Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Χρήστος επισκέπτεται τον Δονάτο στη φυλακή και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στα χέρια πιάστηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Βασίλης Γραμμένος...

«Της Κορέας» έγινε χθες το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή....

Ζάπλουτοι, διάσημοι και μετανάστες!

Rich & famous της Γαλλίας εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Τον δρόμο που χάραξε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ ακολουθούν χιλιάδες rich & famous της Γαλλίας. Με τον φόβο ενός επικείμενου φόρου ύψους 75% για εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι πλούσιοι προτιμούν να μεταναστεύσουν από το να γίνουν… φτωχοί ή έστω φτωχότεροι. Το ρεύμα της «φορολογικής εξορίας» είναι τόσο μεγάλο που η χώρα μετράει ήδη 60.000 εκπατρισμένους επιχειρηματίες και celebrities, ενώ έχει χάσει συνολικά ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Ο Γάλλος ηθοποιός μοιάζει τελικά να τα «άκουσε» για όλους όσοι προτίμησαν να στερηθούν την πατρίδα τους από τους παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το γαλλικό ίδρυμα Concorde, η κλιμάκωση των φόρων και της αυστηρής εργασιακής νομοθεσίας τα τελευταία είκοσι χρόνια οδήγησε περίπου 2 εκατομμύρια Γάλλους να εκπατριστούν. Οι 60.000 από αυτούς διατηρούν δικές τους επιχειρήσεις στο εξωτερικό, στις οποίες απασχολούνται περίπου δεκαέξι υπάλληλοι κατά μέσο όρο. Συνολικά λοιπόν έχουν χαθεί ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τη γαλλική αγορά, νούμερο που προέκυψε στο πλαίσιο μιας «συντηρητικής εκτίμησης», όπως επισήμαναν οι ειδικοί αναλυτές.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η τάση της φορολογικής εξορίας ενισχύθηκε δραματικά την περσινή χρονιά, όπως και οι πωλήσεις των ακινήτων αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Την ίδια στιγμή οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές άρχισαν να σνομπάρουν τη Γαλλία, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποίησαν ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει «ο φτωχός της Ευρώπης». Ολα αυτά έγιναν αμέσως μετά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ «να ξαναστήσει την οικονομία της χώρας στα πόδια της» επιβάλλοντας φόρο 75% στους εκατομμυριούχους, τη στιγμή που ο υψηλότερος φόρος εισοδήματος στον κόσμο είναι το 57% που επιβάλλεται στη Σουηδία, σύμφωνα με τους «New York Times».

Το παράδειγμα του Ζεράρ Ντεπαρντιέ ακολούθησε ακόμα και ο πλουσιότερος άντρας της Γαλλίας, ο Μπερνάρ Αρνό. Τη στιγμή που ο Ντεπαρντιέ κατέφυγε στη Ρωσία, το αφεντικό του οίκου ειδών πολυτελείας LMVH αναζήτησε φορολογικό καταφύγιο στο Βέλγιο. Την απόφαση του εκπατρισμού πήραν ακόμα η οικογένεια Μουγέ, που διευθύνει τη μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan, ο πολυβραβευμένος σεφ Αλέν Ντουκάς, αλλά και ο αποκαλούμενος «Ελβις της Γαλλίας» Τζόνι Χάλιντεϊ που έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ελβετία.

Τις φορολογικές ελαφρύνσεις της Βρετανίας έχουν προτιμήσει, αντιθέτως, η ηθοποιός Λετίσια Κάστα και ο καταξιωμένος μουσικός Ζαν-Μισέλ Ζαρ που έχουν μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο. Για να προστατέψει την τεράστια περιουσία του, η οποία εκτιμάται πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, έσπευσε να μετακομίσει πέρσι στη Βρετανία και ο μεγιστάνας στον χώρο των οπτικών ειδών Αλέν Αφλελού, ενώ το ενδεχόμενο της φορολογικής εξορίας εξετάζει αυτή την περίοδο και ο 55χρονος Μπερνάρ Σαρλς που διευθύνει τον τεχνολογικό γίγαντα Dassault Systemes. Οπως δήλωσε, αν σταματήσει να βρίσκει ενδιαφερομένους που να πουλάνε και να αγοράζουν τις μετοχές της εταιρείας του, δεν θα διστάσει να φύγει, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι αυτό έκαναν και τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της επιχείρησής του, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει.

Εκατοντάδες πολυτελείς κατοικίες στο σφυρί

Τα μεσιτικά γραφεία στο Παρίσι δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν τη διάθεση πολυτελών κατοικιών. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «πανικό πωλήσεων» αποκαλύπτοντας ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν βρεθεί διαθέσιμες στην παριζιάνικη αγορά περίπου 400-500 κατοικίες αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οχι τυχαία, τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 30% στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο από πλούσιους Γάλλους.

Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο της φορολογικής εξορίας αντιμετωπίζει με έκπληξη το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Χωρίς να μπορεί να κρύψει τον θυμό του, ο υπουργός Πιερ Μοσκοβίτσι σχολίασε χαρακτηριστικά: «Προβληματίζομαι διαβάζοντας στις εφημερίδες ότι η εξορία έχει ξεκινήσει και οι επιχειρήσεις φεύγουν. Θλίβομαι για τις επιθέσεις που δέχεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όμως είναι της μόδας όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό. Είναι απίστευτο το ξύλο που τρώει η Γαλλία!»

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...