Κίνδυνος για καρκίνο έπειτα από έμφραγμα

«Ενοχες» οι παρενέργειες που προκαλούν οι θεραπείες.

Περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο λόγω του άγχους και των παρενεργειών που προκαλούν οι θεραπείες έχουν τα άτομα που παθαίνουν καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Ερευνητές από τη Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των ασθενών που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή είναι καλύτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει παράλληλα αύξηση των περιστατικών καρκίνου, η οποία μπορεί να οφείλεται στις παρενέργειες που προκαλούνται από τις θεραπείες ή και στην αυξημένη πίεση που ασκείται στον οργανισμό από την ασθένεια ή άλλους μηχανισμούς, που συνδέονται με τη φυσιολογία της καρδιακής προσβολής, όπως είναι η φλεγμονή.


Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 596 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, από το 1979 έως το 1990 και από το 1991 έως το 2002, και διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο κατά 48%. Ωστόσο, στους δεύτερους ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 86%! Μάλιστα, σύμφωνα με τη δρα Veronique Roger, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, οι ασθενείς που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή όχι μόνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο, αλλά και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του, αφού τα ποσοστά θνησιμότητας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αυξημένα.


Επισήμανε δε ότι τα ευρήματα αυτά τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των ασθενών για πιθανή εμφάνιση καρκίνου, αλλά και το πόσο απαραίτητη είναι η ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης των ασθενών, δηλαδή η αξιολόγηση της συνολικής εικόνας της υγείας και όχι η μεμονωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η καρδιακή προσβολή. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Mail», τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες προέρχονταν από ιατρικά αρχεία του Rochester Epidemiology Project, στα οποία συνδέονται όλα τα αρχεία από τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία της Μινεσότα, ενώ η επιστημονική έκθεση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ