Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Ζωντανεύει στο «The crown» το τέλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Νέες αντιδράσεις προκαλεί ο επερχόμενος τελευταίος κύκλος της σειράς...

Στην «κατάψυξη» δύο νέες παραγωγές του Νίκου Κοκλώνη

Στην... κατάψυξη οι δύο παραγωγές της εταιρίας παραγωγής Barking...

Το αφεντικό των dream cars παράτησε τη γυναίκα του που έχει άνοια...

Eνα «φίδι» που το έπαιζε φίλη κρυβόταν στον κόρφο...

Ο street artist Sandman «ζωγράφισε» για τα θύματα των Τεμπών

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί το γκράφιτι που δημιουργήθηκε στη μνήμη...

Η μάχη της Κρήτης με τα χημικά της Συρίας!

Πεντοζάλη διαμαρτυριών από φορείς και κατοίκους που προσπαθούν να αποτρέψουν την ταφή των επικίνδυνων πολεμικών αερίων στον θαλάσσιο χώρο δυτικά του νησιού.

Στα… όπλα ολόκληρη η Κρήτη για τα χημικά της Συρίας! Τις φωνές τους ενώνουν οι Κρητικοί απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, αλλά και οι απόδημοι Κρήτες, ενάντια στην καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης. Συγκεντρώνοντας υπογραφές με τη βοήθεια διεθνούς οργανισμού, γράφοντας επιστολές διαμαρτυρίας, κάνοντας εκστρατεία μέσω του facebook, πραγματοποιώντας πορείες με πανό, στα οποία αναγράφονται ρητά και χιουμοριστικά συνθήματα, πολίτες, δήμαρχοι και φορείς προσπαθούν να εμποδίσουν την «ταφή» των χημικών στη θάλασσα.

Δεκάδες αφίσες με συνθήματα ενάντια στη ρίψη χημικών υπάρχουν παντού στο νησί, που βρίσκεται στο πόδι, καθώς το «κίνημα του ΟΧΙ» γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Παράλληλα, στην ειδική ιστοσελίδα «Οχι στην ταφή χημικών όπλων της Συρίας στην Κρήτη» αναρτώνται συνεχώς έξυπνα συνθήματα και πόστερ με χιούμορ, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 υπογραφές στη διαδικτυακή πλατφόρμα του οργανισμού avaaz.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν γίνεται να είναι η Κρήτη ο χώρος που ο καθένας μπορεί να ρίξει ό,τι θέλει και όποτε το θελήσει. Η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα που επιβαρύνεται συνέχεια και οπωσδήποτε θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις από την όλη διαδικασία» λέει στην «Εspresso της Κυριακής» ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, που έχει παρέμβει και με γραπτή του δήλωση, ζητώντας «να αναληφθούν σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη ματαίωση της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και θα διασφαλίσουν ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν ανάλογες σκέψεις και δράσεις, οι οποίες δύναται να υλοποιηθούν εν κρυπτώ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τον τόπο μας».

Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι δήμοι του νησιού βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ετοιμάζοντας συνολική «εξέγερση», μέσα από επαφές -και όχι μόνο- εντός των συνόρων της Κρήτης.

«Η Περιφέρειά μας έχει βάλει σε προτεραιότητα το θέμα, που μας αφορά όλους, και στα δημοτικά συμβούλια έχουμε τονίσει ότι αν τελικά γίνει, θα είναι καταστροφικό. Για την αντιμετώπισή του η Περιφέρεια έχει συνεργασία και με άλλες Περιφέρειες, διότι η Μεσόγειος δεν είναι μόνο η Κρήτη, ούτε είναι μόνο η Ελλάδα» μας λέει ο δήμαρχος του Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και συμπληρώνει!

«Θα πληγεί γενικότερα το οικοσύστημα της Μεσογείου. Οσες δικλείδες ασφαλείας και αν βάλουν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ποτέ ότι αυτά τα μέταλλα του πλοίου πάνω στο οποίο θα γίνει η καταστροφή δεν θα διαβρωθούν και δεν θα διαλυθούν ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί ρύπανση. Ολοι είμαστε ενάντια σε αυτό το μείζον θέμα και θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρίψη των χημικών της Συρίας».

Σε επικοινωνία με την «Εspresso της Κυριακής», ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης ξεκαθαρίζει ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να μην καταποντιστούν τα χημικά στη θάλασσα της Κρήτης:

«Η ανησυχία στο νησί δεν είναι πλέον μόνο για τα χημικά που μπορεί να ρίξουν στις ακτές μας, αλλά ότι πιθανότατα να απορρίπτονται χημικά δίχως να το ξέρουμε. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα και θεωρούμε ότι είναι ντροπή να φοβόμαστε για κάτι τέτοιο μέσα στη Μεσόγειο, σε έναν χώρο όπου ζούμε από τον τουρισμό, την καθαρότητα του περιβάλλοντος και των θαλασσών. Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα δεν είναι μόνο υγείας, που είναι πρώτιστο, αλλά και η δυσφήμηση που θα υποστούμε -έστω και μόνο με τις υποψίες- ως χώρα, ως Κρήτη στον τουρισμό. Θα είναι ίσως η μεγαλύτερη απαξίωση που θα μπορούσαμε να βιώσουμε. Και γι’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι στην όλη διαδικασία και ζητούμε από την κυβέρνηση και βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρουν μέτρα, ώστε το εγχείρημα να μην πραγματοποιηθεί τώρα, αλλά και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο ή να υπάρχει κάτι που να γίνεται χωρίς να το ξέρουμε».

Από την πλευρά τους, τα επιμελητήρια των τεσσάρων νομών της Κρήτης απέστειλαν κοινή επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

«Με μεγάλη ανησυχία και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε από τον διεθνή αλλά και τοπικό Τύπο ότι μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μεταξύ Μάλτας – Ιταλίας – Κρήτης και Λιβύης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, στην οποία επισημαίνεται: «Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην προοπτική καταστροφής των επικίνδυνων αυτών χημικών ουσιών δυτικά της Κρήτης. (…)

Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον, στην αλιεία και στον τουρισμό της χώρας μας. Αλλωστε η διεθνής πρακτική επιβάλλει τέτοιου τύπου τοξικά χημικά να καταστρέφονται στην ξηρά μέσω απολύτως ελεγχόμενης διαδικασίας».

500 σωματεία λένε «όχι»

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών εκφράζει την αντίθεση και την αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελλήνων ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα, που ασφαλώς θα επηρεάσει την υγεία των εγγύς ευρισκόμενων κρατών και πιο πολύ την Ελλάδα» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με τα 500 κρητικά σωματεία ανά τον κόσμο και το ένα εκατομμύριο Κρήτες εντός και εκτός Κρήτης, παροτρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση όπως διά μέσου των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας την προεδρία έχει αυτό το εξάμηνο, διαμαρτυρηθεί και σταματήσει την επικίνδυνη, εγκληματική και απαράδεκτη αυτή ενέργεια».

Με σύμμαχο τον ΕΤ τον εξωγήινο

Επιστρατεύοντας ακόμη και τον «Ε.Τ.», τον εξωγήινο της διάσημης ταινίας, οι Κρητικοί αφήνουν τη φαντασία τους να δουλέψει υπέρ του στόχου τους και δημιουργούν πόστερ, άλλοτε καυστικά, άλλοτε επαναστατικά και άλλοτε εξαιρετικά έξυπνα. «SAVE CRE.T.E» είναι το σύνθημα, με τη φωτογραφία να είναι είναι εμπνευσμένη από την ταινία «Ε.Τ. ο εξωγήινος», ενώ στο φόντο ο πλανήτης Γη είναι καλυμμένος με το σήμα της ραδιενέργειας.

Η αφίσα του «Πριν και Μετά τα χημικά», η οποία στην ένδειξη του «Πριν» απεικονίζει έναν Κρητικό με την παραδοσιακή ενδυμασία και στην ένδειξη του «Μετά» ένα άτομο καλυμμένο από την κορυφή μέχρι τα νύχια με στολή προφύλαξης από τα χημικά είναι ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ στο «κίνημα του ΟΧΙ» επιστρατεύεται φυσικά και η μακραίωνη Ιστορία της Μεγαλονήσου.

«Ας τα πετάξουμε στη θάλασσα, δεν θα το πάρει χαμπάρι κανείς» φέρεται να λένε άνδρες τοιχογραφιών των μινωικών ανακτόρων, οι οποίοι κρατούν αμφορείς με το σήμα των χημικών.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εντυπωσιάζει στα 92 της μητέρα καταξιωμένης ηθοποιού

Η σικάτη κυρία της φωτογραφίας είναι 92 ετών ωστόσο...

Χαμογελαστή και με διαπεραστικό βλέμμα από παιδί η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια

Το χαμόγελό της και το βλέμμα είναι ίδιο μέχρι...

Τι τρέχει με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την «πριγκίπισσα των αλλαντικών»;

Τι τρέχει με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την 24χρονη...

Στα δύο κόπηκε η οικογένεια της θλιμμένης Νταϊάνα

Η μεγάλη απουσία του αδερφού της πριγκίπισσας Νταϊάνα ,...

Παντρεύτηκε ο πρώην σύντροφος της Μελίνας Ασλανίδου – Οι πρώτες φωτογραφίες από το γάμο

Η Μελίνα Ασλανίδου υπήρξε ζευγάρι με τον κομμωτή, Βασίλη...

Σικάτη και όμορφη από μικρή

Η μικρούλα της φωτογραφίας σήμερα είναι καταξιωμένη ηθοποιός, σύζυγος...