Υπουργοί έχασαν τον… δρόμο

Αφαντοι από το Κοινοβούλιο, δηλώνουν συχνά κώλυμα, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται οι συζητήσεις επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών.

Αδικαιολογήτως απόντες εμφανίζονται πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης από τις εργασίες του Κοινοβουλίου, γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση του προεδρείου της Βουλής που χαρακτηρίζει το φαινόμενο των απουσιών «συστηματικό και όχι ευκαιριακό». Το φαινόμενο είχε απασχολήσει έντονα το προεδρείο της Βουλής και τον περασμένο Δεκέμβριο, που είχε εξουσιοδοτήσει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ζητήσει και να επιμείνει προς την κυβέρνηση να υπάρχει παρουσία των υπουργών στη Βουλή κατά τη συζήτηση των ερωτήσεων. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εξέφρασε την ενόχλησή της για το φαινόμενο απροθυμίας υπουργών να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κοινοβουλευτικό Ελεγχο, όπως επισήμανε ο προεδρεύων στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας Ιωάννης Δραγασάκης.

Η ματαίωση της συζήτησης εννιά επίκαιρων ερωτήσεων ανάγκασε τον κ. Δραγασάκη να αποκαλύψει ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το φαινόμενο αποδεικνύεται συστηματικό, αφού μόλις το 49% των ερωτήσεων των οποίων η συζήτηση προγραμματίζεται, απαντάται από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το υπουργείο Τουρισμού απαντά κατά μέσο όρο στο 33% των ερωτήσεων που του απευθύνονται, το Επικρατείας στο 33%, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο 36%, το υπουργείο Οικονομικών στο 39%, το Εσωτερικών στο 40%, το Δημόσιας Διοίκησης στο 45% και το υπουργείο Υγείας στο 46%. «Η ανησυχία είναι ομόθυμη στη Διάσκεψη για τη συστηματικότητα αυτού του φαινόμενου και το ποια είναι η θεραπεία θα το δούμε. Προσωπικά πιστεύω ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης και προσέθεσε ότι υπάρχουν υπουργοί που βρίσκονται κάτω από το μέσο στη συχνότητα απαντήσεων.

Η ματαίωση συζήτησης ερωτήσεων προκάλεσε και την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος κατήγγειλε ότι είναι προσχηματικά τα κωλύματα που δηλώνουν οι υπουργοί και ζήτησε αυτά να αιτιολογούνται εγγράφως από κάθε υπουργό. Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς κατήγγειλε το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της απροθυμίας των υπουργών να προσέρχονται στον Κοινοβουλευτικό Ελεγχο και πρότεινε όταν λείπει ο υπουργός, να μπορεί ο ερωτών βουλευτής να εκθέτει τα επιχειρήματά του. Οπως προέβλεψε, αυτή η τακτική θα αναγκάσει τους υπουργούς να ανταποκρίνονται στο καθήκον τους.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ