Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Ο λύκος της Wall Street

Ο Bill Vrattos της York Capital, που «χρηματοδοτεί» τους Περιστέρη, Σάλλα, Κωσταντακόπουλο και Τουρκολιά, βάζει τώρα στόχο και άλλα ακίνητα και βιομηχανίες.

Ενας σκληρός Αμερικανός επενδυτής με αγγελικό πρόσωπο έχει βαλθεί να αγοράσει (φθηνά) ό,τι θεωρεί πως αξίζει στην Ελλάδα – και δεν το κρύβει. Αμεσα ή έμμεσα αποτελεί ήδη χρηματοδότη μεγάλων ελληνικών ομίλων, όπως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, της Τράπεζας Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα, της Costamare του Κωστή Κωσταντακόπουλου και της Πανγαία, του ομίλου της -υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Τουρκολιά- Εθνικής Τράπεζας.

Την πρόθεσή του να βγάλει λεφτά για λογαριασμό του private equity, York Capital Management, του επενδυτικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει -συνεταίρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου- δεν την κρύβει καθόλου ο William Vrattos, «Partner και Portfolio Manager» της York. Κάθε άλλο… Πριν από έναν μήνα ακριβώς δήλωνε στη Νέα Υόρκη ενώπιον ξένων και Ελλήνων επενδυτών, επιχειρηματιών και αξιωματούχων πως από τα απαξιωμενα ελληνικά κρατικά ομόλογα έβγαλε σημαντικά κέρδη κι έτσι αποφάσισε αργότερα να προχωρήσει στη ναυτιλία, στην ενέργεια και τώρα στις τράπεζες και στα ακίνητα. Δίπλα του, στο τραπέζι που έγινε στο ιστορικό Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, κάθονταν άλλοι μεγαλοεπενδυτές από μεγάλα σπίτια της Wall Street, όπως οι Fortress Investment Group, Marathon Asset Management και Rhone Group. Oλα τους επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια που επιχειρούν να βρουν ευκαιρίες στην Ελλάδα των μνημονίων. Παρόντα όμως ήταν και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Οπως από τον ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΗ και την Eurobank.

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του William Vrattos έγινε γνωστό στην Αθήνα ότι αυτός που έβαλε τα περισσότερα λεφτά στο deal της Invel με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά της Πανγαία, η οποία διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται τα ακίνητα της Εθνικής, ήταν ο ίδιος ο Vrattos. Το σημερινό ενεργητικό της Πανγαία, η αξία δηλαδή των 270 ακινήτων της (πολλά από αυτά υποκαταστήματα της τράπεζας για τα οποία η Εθνική θα συνεχίσει να πληρώνει ενοίκιο) υπολογίζεται στα 963.000.000 ευρώ.

O Vrattos, διακεκριμένο μέλος της κοσμικής και υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης, με παρουσίες σε φιλανθρωπικά γκαλά, όπως των Rockefeller, και μέλος διοικητικών συμβουλίων πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως μεγάλα μουσεία, έβαλε τα 125.000.000 από τα συνολικά 653.000.000 ευρώ που δόθηκαν για την εξαγορά του 66% της θυγατρικής της Εθνικής, NBG Pangaea Real Estate Investment Company. Και αυτό την ώρα που ο Ισραηλινός μεγαλομέτοχος της Invel και κατά πολλούς ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ισραήλ, Benny Steinmetz, φέρεται έτσι να έβαλε μόλις 36.000.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα τα δάνεισε η Εθνική στους δύο αυτούς αγοραστές! Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση Τουρκολιά ενίσχυσε τον ισολογισμό της κατά  500.000.000 ευρώ (όπως ισχυρίζονται πολλοί).

Γι’ αυτό και ο Αμερικανός «baby face» επενδυτής William Vrattos ή Bill, όπως τον λένε οι φίλοι του, είναι κατ’ επέκταση και de facto, σύμφωνα με την αγορά, ένας από τους χρηματοδότες του υπό management Τουρκολιά ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος. Οπως είναι άλλωστε και του Μιχάλη Σάλλα, αφού -όπως είναι γνωστό στην αγορά- η York Capital έχει «φορτώσει» το χαρτοφυλάκιό της με warrants, δικαιώματα, δηλαδή, για αγορά μετοχών της Πειραιώς σε προσυμφωνημένες τιμές. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η θέση που έχει χτίσει έμμεσα στην Πειραιώς, που γνωστοποίησε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι αν εξασκήσει τα δικαιώματα αυτά (δεν είναι υποχρεωμένος), τότε θα ελέγξει το 4,94% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας. Κατ’ αυτήν την έννοια, είναι μέτοχος εν αναμονή.

Ο 45χρονος απόφοιτος του Harvard και πρώην fund manager της Morgan Stanley, William Vrattos, έχει έτσι ανοίξει μεγάλες παρτίδες με τις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και δεν πρόκειται να το βάλει κάτω, λένε άνθρωποι που έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του. Είχε δηλώσει εξάλλου λίγο πριν από το καλοκαίρι πως οι επενδύσεις της York Capital στην Ευρώπη είχαν ήδη αυξηθεί από ποσοστό της τάξης του 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου στα επίπεδα του 40%, συμπληρώνοντας «περιμένω πως αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω».

Η York Capital, το αμερικανικό private equity -διαχειρίζεται, δηλαδή, ιδιωτικά λεφτά- ελέγχεται από τον James G. Dinan και τα συνολικά κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της είναι της τάξης των 14,4 δισ. δολαρίων Ο Bill είναι ο επικεφαλής διαχειριστής των επιμέρους οχημάτων του private equity και συγκεκριμένα της York Credit Opportunities (βρίσκεται στα top 50 μεγάλα αμερικανικά funds), του York Distressed Mortgage (αγοράζει από τράπεζες προβληματικά, «κουρεμένα» δάνεια) και του York Global Credit Income Funds, με το οποίο φέρεται να μπήκε στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι μπίζνες με τα made in Greece ομόλογα, τη ναυτιλία και τη ζάχαρη

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, o Βill άρχισε να τοποθετείται στα πάμφθηνα και απαξιωμένα ελληνικά ομόλογα, αυτά τα οποία «γέννησαν» το απεχθές PSI, «κουρεύοντας» τις αποταμιεύσεις χιλιάδων Ελλήνων αποταμιευτών, που εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες τους και δάνεισαν το Δημόσιο για να τις δουν να εξανεμίζονται. Από τα «υποπροϊόντα» του «κουρέματος» αυτού και αφού έχτισε μεγάλη θέση, έβγαλε σημαντικά κέρδη στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου με την επαναγορά που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο. Περίπου πέντε μήνες μετά προχώρησε στη συγκρότηση ναυτιλιακής κοινοπραξίας, μπαίνοντας με συμμετοχή σε χρηματοδοτήσεις 500.000.000 δολαρίων μαζί με τη συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου εισηγμένη στο New York Stock Exchange ναυτιλιακή Costamare. Αντικείμενο, η εξαγορά ποντοπόρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Κωσταντακόπουλου ελέγχει και το τουριστικό συγκρότημα του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία. Τη μεν ναυτιλιακή «τρέχει» ο Κωστής, τα δε ξενοδοχεία ο Αχιλλέας. Χρηματοδότησε λοιπόν έτσι η York και αυτήν την εφοπλιστική οικογένεια. Εξι μήνες αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου η York Capital Management ανακοίνωσε πως θα βάλει λεφτά και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Γνωστοποίησε πως θα καλύψει πλήρως την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου, υποχρεωτικά μετατρέψιμου σε νέες μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και θα αποκτήσει έτσι συμμετοχή 9,99% στον ελληνικό όμιλο, σε μια συμφωνία, αξίας 100.000.000 ευρώ. Συναλλαγή η οποία προχώρησε ήδη μέσω της York Global Finance Offshore (Luxembourg), που κάλυψε την έκδοση ποσού 68.300.000 ευρώ της ΓΕΚ, ενώ αγόρασε και το 3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αντί 10.300.000 ευρώ από τη μητρική, στα πλαίσια της συμφωνίας με τον όμιλο Περιστέρη.

Αυτά πριν από το deal με την Εθνική. Επειτα από αυτό εξεδήλωσε ενδιαφέρον και για την αγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, την οποία πουλά σχεδόν εδώ και τρία χρόνια η Αγροτική Τράπεζα και διαχειρίζεται τώρα ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας. «Κλειδί» στην αναμέτρηση του fund του Vrattos με τον έτερο (Σέρβο) διεκδικητή, το δάνειο των περίπου 130.000.000 ευρώ που έχει η ελληνική βιομηχανία στην Πειραιώς.

Τραπεζίτης από κούνια

Τυπικός Αμερικανός -χωρίς ελληνική καταγωγή όπως το όνομά του μπορεί να υποψιάζει-, ο William Vrattos παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 25 ετών, το 1995, τη συνομήλική του Heather Westlund Rosbe, κόρη του επιχειρηματία Robert Rosbe Jr. Με την Heather, η οποία επίσης έχει περπατήσει στα καλντερίμια της Wall Street ως αναλύτρια, γνωρίζονταν από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Dartmouth College. Εχουν τρεις -μεγάλους πλέον- γιους. Τον Charlie, τον Gus και τον Will Junior. Ο Bill Vrattos δεν έγινε τραπεζίτης τυχαία.

Ηταν στα γονίδιά του. Η μητέρα του, Luanne, μπορεί να είναι γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων στη Νέα Υόρκη, ο πατέρας του όμως ήταν αντιπρόεδρος της θρυλικής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Drexel Burnham Lambert στη Νέα Υόρκη, η οποία χρεοκόπησε τον Φεβρουάριο του 1990 υπό το βάρος των συναλλαγών του διαβόητου στελέχους της (γνωστού ως βασιλιά των junk bonds) Michael Milken. Η περιπέτεια αυτή της πέμπτης τότε μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Wall Street δεν μπορούσε παρά να επηρεάσει και το οικογενειακό του περιβάλλον.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...