5.500 τόνοι με απόβλητα απειλή για την Κρήτη!

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα καταστραφεί μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πεντέμισι χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων απειλούν τις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο! Ο λόγος για καυστικά υγρά που θα προκύψουν από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, που θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και τα οποία θα μοιάζουν με οξύ για καθαρισμό τουαλέτας, τύπου «ακουαφόρτε»! Αν και μέρος των επικίνδυνων λυμάτων θα μεταφερθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις στην ξηρά, κανείς δεν εγγυάται ότι η Μεσόγειος δεν θα μετατραπεί σε χωματερή για τα εξουδετερωμένα χημικά όπλα.

Η καταστροφή των χημικών όπλων θα γίνει από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τη συνδρομή άλλων χωρών και υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αμερικανικού στρατού η υδρόλυση με την οποία θα γίνει η εξουδετέρωση των χημικών όπλων δεν θα γίνει σε εγκαταστάσεις ξηράς, αλλά πάνω σε πλοίο και συγκεκριμένα στο αμερικανικό «Cape Ray», το οποίο έχει εξοπλιστεί για τον σκοπό αυτό με δύο ειδικές δεξαμενές!

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα καταλήξουν οι χιλιάδες τόνοι λυμάτων οι οποίοι θα παραχθούν… Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού, οι δεξαμενές του «Cape Ray» θα υποδεχθούν και θα εξουδετερώσουν περίπου 700 τόνους από δύο θανατηφόρες χημικές ουσίες, δηλαδή υπερίτη (αέριο μουστάρδας) και μια χημική ένωση («DF compound») που αποτελεί συστατικό του αερίου νεύρων Σαρίν.

«Το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξουδετέρωσης θα δημιουργήσει περίπου 1.500.000 γαλόνια (σ.σ. περίπου 5.500 τόνους) ενός τοξικού υγρού, το οποίο πρέπει να ταφεί, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ανταμ Μπέικερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για θέματα χημικού και βιολογικού πολέμου (Edgewood Chemical Biological Center), το εν λόγω υγρό θα είναι καυστικό, παραπλήσιο με εμπορικό προϊόν που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των σωληνώσεων αποχέτευσης!

Αρχικά οι 5.500 τόνοι του καυστικού υγρού θα αποθηκευτούν σε 220 δεξαμενές, χωρητικότητας περίπου 25 κυβικών μέτρων η καθεμία, που θα βρίσκονται πάνω στο «Cape Ray», άγνωστος παραμένει όμως ο τελικός προορισμός τους. Η αμερικανική πλευρά φέρεται να διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στο οικοσύστημα της Μεσογείου. Επίσημα, πάντως, το μόνο που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι ότι η Γερμανία συμφώνησε να δεχθεί 370 τόνους τοξικών λυμάτων, οι οποίοι θα αποτεφρωθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρίας GEKA, στο Μούνστερ της κάτω Σαξονίας. Για τους υπόλοιπους 5.000 τόνους τηρείται σιγή ιχθύος…

Η υδρόλυση στο «Cape Ray» θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και γι’ αυτή θα εργαστούν 64 ειδικοί του κέντρου του κέντρου Edgewood. Η μεταφόρτωση των χημικών στο πλοίο θα γίνει από ιταλικό λιμάνι, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί.

Η διαδρομή για τη διαδικασία της υδρόλυσης

Η διαδικασία της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ήρθε στη δημοσιότητα από διαδικτυακό δημοσίευμα του BBC. Ο χάρτης που δημοσίευσε δείχνει ότι η υδρόλυση θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή χωρικά ύδατα, δυτικά της Κρήτης. Οπως είναι φυσικό, αυτό προκάλεσε ανησυχία στο νησί. Ετσι, πριν από μερικές ημέρες άρχισε η συλλογή υπογραφών με βασικό αίτημα «όχι στην ταφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης» και ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 3.600. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με στόχο «να μη γίνει η υδρόλυση στη Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως ασφαλής και ότι είναι πάρα πολύ μακριά από το δυτικό άκρο της Κρήτης».

Γιδαράκος: Επικίνδυνες ουσίες

Την έντονη διαφωνία του για τη διαδικασία εξέφρασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος: «Τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσο δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Με νεότερες δηλώσεις του ο κ. Γιδαράκος διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη ρίψη των χημικών δεν απειλεί ειδικά την Ελλάδα ή την Κρήτη αλλά όλη τη Μεσόγειο. «Το θέμα είναι γιατί να γίνει σε έναν τέτοιο κλειστό χώρο όπως είναι η Μεσόγειος θάλασσα, η οποία εκ των πραγμάτων είναι ήδη επιβαρημένη με μία σωρεία από επικίνδυνες και τοξικές ουσίες» είπε.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ