Περνάνε από δίκη οι εκλογικοί γύροι

Το ΣτΕ πιθανότατα θα αποφασίσει πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Μαδάνε τις… μαργαρίτες για το πότε θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ορισμός των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου και των επαναληπτικών εκλογών στις 25 του ίδιου μήνα, μαζί με τις ευρωεκλογές, δεν είναι συνταγματικά αποδεκτός. Ετσι κάποιοι μιλούν για «παιχνίδι της κυβέρνησης με τις ημερομηνίες προκειμένου να θολώσει το μήνυμα».


Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές. Συνταγματολόγοι, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, δήμαρχοι και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν την ημερομηνία του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με τους αμφισβητούντες, αφού οι ευρωεκλογές διεξάγονται την 25η Μαΐου, την ίδια ημέρα πρέπει να γίνουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Ομως το υπουργείο Εσωτερικών όρισε τις δημοτικές εκλογές στις 18 Μαΐου του 2014 και τον δεύτερο γύρο στις 25 Μαΐου.


Συνταγματολόγοι και νομικοί εγείρουν θέμα νομιμότητας, καθώς μεγάλη μερίδα δήμων θα εκλέξει δημοτικές αρχές από τον πρώτο γύρο κι έτσι τη δεύτερη Κυριακή, στις 25, δεν θα διενεργήσει δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ορίζει ο νόμος. Ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης δηλώνει ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου Εσωτερικών παραβιάζει ευθέως τον νόμο.


Ο εμπνευστής του «Καλλικράτη» Γιάννης Ραγκούσης τονίζει ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι «να δώσει βορά τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες στους πολίτες εκείνους που θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την οργή τους για τις κυβερνητικές επιλογές». Αντίθετα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης υπερασπίστηκε την απόφαση για τον πρώτο γύρο στις 18 Μαΐου, αλλά, όπως όλα δείχνουν, το θέμα οδεύει προς το ΣτΕ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ