Ερχονται προγράμματα για 440.000 ανέργους

Οι βασικοί πυλώνες που θα στηρίξουν τις δράσεις.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας έθεσε ως κυβερνητική προτεραιότητα για το 2014 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προήδρευσε νωρίτερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. «Τα προγράμματα αυτά είναι μόνον η αρχή» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας.


Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που απευθύνονται σε 440.000 ωφελούμενους. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στο πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee) και στην αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020.


Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε εξάλλου την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης που θα χαράζει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανεργία, με στόχο την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας.


Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών. Οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30-60 ετών και τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες.


Ο δεύτερος πυλώνας αφορά 240.000 ανέργους και αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σε αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι 24 ετών που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.


Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Ατλας», το οποίο θα είναι σε πλήρη λειτουργία στα μέσα του επόμενου έτους. Σύμφωνα με αυτό, ο εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει άμεσα όλες του τις ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές. Αυτό, όπως είπε, θα καταργήσει τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, οι δε συντάξεις θα εκδίδονται αμέσως.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ