Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Το «θρίλερ» μιας βίλας

Πως η έπαυλη Τζεμποργά στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε να πρωταφωνιστεί σε πόστερ για τις ανάγκες της σειράς «American horror story».

 
Η βίλα Τζεμποργά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης έχει περάσει ημέρες δόξας και χλιδής, αλλά και εποχές παρακμής και κατάρρευσης. Φιλοξένησε ξένους αριστοκράτες και τους σημαντικούς φίλους τους, στέγασε πλούσιους εμπόρους και κραταιούς δικηγόρους, έγινε ιταλικό προξενείο και τελικά αφέθηκε στην τύχη της και στις φθορές του χρόνου, που τη μετέτρεψαν σε κτίριο-φάντασμα. Τόσο τρομακτικό, που «μεταφέρθηκε» στη Νέα Ορλεάνη και έγινε αγαπημένο πόστερ των φανατικών της πιο νοσηρής σειράς τρόμου στην αμερικανική τηλεόραση, του «American horror story».


Η τρίτη σεζόν του θρίλερ που σαρώνει σε τηλεθέαση στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- και προβάλλεται στην Ελλάδα από συνδρομητικό κανάλι, έχει κάνει πάταγο, όπως και οι δύο προηγούμενες άλλωστε. Το πρόβλημα ήταν ότι η παραγωγή είχε καθυστερήσει να κυκλοφορήσει το επίσημο πόστερ για το  «American horror story: Coven». Οπότε οι ανυπόμονοι φανατικοί ανά την υφήλιο ξεκίνησαν έναν δικό τους άτυπο διαγωνισμό προτείνοντας τα πόστερ της αρεσκείας τους. Και η ελληνική «πειρατική» συμμετοχή με φόντο το «στοιχειωμένο» αρχοντικό Τζεμποργά ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες άλλες κατακτώντας τους απανταχού φαν. Η αφίσα κυκλοφόρησε διαδικτυακά σε όλον τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία που συχνά την παρουσίαζαν λανθασμένα ως το επίσημο πόστερ της σειράς, αφήνοντας τον κόσμο να πιστεύει πως το κτίριο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη Νέα Ορλεάνη, αφού εκεί διαδραματίζεται ο τρίτος κύκλος του σίριαλ, με πρωταγωνίστρια την Τζέσικα Λαγκ και την Κάθι Μπέιτς σε βασικό ρόλο.


Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος πραγματικά ήταν ο δημιουργός του πόστερ, η φωτογραφία πάντως που χρησιμοποιήθηκε έχει τραβηχτεί από τη φωτογράφο Αλεξάνδρα Κωνσταντινούδη που έχοντας πρόσφατα μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη γοητεύτηκε από το στοιχειωμένο αρχοντικό και ανάρτησε μια σειρά φωτογραφιών στην ιστοσελίδα της. «Αυτό που συνέβη είναι πως έκλεψαν τη φωτογραφία μου, έβγαλαν το λογότυπο και τη χρησιμοποίησαν χωρίς την άδειά μου για το fan made poster που έγινε viral… Το έχω αναφέρει σε πολλές από τις φαν ιστοσελίδες που χρησιμοποίησαν την αφίσα, αλλά δεν βρήκα το δίκιο μου» λέει η ίδια τονίζοντας ότι εκείνο που την ενοχλεί περισσότερο είναι πως σχεδόν κανένας δεν ξέρει πως το «άντρο των μαγισσών» βρίσκεται «στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας».


Περιπέτεια μέσα στον χρόνο


Χτισμένη το 1878 από τον σημαντικότερο αρχιτέκτονα της ορθόδοξης κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, τον Ξενοφώντα Παιονίδη, κατά παραγγελία του πολύ εύπορου Εβραίου εμπόρου Τζεμποργά, η έπαυλη στη λεωφόρο Βασ. Ολγας 20 ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα, κι ας έχει υποστεί τις σοβαρές φθορές της εγκατάλειψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού που κυριαρχεί στην πόλη, γοητεύει τους περαστικούς και δίνει ακόμη μεγαλύτερο πρεστίζ στον έμπορο γαλλικής υπηκοότητας, που πολύ γρήγορα δέχεται την πρόταση μιας πλούσιας Ελβετής, η οποία τελικά αγοράζει την έπαυλη το 1886. Την απολαμβάνει μέχρι το 1894, οπότε ο πιο γνωστός δικηγόρος της πόλης και ηγετικό στέλεχος της Εβραϊκής Κοινότητας, ο Εμμανουέλ Ραφήλ Σαλέμ, τη διεκδικεί για να την αγοράσει τελικά και να εγκατασταθεί εκεί με την οικογένειά του.


Στις αρχές του 20ού αιώνα η έπαυλη, που αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους στο κέντρο ενός υπέροχου κάποτε ανθόκηπου (σήμερα έχει γεμίσει αγριόχορτα), μισθώνεται από την ιταλική κυβέρνηση, που τελικά το 1924 την αγοράζει από τον Εμμανουέλ Σαλέμ, ο οποίος πλέον ζει στο Παρίσι. Το ιταλικό προξενείο της πόλης στεγάζεται εκεί από το 1915 και η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει περήφανη για το απόκτημά της που όσο περνούν τα χρόνια τόσο ξεχωρίζει, αποτελώντας στολίδι της περιοχής. Ομως ο καταστροφικός σεισμός του 1978 τραυματίζει τόσο την έπαυλη που το προξενείο μεταφέρεται. Οι τελευταίες εργασίες συντήρησης έγιναν το 1984, ενώ 30 χρόνια τώρα το κτίριο είναι εγκαταλειμμένο.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...