, η εξέταση θα γίνεται με δείγματα ιστού τα οποία δεν θα χρειάζεται να σταλούν για ανάλυση, αλλά θα ελέγχονται επιτόπου για την ύπαρξη καρκίνου μέσω μιας μεγάλης βάσης δεδομένων. Ετσι οι ειδικοί θα κερδίζουν χρόνο, αφού θα τα επεξεργάζονται μέσω υπολογιστή ελέγχοντας την ύπαρξη χιλιάδων ουσιών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει η ασθένεια. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουν άμεσα αν ο οργανισμός έχει προσβληθεί από καρκίνο αλλά και από ποια μορφή του, ώστε να χορηγήσουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία.


Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέρεμι Νίκολσον, διευθυντή του τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, «από τα τέλη του 19ου αιώνα έχει γίνει σχετικά μικρός αριθμός μεγάλων αλλαγών σε ό,τι αφορά τον τρόπο μελέτης των δειγμάτων ιστού, όμως η πολυμεταβλητή χημική ανάλυση και απεικόνιση μπορεί να εντοπίσει τη μη φυσιολογική χημεία του ιστού μόνο με ένα “σκανάρισμα”». Πρόσθεσε δε ότι η μέθοδος αυτή προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, την ταχύτητα και το κόστος, που φαίνεται ότι θα επηρεάσουν την ιστολογία και την παθολογία στο μέλλον, και θα βελτιώσουν την ασφάλεια που προσφέρεται στον ασθενή. Κι αυτό γιατί η νέα μέθοδος είναι ανεξάρτητη από τον χρήστη, καθώς βασίζεται σε στοιχεία και όχι στην αντίληψη κάποιου ειδικού, ενώ μια εξέταση μπορεί να δείξει όσα πολλές ιστολογικές εξετάσεις μαζί.


Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».Εξέταση αίματος προβλέπει το έμφραγμα


Απλή και οικονομική εξέταση αίματος που θα προβλέπει τον κίνδυνο εμφράγματος αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα που υπάρχουν στο αίμα των ατόμων που κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με τα κύτταρα που υπάρχουν στο αίμα των υγιών ατόμων, γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του επεισοδίου.


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η εξέταση βασίζεται σε έναν τύπο ενδοθηλιακών κυττάρων που ελευθερώνονται στο αίμα όταν σπάει το λίπος που προκαλεί θρόμβωση και στένωση των αρτηριών.


Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος από υγιή άτομα, καθώς και από ασθενείς που είχαν υποστεί πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο και διαπίστωσαν ότι στους τελευταίους ο αριθμός των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων ήταν μεγαλύτερος. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας εξέτασης που θα ελέγχει τη συγκέντρωση αυτών των κυττάρων στο αίμα και θα δείχνει έτσι αν υπάρχει κίνδυνος εμφράγματος.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physical Biology», η εξέταση θα προβλέπει τον κίνδυνο επειδή το λίπος σπάει αργά, άρα τα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη του κινδύνου είναι ορατά αρκετές μέρες, ακόμη και εβδομάδες πριν το επεισόδιο. Ετσι, θα χορηγείται αμέσως η κατάλληλη θεραπεία και το έμφραγμα θα αποφεύγεται.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ