Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Ανάκτορο με δάνεια του «Τ.Τ.»

Πώς το ζευγάρι που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Τ.Τ. προσπάθησε να κάνει το επιχειρηματικό κόλπο γκρόσο μέσα από το πενταώροφο κτίριο στη Μεταμόρφωση.

Τα πνεύματα στο «στρατηγείο» της C&C International Group, στο πολυτελέστατο ιδιόκτητο κτίριο του ομίλου στη Μεταμόρφωση, είναι τεταμένα. Ο CEO Κυριάκος Γριβέας -λίγο μετά το Πάσχα του 2009- καλεί έναν έναν τους project managers και τους μοιράζει νέες αποστολές. Διευκρινίζει ότι οι μελέτες αφορούν εξαιρετικά φιλόδοξα προγράμματα που βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού και προτάσεων. Οι συμφωνίες με τους εταίρους ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι διαπραγματεύσεις ωστόσο βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα αναμένει θετικές απαντήσεις «που θα αλλάξουν το status της εταιρείας».

Το status της εταιρείας ωστόσο έχει ήδη αλλάξει, καθώς το πρώτο δάνειο, ύψους 7.000.000 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχει χορηγηθεί από τον Μάρτιο και ο Κυριάκος Γριβέας μεθοδεύει τις κινήσεις του για το δεύτερο -μεγαλύτερο από το πρώτο- «δώρο», αλλά και για το πώς τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στις τσέπες του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ακριβώς γι’ αυτά τα projects τα ονόματα του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου και συνεταίρου του Αναστασίας Βάτσικα θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα-καταπέλτη της εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου για το μέγα σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το T.T.-gate θα γίνει επίσης η αιτία να εκδοθεί εις βάρος τους ένταλμα σύλληψης για πέντε βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων για απάτη, απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τις πιο επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου. Αλλά και να έρθει στην επιφάνεια η στενή επιχειρηματική σχέση του ζεύγους με την οικογένεια Παπανδρέου.

Το στήσιμο της μεγάλης κομπίνας έχει αρχίσει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009, με βασικό γνώμονα ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει τη μάχη και το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει ξανά στην εξουσία. Ο Κυριάκος Γριβέας μοιράζει τα δύο κραταιά projects -της υπό ίδρυση εταιρείας Postbank Green Institute του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΜΚΟ Institute for Climate and Energy Security (i4cense) του Αντρίκου Παπανδρέου- στους πιο έμπειρους από τους εργαζομένους του και αφήνει όλα τα υπόλοιπα στα «τσικό» του ομίλου. Είναι φανερό ότι δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο, ούτε ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα είναι το ένα ή το άλλο. Θέλει απλώς να παρουσιάσει κάποιο σχέδιο-πρόταση, γι’ αυτό και οι οδηγίες του προς τους υπαλλήλους του είναι εξαρχής συγκεχυμένες. Τα πρόσωπα διαδέχονται το ένα το άλλο, αλλάζουν θέσεις, ανακυκλώνονται, αλλά οι προτάσεις που του υποβάλλονται δεν είναι ποτέ οι «κατάλληλες».

Στο πενταώροφο κτίριο της οδού Πιερίας (αυτό που μόνο η μετατροπή των άλλοτε βιομηχανικών χώρων σε γραφεία, συνολικής επιφάνειας 6.500 τ.μ., κόστισε 7.000.000 ευρώ) κυριαρχεί ο εκνευρισμός. Ολα τα τμήματα και όλες οι εταιρείες του ομίλου που εμπλέκονται -από το τμήμα σχεδιασμού ιστοσελίδων και τους τεχνικούς έως τους πιο παλιούς project managers του επιτελείου του Κυριάκου Γριβέα- συζητούν για το «γιοφύρι της Αρτας» και οι πιο παλιοί -συνηθισμένοι στα κόλπα του CEO- εξηγούν στους νεότερους πως ετοιμάζεται κάποια μεγάλη κομπίνα. Κανείς όμως δεν μπορεί να φανταστεί την έκτασή της.

Η ίδια ατμόσφαιρα εκνευρισμού επικρατεί και στις τελικές παρουσιάσεις των δύο projects, με τους συμμετέχοντες -που υποτίθεται ότι θα συμμετέχουν στοn σχεδιασμό και την υλοποίησή τους- να κοιτούν αμήχανα ο ένας τον άλλον και να προσπαθούν να βγάλουν άκρη στα πηγαδάκια μετά τα μίτινγκ. Ο,τι περιλαμβάνει η παρουσίαση του CEO για την υποτίθεται ριζοσπαστική «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι παρά κακέκτυπες αντιγραφές των πιο συνηθισμένων και παρωχημένων υπηρεσιών που τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα προσφέρονταν από εκατοντάδες εταιρείες χρόνια πριν. Το «οικολογικό αποτύπωμα», μια παλιά διαδικτυακή εφαρμογή που έχει ουσιαστικά κλαπεί από παγκόσμια ΜΚΟ παρουσιάζεται ως μεγάλη καινοτομία, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ούτε καν το όνομα της «πράσινης» εταιρείας του Τ.Τ., που πότε αναφέρεται ως Post Bank (δύο λέξεις) και πότε Postbank (μία λέξη).

Η αναμπουμπούλα συνεχίζεται για αρκετό καιρό στο ίδιο μοτίβο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεν τηρείται ποτέ, οι χρόνοι και τα dead lines είναι κυλιόμενα και ξεκινούν συνέχεια από την αρχή, οι ιστοσελίδες στήνονται και ξεστήνονται και ο ίδιος ο Κυριάκος Γριβέας όσο περνάει ο καιρός γίνεται φανερά πιο νευρικός, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους έμπειρους -και πιο άξιους- υπαλλήλους να μην αντέξουν και να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Ο μόνος ήσυχος όροφος στο τεράστιο πενταώροφο κτίριο είναι ο τρίτος. Εδώ βρίσκεται το βασίλειο της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, η Conventions & Congresses S.A. που διοργανώνει συνέδρια – κυρίως ιατρικά. Στην πραγματικότητα αυτές είναι και οι μόνες δραστηριότητες της εταιρείας που συνεχίζουν να «τρέχουν», καθώς σχεδόν όλο το άλλο δυναμικό εδώ και μήνες ασχολείται με κάτι που δεν έχει καταλάβει τι είναι! Μόνο ο CEO του ομίλου, η συνέταιρος και σύζυγός του και δυο τρία ακόμη άτομα, που μπαινοβγαίνουν στην εταιρεία ως μελλοντικοί συνεργάτες της ή διαμεσολαβητές, γνωρίζουν όλη την έκταση της αλήθειας. Γνωρίζουν ότι κανένα από τα projects που είχε ώς τότε υλοποιήσει στη μακρά του πορεία ο όμιλος δεν έχει το «μέλι» των δύο αυτών που βρίσκονται στα σκαριά. Και πως «αν το γλυκό δέσει», τα χρήματα θα είναι πολλά, πάρα πολλά.

Οι επαφές με τον Αντρίκο και τα μεγάλα events

Οι εκλογές του 2009 βρίσκουν τον Κυριάκο Γριβέα να έχει πάρει δάνειο άλλων 10.000.000 ευρώ και να είναι πανέτοιμος να στήσει τη δουλειά. Στόχος, τα 17.000.000 από εταιρικά δάνεια να γίνουν προσωπικά έσοδα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν γίνει ήδη οι ανακατατάξεις για να βρεθεί στο κτίριο της Μεταμόρφωσης ο χώρος όπου θα στεγαστεί η Postbank Green Institute, η «πράσινη» εταιρεία που ιδρύει μαζί με το Τ.Τ. και στην οποία κατέχει το 50%, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και το αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα. Παράλληλα ξεκινάει και τα σχέδια που θα δείξουν δραστήριο το i4cense, με επίκεντρο τη διοργάνωση συνεδρίων, όπου εμπλέκεται και το Τ.Τ., τόσο με χορηγίες όσο και περιλαμβάνοντας στελέχη του ανάμεσα στους ομιλητές.

Τα φώτα του ενεργοβόρου κτιρίου -άδειο στους περισσότερους χώρους του σχεδόν από τότε που αγοράστηκε- είναι όλα αναμμένα από το πρωί κι ας είναι «πράσινα» τα μεγάλα projects που δουλεύει η επιχείρηση. Στην οδό Πιερίας μπαινοβγαίνουν στελέχη του Τ.Τ., μεταξύ των οποίων ο Κλέων Παπαδόπουλος και ο Δ. Ζήσης, ενώ o Κυριάκος Γριβέας επικοινωνεί με τον Αντρίκο Παπανδρέου (γνωστό για την αδυναμία του στο διαδίκτυο και στους νέους τρόπους επικοινωνίας), συνήθως μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας.

«Αυτός είναι καθηγητής, πρέπει να του τα παρουσιάζεις όλα θεωρητικά» συνηθίζει να λέει στους υπαλλήλους του που εργάζονται για τα δύο κορυφαία του projects. Επικρατεί εργασιακός οργασμός και τον Μάιο του 2010 το i4cense του Αντρίκου Παπανδρέου και ο όμιλος Γριβέα – Βάτσικα διοργανώνουν το συνέδριο Mediterranean Sustainable Energy, με τον τότε πρόεδρο του Τ.Τ. Κλεάνθη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Postbank Green Institute Δ. Ζήση ανάμεσα στους ομιλητές.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου πραγματοποιείται το φόρουμ Mediterranean Green Development Investors που παρουσιάζεται ως ένα «συναρπαστικό event δικτύωσης που θα εξετάσει τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα και θα αναδείξει τις δυνατότητες κερδών για τους επενδυτές». Και τα δύο events έχουν κραταιούς χορηγούς και άρα μεγάλα έσοδα, ενώ τρεις εταιρείες του ομίλου έχουν ήδη πάρει ακόμη μία χρηματοδότηση, ύψους 2.385.000 ευρώ.

London calling

Το καλοκαίρι του 2011 όλα είναι έτοιμα για τη «μεγάλη αποχώρηση». Το «στρατηγείο» στην Πιερίας είναι άδειο και… έρημο. Η έδρα του ομίλου είναι έτσι κι αλλιώς από καιρό το Λονδίνο, οι υπάλληλοι έχουν οι περισσότεροι φύγει ή απολυθεί και οι λίγοι που έχουν μείνει μέχρι που «νοικιάζονται» σε άλλες εταιρείες που είχαν στο παρελθόν συνεργαστεί με τον όμιλο. Η εταιρεία των συνεδρίων έχει κι αυτή αποδομηθεί και όλοι ξέρουν ότι το ζεύγος -που πηγαινοέρχεται μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας- θα φύγει για να εγκατασταθεί στο πολυτελές σπίτι του στο Λονδίνο οριστικά. Από το ποσό που έλαβε από το Τ.Τ. το ζεύγος τα 15.000.000 ευρώ έχουν πια καταλήξει στις τσέπες τους, αφού με τα χρήματα αυτά η C&C International -διακινώντας τα «σπασμένα» σε δεκάδες τραπεζικές επιταγές, όπως τονίζει το εισαγγελικό πόρισμα- έχει αγοράσει τρεις off shore εταιρείες του Κυριάκου Γριβέα (τις εταιρείες Griveas Vatsika Holdings, Griveas Vatsika Strategic Investors και Griveas Vatsika Stock Options), που ήταν ζημιογόνες και είχαν έδρα στη Λευκωσία της Κύπρου.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου το Τ.Τ. καταγγέλλει τις δανειακές συμβάσεις με την C&C International, αλλά το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι και έχει κυλήσει για τα καλά. Το «στρατηγείο» στην οδό Πιερίας μπορεί να είναι έρημο, οι λογαριασμοί του ζεύγους όμως είναι φουσκωμένοι και εκείνοι μετακομίζουν στην αγγλική πρωτεύουσα απολαμβάνοντας τη μεγάλη ζωή, κάτι που έτσι κι αλλιώς είχαν συνηθίσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια. Μόνο που τώρα δεν χρειάζεται πλέον να προσέρχονται καθημερινά στη Μεταμόρφωση δουλεύοντας. Τώρα δουλεύουν για εκείνους ο χρόνος και οι τόκοι.

Τα τρικ με μία MKO

Μπορεί οι εταιρείες με τους πρωτότυπους τίλους Ινστιτούτο Αριστείας στην Ογκολογία και Ενωση Αριστείας στα Παιδιατρικά Ινστιτούτα, που ιδρύθηκαν από το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα, να έγιναν γνωστές επειδή δήλωναν κοινή έδρα στην Ελβετία με το i4cense του Αντρίκου Παπανδρέου, δεν ήταν ωστόσο οι μόνες ΜΚΟ που «σκάρωσε» ο πολυμήχανος CEO της C&C International. Τα χρήματα για τα ταξίδια στο Λονδίνο και στις γαλλικές Αλπεις, η ιππασία στην Ελβετία και οι χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές στα πανάκριβα θέρετρα της Ευρώπης «αντλήθηκαν» πολύ συχνά μέσα από τέτοιες πηγές, από τη δημιουργία δηλαδή ΜΚΟ με παρόμοιους ευφάνταστους τίτλους.

Το αστείο μάλιστα που κυκλοφορούσε μεταξύ των υπαλλήλων στο «στρατηγείο» της Μεταμόρφωσης, όταν ο CEO έφευγε για διακοπές ή έκανε μεγάλες αγορές, ήταν «θα φτιάξουμε μια ΜΚΟ», ατάκα που επαναλάμβανε συχνά ο ίδιος ο Γριβέας, όταν προέκυπταν ερωτήματα για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για κάποιο νέο project που είχε στο μυαλό του.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...