Ξέσπασμα του Ανθιμου για την τουρκοποίηση!

Τι κατήγγειλε για την έδρα ισλαμικών σπουδών!


Οι προθέσεις για ίδρυση στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδρας ισλαμικών σπουδών (θα διδάσκουν μουσουλμάνοι θεολόγοι) είχε διαφανεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες, για να γίνουν στη συνέχεια «πηγές του υπουργείου Παιδείας» και λίγο αργότερα απόφαση. Πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν ανύπαρκτες έως χλιαρές.


Λίγους μήνες αργότερα, και όταν η τοπική Εκκλησία έγινε πλέον αποδέκτης διαμαρτυριών και από πνευματικούς ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, αρχίζουν -χωρίς συντονισμό- οι πρώτες αντιδράσεις.


«Τουρκική διείσδυση στην Ελλάδα» χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συστήσει έδρα μουσουλμανικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ο μητροπολίτης της πόλης Ανθιμος. Από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο κ. Ανθιμος κατήγγειλε διείσδυση του τουρκικού στοιχείου στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:


«Δεν χωράει στη Θεσσαλονίκη αυτό το πράγμα (σ.σ.: εννοώντας την έδρα ισλαμικών σπουδών). Εγώ δεν το δέχομαι το πράγμα αυτό για κανένα λόγο». Και συνέχισε:


«Δεν μπορώ να δω μουσουλμάνους να μπουν στη θεολογική σχολή του ΑΠΘ». Ομως ο μητροπολίτης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Μπορεί να μη δέχεται τη συγκεκριμένη έδρα στη Θεσσαλονίκη (που ήδη μουσουλμανοποιείται με δημαρχιακές πρωτοβουλίες), αλλά κάλεσε (πρότεινε) στους αρμόδιους να ιδρύσουν το τμήμα αυτό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κομοτηνής. Πέταξε το «μπαλάκι» στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και στον μητροπολίτη Μαρωνείας Παντελεήμονα.


«Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι διείσδυση στην Ελλάδα η υπόθεση αυτή, άθελα από εμάς; Διείσδυση του τουρκικού στοιχείου. Οπως γίνεται με το τζαμί στην Αθήνα. Μακάρι να μην αφήσει ο κόσμος να γίνει!» σημείωσε στη συνέχεια ο μητροπολίτης.


Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είχε σιωπήσει όταν τον Μάρτιο του 2013 και μετά από 90 χρόνια ακούστηκε στο Γενί Τζαμί το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή. Το κτίριο σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακό κέντρο. Ο χώρος τότε παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής -του Μεντρεσέ, της Κομοτηνής- από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ