Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Οσκαρ με άρωμα Ελλάδας

Ο παραγωγός Αντονι Καταγάς διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο από τον «δικό μας» Αλεξάντερ Πέιν.


Μεταξύ αυτών που μετρούν αντίστροφα έως τις 2 Μαρτίου που θα στρωθεί το κόκκινο χαλί για την τελετή απονομής των 86ων βραβείων Οσκαρ, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν δίπλα στην παρουσιάστρια Ελεν ντε Τζένερις, είναι ένας Ελληνας. Ο Αντονι Καταγάς ελπίζει να «κλέψει» το χρυσό αγαλματάκι για την Καλύτερη Ταινία με το «12 χρόνια σκλάβος». Ο ομογενής διεκδικεί το συγκεκριμένο Οσκαρ από τον επίσης «δικό μας» Αλεξάντερ Πέιν (Παπαδόπουλος), ο οποίος για την ταινία «Νεμπράσκα» είναι ταυτόχρονα υποψήφιος για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Ομως, ο «12 χρόνια σκλάβος», για την παραγωγή του οποίου ο Καταγάς έχει συνεργαστεί με τον Μπραντ Πιτ, την Ντέντε Γκάρντνερ, τον Τζέρεμι Κλάινερ, τον Αρνον Μίτσαν και τον ίδιο τον Βρετανό σκηνοθέτη Στιβ Μακ Κουίν, έχει ήδη στα υπέρ του τη νίκη του στην πρόσφατη 71η απονομή των Χρυσών Σφαιρών, όπου κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας.


Το «12 χρόνια σκλάβος» είναι η πρώτη ταινία με την οποία ο Αντονι Καταγάς διεκδικεί Οσκαρ. Διηγείται την ιστορία ενός Αφροαμερικανού (τον ερμηνεύει ο Τσιουετέλ Ετζιοφόρ), ο οποίος συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη του 1856, αν και είναι ελεύθερος, και πωλείται σε σκλαβοπάζαρο. Ο ελληνικής καταγωγής υποψήφιος, που αποφοίτησε το 1992 από το Πανεπιστήμιο Western New England της Καλιφόρνιας με μπάτσελορ στις τέχνες, είχε πάντοτε μια σχέση με το… χρυσό! Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1989 έως την αποφοίτησή του έπαιξε στην ομάδα του πανεπιστημίου που λέγεται… Golden Bears (χρυσές αρκούδες) και διακρίθηκε ιδιαίτερα ως αρχηγός στο -άγνωστο στην Ελλάδα- άθλημα λακρός, κάτι μεταξύ χόκεϊ επί χόρτου και ράγκμπι, στο οποίο οι παίκτες κρατούν ένα μακρύ μπαστούνι με δίχτυ στην άκρη του για να πιάνουν την μπάλα!


Η είσοδος του Καταγά στον χώρο του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε. Τα τελευταία 12 χρόνια υπήρξε παραγωγός 30 ταινιών, πολλές από τις οποίες έγραψαν ιστορία και διέθεταν αξιοζήλευτα καστ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περσινή εξωφρενική κωμωδία «Ο γάμος της χρονιάς» με τους βραβευμένους με Οσκαρ Νταϊάν Κίτον, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Σούζαν Σαράντον, και Ρόμπιν Γουίλιαμς και το επίσης περσινό «Σκότωσέ τους γλυκά» με τους Μπραντ Πιτ, Ρέι Λιότα, Τζέιμς Γκαντολφίνι και Σαμ Σέπαρντ.


Συνεργασία με σούπερ ονόματα


Το 2004 ο Καταγάς ήταν υποψήφιος για το βραβείο Independent Spirit (ανεξάρτητο πνεύμα) της IFP. Πρόκειται για μια διάκριση που απονέμεται σε δημιουργούς οι οποίοι, παρά την έλλειψη πόρων, αποδεικνύουν ότι έχουν όραμα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ταινιών. Από το 1999 έχει ιδρύσει την εταιρία Keep Your Head Productions που ασχολείται με την παραγωγή ταινιών στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησαν ταινίες όπως «Η μεγάλη απάτη» με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τη Χόουπ Ντέιβις, «Σύζυγος κατά λάθος» με την Ούμα Θέρμαν και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, «Δύο έρωτες» με τους Χοακίν Φίνιξ και Γκουίνεθ Πάλτροου, «Τα μάθατε για τους Μόργκαν;» με τους Χιου Γκραντ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Σαμ Ελιοτ, Μέρι Στίνμπεργκεν, «Οι επόμενες τρεις μέρες» με τους Λίαμ Νίσον, Ράσελ Κρόου, Μπράιαν Ντένεχι και άλλες. Πολλά «βαριά» ονόματα του αμερικανικού και παγκόσμιου κινηματογράφου εμπιστεύτηκαν την παραγωγή σε πολλές από τις ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησαν στον Ελληνοαμερικανό producer. Μεταξύ αυτών, ο μετρ του τρόμου Ουές Κρέιβεν, η Σοφία Κόπολα, ο σαιξπηρικός Μάικλ Αλμερέιντα, ο Σουηδός Λάσε Χάλστρομ, ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα και νικητής στο Φεστιβάλ Βενετίας για τη «Μικρή Οντέσα» Τζέιμς Γκρέι, ο Τζον Σίνγκλετον, ο («Σκότωσέ τους γλυκά») Αντριου Ντόμινικ και άλλοι.


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...