Ολοι οι τρόποι αντιμετώπισης της ακμής και των στιγμάτων

Ποιοι παράγοντες συντελούν στο πρόβλημα και οι λύσεις που συνιστούν οι ειδικοί.

Αφορά κατά κανόνα τους εφήβους, αλλά δεν σταματά απαραίτητα στην εφηβεία. Αν και η ακμή δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρό για την υγεία, είναι από αυτά που αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την ψυχολογία, αφού η εμφάνιση μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τα σπυράκια και τις κοκκινίλες, κυρίως όταν αυτά εμφανίζονται σε ηλικία άνω των τριάντα! Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πολλοί παράγοντες που φαίνεται να τροφοδοτούν το πρόβλημα αυτό, όπως το στρες και η αϋπνία, ενώ στις γυναίκες ρόλο παίζουν και τα καλλυντικά. Επιπλέον το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αυξημένων ανδρογόνων, παίζει κι αυτό τον ρόλο του στην επιβάρυνση της ακμής. Τέλος, τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα κατά την εγκυμοσύνη ευθύνονται για το 15% των περιπτώσεων ακμής.

Το καλό στην ενήλικη ακμή είναι ότι περιορίζεται στο κάτω μέρος του προσώπου και ο βαθμός φλεγμονής των σπυριών δεν είναι κατά κανόνα ο ίδιος μ’ εκείνον των εφήβων. Γι’ αυτό κατά κανόνα η ήπια αντιμετώπιση, όπως ένα καθαριστικό τζελ με pH 5, και η αποφυγή προϊόντων που δεν ξεπλένονται είναι αρκετά. Επίσης αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι τοπικές θεραπείες που βασίζονται στο υπεροξείδιο του βενζολίου, ειδικά όταν υπάρχουν εστίες στο πρόσωπο έτοιμες να εκδηλώσουν φλεγμονή, είτε τα τοπικά ρετινοειδή, σε περίπτωση μαύρων στιγμάτων. Τα παραπάνω είναι για εφαρμογή το βράδυ. Το πρωί θα πρέπει να εφαρμόζονται οι υδατικές κρέμες.

Οταν αυτές οι τακτικές δεν αποδεικνύονται επαρκείς, μια αντιβιοτική αγωγή τριών ή τεσσάρων μηνών με κυκλίνες είναι το πιο ισχυρό όπλο κατά της ακμής που έχει υποτροπιάσει και επιμένει. Αυτές βέβαια δεν μπορούν να χορηγηθούν σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Τέλος, δεδομένου ότι τα αντισυλληπτικά χάπια πρώτης και δεύτερης γενιάς φαίνεται να επιδεινώνουν το πρόβλημα, ίσως είναι καλύτερο να επιλεγεί άλλος τρόπος αντισύλληψης, όπως το διάφραγμα. Για τα πιο βαριά περιστατικά υπάρχει η πολύ πιο επεμβατική λύση της αφαίρεσης των μαύρων στιγμάτων, η οποία ωστόσο μετά τη θεραπεία έχει παρενέργειες, όπως κοκκινίλες και οιδήματα, που πάντως είναι παροδικές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ