Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Τα σύμβολα που «έντυσαν» θρύλους και επαναστάσεις

Από τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα στο πούρο του Τσόρτσιλ και στο κεφιάχ του Αραφάτ.

Το πούρο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το κεφιάχ του Γιασέρ Αραφάτ, ο μπερές του Τσε Γκεβάρα, το μεγάφωνο του Χάρβεϊ Μιλκ… έχουν γίνει αντικείμενα λατρείας και σύμβολα. Ολοι εκείνοι οι οποίοι πέρασαν στον χώρο του μύθου με το έργο και τα οράματά τους έχουν αφήσει κάτι δικό τους που θεωρείται σύμβολο και όταν χρησιμοποιείται ή ακούγεται τους θυμίζει και περνά τα μηνύματα που πρέσβευαν.

Η δύναμη των συμβόλων είναι μεγάλη και αποτελεί πηγή έμπνευσης, ενώ η λατρεία τους ενεργοποιείται όταν το αντικείμενο γίνεται μέρος του χαρακτήρα του ειδώλου μας. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει μείνει στη μνήμη όλων να σχηματίζει το σήμα της νίκης ενώ δαγκώνει ένα από τα αγαπημένα του πούρα Αβάνας. Η εικόνα του αυτή, μια από τις πιο επιβλητικές, τον έχει συνδέσει με τη συμβολή του στη νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χωρίς τον βασκικό μπερέ του ο Τσε Γκεβάρα μπορεί να μην είχε γίνει πόστερ, που κρεμάστηκε σε εκατομμύρια υπνοδωμάτια στον κόσμο, ανθρώπων που πίστεψαν στον αγώνα του. Ο μπερές του έγινε ένα είδος σύμβολου της επανάστασης. Γνώστης της σημασίας των συμβόλων ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι. Ο Ινδός πολιτικός φορούσε σάρι από διάφορα υφάσματα, όταν όμως εμφανιζόταν σε πολύ κόσμο που πήγαινε να ακούσει τα φλογερά κηρύγματά του για την ανεξαρτησία της Ινδίας πάντα διάλεγε να φορέσει υφάσματα υφασμένα στα άσραμ, ερημητήρια Ινδουιστών που κατέφευγαν εκεί για να βρουν τη γαλήνη τους.

Σύμβολο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού έχει γίνει το ασπρόμαυρο κεφιάχ που φορούσε πάντα ο Γιασέρ Αραφάτ όταν βρισκόταν ανάμεσα σε κόσμο. Το κεφιάχ του συχνά το δίπλωνε έτσι ώστε να σχηματίζει ένα τρίγωνο, όταν έφτανε στον δεξιό του ώμο του. Το τρίγωνο συμβόλιζε το σχήμα της περιοχής, που οι Παλαιστίνιοι ονειρεύονται να γίνει το κράτος τους.

Ακόμη και ένα φτηνό μεγάφωνο έγινε σύμβολο, από τότε που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό Χάρβεϊ Μιλκ, τον γκέι ακτιβιστή ο οποίος έγινε διάσημος για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος του Σαν Φρανσίσκο προτού δολοφονηθεί.

Υπάρχουν όμως και σύμβολα με αρνητικά μηνύματα. Οπως το τσιγάρο στο στόμα του πρωταγωνιστή της ταινίας-σταθμός του Χόλιγουντ «Καζαμπλάνκα», Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, το οποίο έγινε σύμβολο – έστω κι αρνητικό. Πολλές καπνοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν την εικόνα του σταρ που ήταν δεινός καπνιστής και είδαν να ανεβαίνουν τρελά οι πωλήσεις τους, παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα σκότωσε τον Μπόγκαρτ.

Ακόμη και μισή φέτα ψωμιού του τοστ που έμεινε στο πιάτο από το πρόγευμα του τραγουδιστή Τζάστιν Τίμπερλεϊκ αγοράστηκε για 3.000 δολάρια πάλι από κάποιον που θέλησε να έχει κάτι που άγγιξε το ίνδαλμά του.

Αλλοι πάλι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να αγοράσουν το κρεβάτι πάνω στο οποίο ο Μάικλ Τζάκσον άφησε την τελευταία του πνοή, αλλά ευτυχώς και παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, για λόγους ευπρέπειας το απέσυραν από τη δημοπρασία, όπου μοσχοπουλήθηκαν άλλα αντικείμενα του Τζάκσον. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι γυαλιά Rayban τα οποία φόρεσε ο «βασιλιάς της ποπ» στη μεγάλη τουρνέ του το 1984 πουλήθηκε 60.000 δολάρια και οι πλειοδότες θαυμαστές του κονταροχτυπήθηκαν γι’ αυτό.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...