Δέντρα με ζεστό φαϊ για απόρους

Πατρινοί αφήνουν σακούλες με φαγητό σε διάφορα σημεία της πόλης για τους συμπολίτες τους.


Σακούλες με μαγειρεμένο φαγητό, κρεμασμένες στα δέντρα, αφημένες σε παγκάκια, ακόμα και σε πεζούλια, αφήνουν ευαισθητοποιημένοι Πατρινοί για να στηρίξουν τους άπορους συμπολίτες τους. Σε καθημερινή βάση σε συνοικίες της αχαϊκής πρωτεύουσας εκτυλίσσονται σκηνές που θυμίζουν περίοδο της Κατοχής, με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να υπερισχύουν και να έχουν καταντήσει κάποιους πολίτες έρμαια της τύχης τους.


Η αναζήτηση φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης στους κάδους απορριμμάτων είναι πλέον μια εικόνα που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι κάτοικοι της πόλης, κάποιοι από τους οποίους αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν λίγο τη δύσκολη καθημερινότητα κάποιων συμπολιτών τους. Τις προάλλες κρέμασαν σε δέντρο σε κεντρική πλατεία της πόλης, κοντά σε κάδο απορριμμάτων, σακούλες που περιείχαν τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους οικονομικά εξαθλιωμένους συμπολίτες τους που παλεύουν για την επιβίωσή τους αναζητώντας στα σκουπίδια κάτι για να καταπολεμήσουν την πείνα τους.


Περπατώντας στους δρόμους της πόλης συναντά κανείς τσάντες με τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, ακουμπισμένες έξω από τους κάδους. Μιλώντας στην «Espresso», o αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων Θεοχάρης Μασσαράς, τόνισε πως εδώ και τρία τέσσερα χρόνια παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δηλαδή, κάποιοι να αφήνουν μια σακούλα με λίγο ψωμί, τυρί, ένα κομμάτι πίτα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο ή λίγα μακαρόνια κοντά σε έναν κάδο ανακύκλωσης, σε ένα δέντρο ή σε κάποιες μεριές που είναι χαρακτηρισμένες.


«Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αυτό το φαινόμενο με τους μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα να πάρουν το φαγητό. Επειδή όμως τώρα αυτές οι σακούλες απευθύνονται σε Πατρινούς οι οποίοι ντρέπονται, οι πολίτες τις αφήνουν σε αυτά τα σημεία για να τις πάρουν σε ανύποπτη στιγμή».


Ο κ. Μασσαράς αναφέρθηκε επίσης στην Τράπεζα Τροφίμων που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 1996, την οποία επισκέπτονται κάθε ενάμιση μήνα οι άπορες οικογένειες της πόλης για να πάρουν τρόφιμα και είδη καθαριότητας: «Το 2011, όταν αναλάβαμε εμείς τον δήμο, βρήκαμε 420 οικογένειες που ήταν καταγεγραμμένες στην Τράπεζα Τροφίμων και ελεγμένες με κοινωνικούς λειτουργούς κ.λπ. Τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 1.300! Υπάρχουν επίσης 140 οικογένειες για τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα μαζί με τη μητρόπολη, δηλαδή καθημερινό συσσίτιο (Σαββατοκύριακα και γιορτές), συν τα συσσίτια που διοργανώνουν οι διάφορες ενορίες, επίσης σε καθημερινή βάση. Θεωρώ ότι πλέον ξεπερνάμε τις 4.000 οικογένειες που είναι κάτω από το όριο τη φτώχειας!»


Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε με θέμα το δωρεάν νερό: «Η σύσκεψη έγινε για να έχουμε έτοιμο το κοινωνικό τιμολόγιο, έτσι ώστε να δώσουμε δωρεάν νερό σε οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες σε αυτές τις κοινωνικές δομές, που είναι δηλαδή οι ελεγμένα άποροι».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ