Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

«Εκλεψες το τραγούδι μου»!

Αγωγή του Μουκίδη στον Παντελίδη για κλοπή πνευματικής περιουσίας αξιώνοντας 100.000 ευρώ.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κλοπή πνευματικής περιουσίας θα καθίσει ο δημοφιλής τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης, έπειτα από αγωγή που κατάθεσε σε βάρος του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών Γιώργος Μουκίδης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αγωγή, που κατατέθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από την έλευση του νέου έτους, αλλά και όσα ανέφερε στην «Espresso» ο Αλέξανδρος Λαμάρης, δικηγόρος του Γ. Μουκίδη, ο καλλιτέχνης κατηγορείται για «κλοπή» σημαντικού μέρους του πασίγνωστου κομματιού «Χωρίς φτερά», που ερμήνευσε με τον δικό της αισθαντικό τρόπο η Κωνσταντίνα. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουκίδης στην αγωγή του, στο τραγούδι του Παντελή Παντελίδη «Τέτοια αγάπη δεν αξίζω», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία του δουλειά με τίτλο «Ουράνιο τόξο που του λείπανε δύο χρώματα», φαίνεται να αντέγραψε τη μουσική γέφυρα στο ρεφρέν από το τραγούδι «Χωρίς Φτερά». Ενα τραγούδι που δημιούργησε το 1999 ο συνθέτης και, μάλιστα, ήταν μία από τις πιο αγαπημένες του δημιουργίες για την οποία πάντα καμάρωνε.

«Από τη σύγκριση των δύο αυτών μουσικών κομματιών με τίτλους “Χωρίς φτερά” και “Τέτοια αγάπη δεν αξίζω” γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Παντελής Παντελίδης χρησιμοποίησε τμήμα του δικού μου τραγουδιού για να συνθέσει τελικά το δικό του, χωρίς φυσικά να μου ζητήσει και να του χορηγήσω σχετική άδεια» υποστηρίζει στην αγωγή του ο μουσικοσυνθέτης και προσθέτει:

«Ειδικότερα, χρησιμοποίησε τη μελωδία από το ρεφρέν του τραγουδιού “Χωρίς Φτερά” σαν γέφυρα (μουσικό μέρος του τραγουδιού που προετοιμάζει το ρεφρέν) στο δικό του τραγούδι. Συγκεκριμένα, το ρεφρέν του δικού μου τραγουδιού αποτελείται από 16 μουσικά μέτρα των 4/4. Ο εναγόμενος χρησιμοποίησε αυτούσιο το τμήμα αυτό του τραγουδιού μου στο δικό του, αλλάζοντας μόνο τη μελωδική γραμμή “αρμονία”) στα δύο τελευταία μέτρα της γέφυρας του δικού του τραγουδιού».

Θα κινηθεί δικαστικά

Ο Γιώργος Μουκίδης, ο οποίος ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία, μόλις άκουσε το συγκεκριμένο τραγούδι του Παντελίδη, αντιλήφθηκε αμέσως ότι επρόκειτο για αντιγραφή, σημείωσε μιλώντας στην «Espresso» ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λαμάρης και πρόσθεσε: «Ετσι μου έδωσε εντολή να κινηθούμε δικαστικά. Θα αποδείξουμε ότι είναι κλεμμένο από το τραγούδι που έγραψε πριν από 14 χρόνια ο Γιώργος Μουκίδης και το οποίο έδωσε στην Κωνσταντίνα».

Ο μουσικοσυνθέτης με την αγωγή του ζητά να του καταβληθεί από τον Παντελή Παντελίδη το ποσό των 100.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που έχει υποστεί, καθώς και να υποχρεωθεί ο τραγουδιστής να «παραλείπει την προσβολή του δικαιώματός στο μέλλον και να απειληθεί εις βάρος του χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση του δικαιώματός μου στο μέλλον, καθώς και προσωπική κράτηση ενός έτους».

Οπως υπογραμμίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα της αγωγής του, ο μουσικοσυνθέτης έχει υπογράψει παραπάνω από 200 κομμάτια, τα οποία δίνει σε ερμηνευτές της επιλογής του. Μεταξύ αυτών είναι η Πέγκυ Ζήνα («Δυστυχώς»), η Νατάσα Θεοδωρίδου («Εχω μία αγκαλιά»), ο Γιάννης Πάριος («Φορτηγό»), ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος, ο Πασχάλης Τερζής, ο Κώστας Καρράς, ο Νίκος Βέρτης, η Δέσποινα Βανδή, η Ελενα Παπαρίζου («Ποιος»), ο Νότης Σφακιανάκης («Η Στέλλα η Σμυρνιά», «Μία ματιά σου μόνο φτάνει»), αλλά και πολλοί ακόμη.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πλευρά του μουσικοσυνθέτη προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον καλλιτέχνη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν. «Δεν μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε. Πλέον θα τα πούμε στο δικαστήριο» κατέληξε ο Αλέξανδρος Λαμάρης.

Η «Espresso» επικοινώνησε με τη δισκογραφική εταιρία του Παντελή Παντελίδη προκειμένου να φιλοξενήσει και τη θέση του καλλιτέχνη επί του θέματος, αλλά όπως μας απάντησαν οι υπεύθυνοι, δεν έχουν λάβει γνώση της αγωγής.

Τεράστια αποδοχή

Το τραγούδι «Τέτοια αγάπη δεν αξίζω», που θα συζητηθεί σύντομα στις δικαστικές αίθουσες, φαίνεται να έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου, καθώς τα «κλικ» στο YouTube για το συγκεκριμένο κομμάτι έχουν ξεπεράσει τα 1.700.000. Τεράστια είναι και η αποδοχή που έχει στο μουσικό στερέωμα ο Παντελής Παντελίδης, ένα λαϊκό παιδί από τη Νέα Ιωνία που εργαζόταν ως υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί για να γίνει τραγουδιστής (αν και δεν έχει σχετικές σπουδές, είναι αυτοδίδακτος). Εμαθε επίσης μόνος του να παίζει τα μουσικά όργανα και συνθέτει μελωδίες, ενώ -όπως έχει δηλώσει- εμπνέεται από δικές του προσωπικές εμπειρίες -ή ιστορίες κοντινών του προσώπων- πάντα με επίκεντρο την πληγωμένη από έρωτα καρδιά. Το διάστημα αυτό εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο Τeatro με την Πάολα και γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...