Η μεγάλη πτώση θερμοκρασίας «έφαγε» τα ψάρια-φονιάδες στον Λάδωνα

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για την υποτιθέμενη οικολογική καταστροφή που συντελείται στη λίμνη Λάδωνα, μετά την ανεύρεση χιλιάδων νεκρών ψαριών.

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για την υποτιθέμενη οικολογική καταστροφή που συντελείται στη λίμνη Λάδωνα, μετά την ανεύρεση χιλιάδων νεκρών ψαριών. Για τον ομαδικό θάνατο κατηγορήθηκαν συλλήβδην η ΔΕΗ και τα τυροκομεία της περιοχής για το ενδεχόμενο να ρίχνονται ρύποι ή… τυρόγαλα στη λίμνη. Στην πραγματικότητα, ούτε ρύπανση υπάρχει ούτε και οικολογική καταστροφή, καθώς τα ψάρια που απλώς… πάγωσαν από το κρύο ανήκουν σε ένα είδος που το ίδιο απειλεί την οικολογική ισορροπία του περιβάλλοντος!

Πρόκειται για ένα ψάρι-φονιά του οικοσυστήματος, το λεγόμενο ηλιόψαρο, με επιστημονική ονομασία «Lepomis gibbosus»! Ενα είδος που δεν ενδημεί στην Ελλάδα, αλλά προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη το 1881. Στην Ελλάδα, άγνωστο πώς, βρέθηκε στη λίμνη Λάδωνα, στην Καστοριά, την Κερκίνη και στις Πρέσπες, ενώ τελευταία εντοπίστηκε στις λίμνες Ζάζαρη και Πετρών στον νομό Φλώρινας, όπου επιβιώνει και πληθύνεται σε βάρος των ενδημικών ψαριών τρώγοντας αβγά και γόνους!

Ομως, αν και αποδεκατίζει τα αλιεύματα, έως σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο για τον μετριασμό της εξάπλωσής του. Μάλιστα, στα μέσα Μαΐου του 2012 στην Καστοριά είχε κατηγορηθεί ιχθυολόγος της Περιφερειακής Ενότητας ότι έριξε μέσα στη λίμνη ψάρια αυτού του είδους χωρίς να γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά. Το ηλιόψαρο δεν ξεπερνά σε μήκος τα 15-20 εκατοστά, έχει οβάλ σχήμα, πεπιεσμένο στις πλευρές και ιδιαίτερο χρωματισμό με πορτοκαλιές, πράσινες, κίτρινες ή μπλε κηλίδες σε λαδιά ράχη. Μοιάζει με την πέρκα, στην οικογένεια της οποίας ανήκει, και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

«Εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, είναι ανθεκτικό και επιβιώνει εύκολα» εξηγεί η δρ Δήμητρα Μπόμπορη, λέκτορας στο Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Βόλβης – Κορώνειας. «Είναι οπορτουνιστικό είδος, ένα ψάρι άρπαγας, ένας εισβολέας που ανταγωνίζεται τα άλλα είδη. Το κακό που προκαλεί είναι ότι τρώει τα αβγά των άλλων ψαριών, με αποτέλεσμα να μην έχουν καλή αναπαραγωγή».

Τα νερά της λίμνης Λάδωνα αποδείχθηκαν πεντακάθαρα από τους ελέγχους που έκαναν το Γενικό Χημείο του Κράτους και το τμήμα Ιχθυοπαθολογίας και Παρασιτολογίας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών. Ετσι, ο μαζικός θάνατος των ηλιόψαρων αποδόθηκε στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας του νερού, στην οποία δεν αντέχει το είδος αυτό.

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ