Ενας «καταπέλτης» για Παπακωνσταντίνου!

Και Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό.

Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στη «λίστα Λαγκάρντ». Αυτό αποφάσισε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στον Άρειο Πάγο που συνεδρίασε με απόλυτη μυστικότητα το Σάββατο. Ετσι, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ξεκινάει κανονικά η διαδικασία της ανάκρισης.


Το ερώτημα στο οποίο έδωσαν απάντηση οι πέντε δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου συνδεόταν με τη Βουλή της μιας ημέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, «αν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία». Δηλαδή, εξαλείφεται το αξιόποινο. Τα μέλη του Συμβουλίου όμως αποφάνθηκαν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή των αδικημάτων η Βουλή της μιας ημέρας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.


Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας, επειδή η επόμενη Βουλή δεν είχε Σύνοδο. Κατά συνέπεια, η επόμενη Σύνοδος κατά την οποία άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Αρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη. Τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει έργο ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής, ο οποίος ξεκινάει την ανάκριση.


Ο ανακριτής θα καλέσει σε απολογία τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, και φυσικά τον ίδιο τον πρώην υπουργό.


Μετά το πέρας της ανάκρισης το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα κρίνει εάν θα παραπεμφθεί ο Παπακωνσταντίνου στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Α.Π. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει μέσα σε εξήντα ημέρες να ορίσει δικάσιμο.


Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ