Γιγάντιο καλαμάρι

Η είδηση που ήθελε ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο πλάσμα, μήκους 160 μέτρων, να έχει βγει στις ακτές της Καλιφόρνιας αποδείχθηκε μια επεξεργασμένη με φαντασία φωτογραφία.

Ενα γιγαντιαίο καλαμάρι, μήκους 160 μέτρων, που ξεβράστηκε πριν από λίγα 24ωρα στις ακτές της Καλιφόρνιας είναι το δεύτερο τεράστιο πλάσμα που ανακαλύπτεται τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή. Και τα δύο πλάσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: προέρχονται από τα νερά κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία και «γιγάντωσαν» χάρη στις γενετικές μεταλλάξεις που υπέστησαν μετά την πυρηνική έκρηξη του 2011, οι οποίες προκάλεσαν ραδιενεργό γιγαντισμό.


Μερίδα επιστημόνων βλέπει οφέλη στο γεγονός, αφού τέτοια τεράστια πλάσματα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περιοχές με αυξημένα προβλήματα σίτισης, ενώ υπάρχουν και οι ειδικοί που εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων. Την απάντηση θα δώσει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, στη Φλόριντα, που είναι έτοιμο να παραλάβει το τεράστιο καλαμάρι για να ξεκινήσει τις μελέτες. Θα ήταν δηλαδή. Αν το καλαμάρι υπήρχε.


Η νέα, καλοστημένη ψεύτικη «είδηση» ξεγέλασε πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, που έσπευσαν να την αναδημοσιεύσουν συνοδεύοντάς την από τις σχετικές φωτογραφίες, που είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένες σε ψηφιακό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Μια πραγματική εικόνα από παραλία στη Χιλή, όπου τον Νοέμβριο του 2001 είχε ξεβραστεί μια νεκρή φάλαινα και μία άλλη από ένα καλαμάρι εντυπωσιακών διαστάσεων που είχε ξεβραστεί στις ακτές της Ισπανίας «ενώθηκαν» και παραποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να στηθεί η «είδηση» για το καλαμάρι-γίγας.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ