Ο κρύος καιρός αυξάνει τους τραυματισμούς

Ο κρύος καιρός αυξάνει δραστικά την πιθανότητα τραυματισμών.

Πόσο επικίνδυνο είναι το κρύο για όσους γυμνάζονται; Γενικά, τα αθλήματα που γίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες θεωρούνται ασφαλή όταν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και κυρίως όταν οι επιφάνειες είναι ολισθηρές. Ωστόσο ο κρύος καιρός αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών (διάστρεμμα κ.λπ.), επειδή η χαμηλή θερμοκρασία κάνει τους μυς να σφίγγονται περισσότερο.

Σύμφωνα με ειδικούς, όταν η θερμοκρασία είναι μέτρια και οι μύες δεν κινούνται, η μεγαλύτερη ποσότητα του αίματος ρέει στα όργανα. Ωστόσο, όταν τα άκρα αρχίζουν να κινούνται, τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν περισσότερο προκειμένου να δώσουν ενέργεια στους μυς. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο υδράργυρος πέφτει, οι κινήσεις των μυών δεν πρέπει να γίνονται απότομα, γι’ αυτό ακριβώς είναι απαραίτητη η προθέρμανση.

Επίσης, η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να επιβραδύνει τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από τις αισθήσεις. Για παράδειγμα, τα νεύρα είναι πιο κρύα, άρα και ο ρυθμός της μετάδοσης των σημάτων στον εγκέφαλο είναι πολύ πιο αργός, γι’ αυτό και υπάρχουν ορισμένα μουδιάσματα που επηρεάζουν την ισορροπία. Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι ζεστός, αυτό που αισθάνεται κανείς σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ένα τσίμπημα.

Κατάλληλο ντύσιμο

Οι τραυματισμοί που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της άσκησης τον χειμώνα μπορούν να προληφθούν τόσο με το κατάλληλο ντύσιμο και τα σωστά παπούτσια όσο και με το ζέσταμα. Οπως είπε στη Huffington Post η Polly de Mille από το Νοσοκομείο Ειδικών Επεμβάσεων στη Ν. Υόρκη, η προθέρμανση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κυριολεκτικά σαν ζέσταμα των μυών, κάθε τένοντα και πολλών άλλων σημείων του σώματος που πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα προτού καταβάλλουν κάποια μεγάλη προσπάθεια, είτε αυτή είναι το τρέξιμο είτε η γυμναστική ή κάποιο άθλημα.

Η χαμηλή θερμοκρασία έχει πάντως και τα θετικά της σε ό,τι αφορά την άσκηση, καθώς μειώνει τη φλεγμονή όταν υπάρχουν τραυματισμοί (γι’ αυτό εξάλλου στα χτυπήματα είναι απαραίτητος ο πάγος), ενώ, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, καίγονται περισσότερες θερμίδες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ