Γιορτή των Τούρκων κατά της Ελλάδας (!)

Κάθε χρόνο (σαν σήμερα) δεν ξεχνούν τι έγινε το 1988.

Ελάχιστοι Ελληνες γνωρίζουν ότι στην Τουρκία κάθε χρόνο γιορτάζουν την 29η Ιανουαρίου, η οποία θεωρείται «ημέρα μνήμης της εθνικής αντίστασης».

Τι, όμως, είναι αυτή η «ημέρα μνήμης»; Είναι ημέρα… εθνικής αντίστασης κατά του… ελληνικού κράτους η 29 Ιανουαρίου του 1988, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, όπως λένε.

Τι έγινε εκείνη την ημέρα; Η ελληνική Δικαιοσύνη απαγόρευσε την ίδρυση και τη λειτουργία συλλόγων με τουρκική επωνυμία. Αφορμή περίμεναν, και τον επόμενο χρόνο οργάνωσαν διαδηλώσεις για τη «θλιβερή επέτειο». Από τότε η 29η Ιανουαρίου θεωρείται «ημέρα μνήμης της εθνικής αντίστασης».

Η μέρα αυτή δεν «εορτάζεται» μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχουν τουρκικές κοινότητες και, φυσικά, στην Τουρκία.

«Η 29η Ιανουαρίου 1988 είναι η μέρα που ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης, προβάλλοντας μια σημαντική και τιμημένη αντίσταση, κραύγασε στον κόσμο για την εθνική του ταυτότητα και για το ότι δεν θα υποκύψει στις ακατανόητες πιέσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αγκυρα στο προξενείο της στη Θράκη.

Εξίσου προκλητικό και το μήνυμα του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης είναι μια μοναδική μειονότητα που το δίκαιο και τα δικαιώματά της καθορίζονται με συνθήκες. Ετσι, ζητάμε να εκτιμηθεί αυτό από όλα τα κράτη του κόσμου».

Εξίσου προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου Νικομήδειας (Ιζμιτ) Ντογάν: «Οι Τούρκοι ζούνε για την ελευθερία. Αυτά που έγιναν την 29η Ιανουαρίου μας έκαναν ακόμη πιο αγωνιστικούς. Πάντοτε τα αυτιά μας και τα μάτια μας είναι στους ομογενείς μας που ζούνε στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Μπορεί τώρα να υπάρχει απόσταση μεταξύ μας.

Αυτές τις αποστάσεις μια μέρα θα τις κλείσουμε. Εμείς οι Τούρκοι, που ποτέ δεν προδίδουμε τα εδάφη όπου ζούμε και εκπληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, όταν τίθεται θέμα δικαιωμάτων και δικαίου αγωνιζόμαστε».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ