Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η γρίπη επέστρεψε (πιο δυνατή) και… θερίζει!

Οι επιστημονικές προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και αναμένεται κορύφωση τον Φεβρουάριο.

Δριμύτερη επέστρεψε φέτος η γρίπη! Από την έναρξη της νέας χρονιάς το εποχικό κύμα της ασθένειας βρίσκεται σε ανοδική πορεία που αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τελικά θα ξεπεράσει εκείνον του περσινού χειμώνα. Εως τώρα δεκαεπτά άνθρωποι νόσησαν βαριά από τον ιό και πέντε από αυτούς έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν προβλέψει ότι η δραστηριότητα της γρίπης θα αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση αυτή τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου «οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση, με την προηγούμενη εβδομάδα», όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι επισκέψεις σε γιατρό λόγω γρίπης βρίσκονται «σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας των περιόδων γρίπης 2011-2012 και 2012-2013» προστίθεται στην ίδια έκθεση.

«Η γρίπη είναι σε ανοδική φάση και με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα περιμένουμε ότι θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι» δηλώνει στην «Espresso» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Τσακρής. Η περσινή περίοδος (2012-2013) ήταν εκείνη με τον χαμηλότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας γρίπης των τελευταίων ετών. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και 49 θάνατοι, έναντι 127 σοβαρών περιστατικών και 56 θανάτων την περίοδο 2011-2012 και 368 περιστατικών και 180 θανάτων την περίοδο 2010-2011. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, έως τώρα έχουν καταγραφεί 17 σοβαρά περιστατικά και πέντε θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Οι παχύσαρκοι

Οπως σημειώνει ο κ. Τσακρής, από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης προκύπτει ότι ο τύπος του ιού που κυκλοφορεί περισσότερο είναι ο Α-Η1Ν1, δηλαδή το πανδημικό στέλεχος που ταυτοποιήθηκε το 2009. Ο Η1Ν1 επικρατεί όχι μόνο στα ελαφρά, αλλά και στα σοβαρά κρούσματα της ασθένειας, καθώς έχει την τάση να προκαλεί βαρύτερες λοιμώξεις. Επίσης έχει την ιδιαιτερότητα να προσβάλει νέα άτομα με παχυσαρκία. Μάλιστα, ανάμεσα στους πέντε νεκρούς του φετινού επιδημικού κύματος ήταν ένας νέος, παχύσαρκος άντρας, μόλις 31 ετών.

Εως τώρα δεν έχει καταγραφεί αξιόλογος αριθμός κρουσμάτων από τον άλλο τύπο της γρίπης Α (Η3Ν2), ενώ κρούσματα από τη γρίπη Β αναμένονται στο τέλος της περιόδου γρίπης. Η κορύφωση του επιδημικού κύματος γρίπης αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος άμυνας είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής. Για όσους ασθενήσουν, συνιστάται η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Απο τους δεκαεπτά ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ για νοσηλεία, έξι πήραν εξιτήριο, πέντε απεβίωσαν και άλλοι έξι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Το ηλικιακό εύρος των σοβαρών περιστατικών είναι από 28 μέχρι 80 έτη και οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό. Ομως οι δεκαπέντε από τους δεκαεπτά ασθενείς που μπήκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, αλλά φαίνεται ότι ο εμβολιασμός έχει κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα τόσο στα άτομα που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες και πρέπει να εμβολιαστούν όσο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» σχολιάζει ο κ. Τσακρής.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Το κέντρο υπενθυμίζει επίσης ότι αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο. Τέλος, επισημαίνει ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο.

Αλλες δύο ιώσεις που προκαλούν εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα

Δεν είναι όμως μόνο η γρίπη που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο. Υπάρχουν δύο ακόμη ιώσεις, που προσβάλλουν σημαντικό αριθμό ασθενών και προκαλούν διαφορετικά, αλλά εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο Ηλία Πελεκάνο, η πρώτη ίωση «χτυπάει» με υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, ενώ η δεύτερη είναι μια ίωση που εκδηλώνεται περισσότερο ως γαστρεντερίτιδα και προκαλεί ναυτία, εμετό και ενδεχομένως διάρροια.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ίωση προσβάλλει περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζεται με έντονο πονοκέφαλο, ρίγος, πυρετό που κυμαίνεται από 38 έως και 39,5, ατονία και βήχα. Για όσους αρρωστήσουν, συνιστώνται πολλά ζεστά ροφήματα, απλά αναλγητικά (π.χ. παρακεταμόλη) για τον πυρετό και ξεκούραση. «Ομως αν ο πυρετός επιμένει πάνω από τρεις ημέρες ή αν ο ασθενής έχει δύσπνοια, πρέπει υποχρεωτικά να καταφύγει στον γιατρό ή στο νοσοκομείο» τονίζει ο κ. Πελεκάνος.

Η άλλη ίωση της εποχής έχει τη μορφή της γαστρεντερίτιδας και εκδηλώνεται κυρίως στην κοιλιά, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το αναπνευστικό σύστημα. «Αυτή η ίωση κάνει πυρετό, κοιλιακούς πόνους, ναυτία, τάση για εμετό, εμετό και σε ορισμένους κάνει και διάρροια» λέει ο παθολόγος. Διαρκεί περίπου μιάμιση έως δύο ημέρες, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να μείνει κλινήρης και να λαμβάνει απλά αναλγητικά για τον πυρετό.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να δώσει προσοχή και στο διαιτολόγιό του. «Οχι πολλά πράσινα λαχανικά και γαλακτοκομικά και λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερό και τσάι». Τα προληπτικά μέτρα απέναντι στις δύο ιώσεις δεν διαφέρουν από εκείνα που προτείνονται κατά της γρίπης. Τήρηση των μέτρων υγιεινής, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και προσοχή στην επαφή με όσους νοσούν ή έχουν νοσήσει πρόσφατα, καθώς ο ιός μεταδίδεται με τον βήχα, ιδιαίτερα σε απόσταση μικρότερη από ενάμισι μέτρο.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...