Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Δέντρα με ζεστό φαϊ για απόρους

Πατρινοί αφήνουν σακούλες με φαγητό σε διάφορα σημεία της πόλης για τους συμπολίτες τους.


Σακούλες με μαγειρεμένο φαγητό, κρεμασμένες στα δέντρα, αφημένες σε παγκάκια, ακόμα και σε πεζούλια, αφήνουν ευαισθητοποιημένοι Πατρινοί για να στηρίξουν τους άπορους συμπολίτες τους. Σε καθημερινή βάση σε συνοικίες της αχαϊκής πρωτεύουσας εκτυλίσσονται σκηνές που θυμίζουν περίοδο της Κατοχής, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να υπερισχύουν και να έχουν καταντήσει κάποιους πολίτες έρμαια της τύχης τους.


Η αναζήτηση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης στους κάδους απορριμμάτων είναι πλέον μια εικόνα που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι κάτοικοι της πόλης, κάποιοι από τους οποίους αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν λίγο τη δύσκολη καθημερινότητα κάποιων συμπολιτών τους. Τις προάλλες κρέμασαν σε δέντρο σε κεντρική πλατεία της πόλης, κοντά σε κάδο απορριμμάτων, σακούλες που περιείχαν τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους οικονομικά εξαθλιωμένους συμπολίτες τους που παλεύουν για την επιβίωσή τους αναζητώντας στα σκουπίδια κάτι για να καταπολεμήσουν την πείνα τους.


Περπατώντας στους δρόμους της πόλης συναντά κανείς τσάντες με τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, ακουμπισμένες έξω από τους κάδους. Μιλώντας στην «Espresso», o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων Θεοχάρης Μασσαράς, τόνισε πως εδώ και τρία τέσσερα χρόνια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δηλαδή, κάποιοι να αφήνουν μια σακούλα με λίγο ψωμί, τυρί, ένα κομμάτι πίτα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή λίγα μακαρόνια κοντά σε έναν κάδο ανακύκλωσης, σε ένα δέντρο ή σε κάποιες μεριές που είναι χαρακτηρισμένες.


«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αυτό το φαινόμενο με τους μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα να πάρουν το φαγητό. Επειδή όμως τώρα αυτές οι σακούλες απευθύνονται σε Πατρινούς οι οποίοι ντρέπονται, οι πολίτες τις αφήνουν σε αυτά τα σημεία για να τις πάρουν σε ανύποπτη στιγμή».


Ο κ. Μασσαράς αναφέρθηκε επίσης στην Τράπεζα Τροφίμων που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 1996, την οποία επισκέπτονται κάθε ενάμιση μήνα οι άπορες οικογένειες της πόλης για να πάρουν τρόφιμα και είδη καθαριότητας: «Το 2011, όταν αναλάβαμε εμείς τον δήμο, βρήκαμε 420 οικογένειες που ήταν καταγεγραμμένες στην Τράπεζα Τροφίμων και ελεγμένες με κοινωνικούς λειτουργούς κ.λπ. Τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 1.300! Υπάρχουν επίσης 140 οικογένειες για τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα μαζί με τη μητρόπολη, δηλαδή καθημερινό συσσίτιο (Σαββατοκύριακα και γιορτές), συν τα συσσίτια που διοργανώνουν οι διάφορες ενορίες, επίσης σε καθημερινή βάση. Θεωρώ ότι πλέον ξεπερνάμε τις 4.000 οικογένειες που είναι κάτω από το όριο τη φτώχειας!»


Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με θέμα το δωρεάν νερό: «Η σύσκεψη έγινε για να έχουμε έτοιμο το κοινωνικό τιμολόγιο, έτσι ώστε να δώσουμε δωρεάν νερό σε οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες σε αυτές τις κοινωνικές δομές, που είναι δηλαδή οι ελεγμένα άποροι».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...