Εμφυτεύσιμη μπαταρία που φορτίζει τα gadgets

Θα παράγει ενέργεια μέσα από τη λειτουργία διαφόρων οργάνων.

Εμεινε από μπαταρία ο φακός ή μήπως παρουσιάστηκε πρόβλημα έλλειψης ενέργειας σε κάποια συσκευή; Ξεχάστε τον φορτιστή, τέτοιες «ατυχίες» θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν αφού ο καθένας μας θα έχει τη δυνατότητα να φορτίζει με την… καρδιά του ό,τι χρειάζεται ρεύμα.
Ολα θα γίνονται χάρη σε μια μπαταρία που θα είναι εμφυτευμένη στο σώμα μας και θα φορτίζεται από τους παλμούς της καρδιάς μας, από το οξυγόνο που μπαίνει και βγαίνει από τους πνεύμονές μας ή και από τις κινήσεις μας. Εφεύρεση Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών, η μπαταρία έχει ήδη δοκιμαστεί στο εργαστήριο με εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New Scientist», η  εμφυτεύσιμη μπαταρία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ζώο για την τροφοδοσία καρδιακού βηματοδότη. Η νέα μπαταρία, που στην ουσία είναι πιεζοηλεκτρική συσκευή, μπορεί να μετατρέπει σε ενέργεια τη συνεχή κίνηση των οργάνων μας, όπως της καρδιάς, των πνευμόνων και του διαφράγματος.


Οι μικροσκοπικοί πιεζοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούνται από νανοταινίες ζιρκοτιτανικού μόλυβδου, που είναι τοποθετημένες μέσα σε βιοσυμβατό πλαστικό περίβλημα. Η συσκευή διαθέτει επίσης μετασχηματιστή ο οποίος μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα και μία μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που βρίσκονται εντός του πλαστικού περιβλήματος.


Η νέα συσκευή έχει εμφυτευτεί στην καρδιά αγελάδας. Ομως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εσωτερικά όργανα για παραγωγή ενέργειας, όπως το διάφραγμα και οι πνεύμονες. Επίσης, ελπίζουν στο μέλλον να παραχθεί ενέργεια από τέτοιου είδους εμφυτεύσιμες μπαταρίες για να φορτίζονται και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα.


Η έρευνα συνεχίζεται ώστε να βρεθεί τρόπος παραγωγής αρκετής ενέργειας από όσο το δυνατό λιγότερες τέτοιες συσκευές, ώστε να αρκεί μία εμφύτευση για όλες τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ