Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Βλαστοκύτταρα (μόνο) με μία σταγόνα αίμα!

Η μέθοδος που αλλάζει τα δεδομένα στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

Μια σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην Ιατρική και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση των καρδιακών νόσων, του εγκεφαλικού, της αρθρίτιδας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, έκαναν επιστήμονες στην Ιαπωνία. Ερευνητές από το Κέντρο Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken στην πόλη Κόμπε ανακάλυψαν ότι τα ενήλικα κύτταρα του αίματος, όταν βυθιστούν σε όξινο περιβάλλον, μπορούν να επιστρέψουν σε ουδέτερη κατάσταση και να μετατραπούν σε οποιαδήποτε μορφή βλαστοκυττάρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ιστών και οργάνων.


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, αυτό μπορεί να συμβεί σε διάστημα μόλις τριάντα λεπτών και όταν το όξινο περιβάλλον είναι ήπιο. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες δήλωσαν έκπληκτοι από αυτήν την ικανότητα που παρουσιάζουν τα κύτταρα, ενώ ήδη δοκιμάζουν βλαστοκύτταρα που έχουν αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο για τη δημιουργία θεραπειών για τα μάτια, τον εγκέφαλο και την καρδιά.


Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη οργάνων και ιστών, αλλά και για την καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών και προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ, αλλά και τα τραύματα στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το «New Scientist», η τεχνική αυτή ίσως έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για την ανάπτυξη κλώνων, αφού όπως είπε ο Charles Vacanti από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, «με τη νέα μέθοδο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανομοιότυπο δίδυμο από μια σταγόνα αίμα».


Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μέθοδος δοκιμάστηκε σε ποντίκια και πως αν αποδειχθεί ότι λειτουργεί εξίσου καλά και στον άνθρωπο, με τη βοήθειά της θα αποφύγουν τα ηθικά ζητήματα για τη χρήση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, αφού θα χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα ενηλίκων. Επίσης, στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι έτσι οι θεραπείες θα αναπτύσσονται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με πιο ασφαλή τρόπο. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...