Με… Τάξη, Ασφάλεια και λαθρομετανάστες!

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι (τρεις) νέοι αυτόνομοι κλάδοι.

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου για την πλήρη αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο αλλάζει τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ., λόγω των συγχωνεύσεων που επιφέρει. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται η κατάργηση των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, εκτός από εκείνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο νόμου προβλέπει να δημιουργηθούν τρεις αυτόνομοι μεταξύ τους κλάδοι: της Τάξης (στον οποίο θα περιληφθεί η Δημοτική Αστυνομία), της Ασφάλειας (στον οποίο θα υπάγονται η Αντιτρομοκρατική, το οργανωμένο έγκλημα και το ηλεκτρονικό έγκλημα) και τέλος ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα επιτελείο δομής και λειτουργίας των τριών κλάδων, με σκοπό την πιο ευέλικτη λειτουργία της Αστυνομίας. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην εκπαίδευση των αστυνομικών και των πυροσβεστών, ενώ οι αντίστοιχες σχολές θα είναι συνδεδεμένες με σχολές των ΑΕΙ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η επαναφορά παλαιών μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπως είναι τα τοπικά συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας, τα οποία θα ελέγχονται από ένα κεντρικό συμβούλιο, ώστε να υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ψηφιακή ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια είναι ο πολίτης να εξυπηρετείται σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι του. Με την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των υπηρεσιών και των αρχείων, θα είναι δυνατόν το αίτημα ή το πρόβλημα που έχει εκθέσει ηλεκτρονικά ο πολίτης να τακτοποιείται σχεδόν αυθημερόν, ενώ θα μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει ακόμη και μηνύσεις με ηλεκτρονική μορφή.

Τέλος, θα συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα, ενώ τη γραφειοκρατική δουλειά θα αναλάβουν οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., ώστε το αστυνομικό προσωπικό να ριχθεί στη μάχη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ