Τα βακτήρια σε ρόλο-κλειδί για έναν… υγιή οργανισμό!

Κι όμως, τα περισσότερα μικρόβια είναι άκακα έως και ωφέλιμα!

Δύο κιλά βακτήρια αποκαλούν το σώμα ενός ανθρώπου με φυσιολογικό βάρος «σπίτι»! Είναι πράγματι μια ανατριχιαστική αλήθεια, η οποία ωστόσο δεν είναι οπωσδήποτε αρνητική. Τα περισσότερα από αυτά είναι άκακα έως και ωφέλιμα για την υγεία μας. Εξάλλου το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό είναι η ισορροπία ανάμεσα στους διάφορους πληθυσμούς βακτηρίων. Πώς όμως μπορούν τα βακτήρια να προστατέψουν την υγεία μας; Ας δούμε τι έχουν δείξει οι πρόσφατες έρευνες.

Βακτήρια τα… αντικαταθλιπτικά. Ποντίκια στα οποία δίνονταν προβιοτικά, προϊόντα δηλαδή με λακτοβάκιλλους, αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο ανήσυχα. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια αυτά επηρεάζουν την παραγωγή της GABA, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που έχει ηρεμιστική επίδραση.

Βακτήρια τα… καλλυντικά της επιδερμίδας. Οταν το παρακάνουμε με το πλύσιμο των χεριών, αυτά ξεραίνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή με το σαπούνι απομακρύνονται απαραίτητα για την υδάτωση της επιδερμίδας έλαια αλλά και μεγάλος αριθμός βακτηρίων που έχουν ως αποστολή την ισορροπία της.

Βακτήρια τα… αντιθρομβωτικά. Τα βακτήρια που έχει κανείς στον οργανισμό του μπορεί να επηρεάζουν τις πιθανότητές του να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Σουηδική έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με αθηροσκλήρωση έχουν διαφορετικά βακτήρια, ειδικά στα έντερα, από τους ανθρώπους που έχουν καθαρές αρτηρίες. Οι υγιείς έχουν περισσότερα βακτήρια που παράγουν καροτενοειδή, είδος αντιοξειδωτικού που φαίνεται να προστατεύει από τη στηθάγχη και το εγκεφαλικό.

Βακτήρια τα… επικουρικά των φαρμάκων. Τα βακτήρια του εντέρου είναι αυτά που μπορούν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός μας στη φαρμακευτική αγωγή. Είναι αυτά που τα μεταβολίζουν και αλλάζουν τον βαθμό της απορρόφησης των φαρμάκων αλλά και της τοξικότητάς τους. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς αντιδρούν διαφορετικά στα φάρμακα.

– Βακτήρια τα… αντικαρκινικά. Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει την ερευνητική τους προσοχή στο να διαπιστώσουν αν τα βακτήρια του εντέρου και ειδικά το E. coli συνδέονται με τον καρκίνο στο κόλον. Τα κολοβακτηρίδια ζουν κατά κανόνα στο έντερο χωρίς να προκαλούν προβλήματα, μέχρι που κάποια φλεγμονή διαταράσσει τις ισορροπίες των πληθυσμών τόσο αυτού του κολοβακτηριδίου όσο και των καλών. Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν τον μηχανισμό που ωθεί τα E. coli να συμβάλλουν στην καρκινογένεση.

Μικρόβια που μπορούν να μας… αδυνατίσουν!

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διαφορετικά βακτήρια από τους αδύνατους. Συγκεκριμένα, τα μικρόβια που υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα των παχύσαρκων είναι πιο αποτελεσματικά στο να εξάγουν από τα τρόφιμα όλο το θερμιδικό τους φορτίο. Ερευνα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι σε όσα έγινε έγχυση βακτηρίων από το έντερο παχύσαρκων ποντικών πήραν περισσότερο βάρος απ’ ό,τι τα υπόλοιπα που δεν υποβλήθηκαν σε κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσαν όλα την ίδια διατροφή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ