Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Ενα βραβείο από πηλό

Η τιμητική διάκριση που έγινε (για το έργο του) στον διάσημο αγγειοπλάστη Χαράλαμπο Γκούμα.


Θεωρείται ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της αγαπημένης τέχνης των αρχαίων θεών, της αγγειοπλαστικής, που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα. Αρκεί κάποιος να προσέξει τα μοναδικά έργα του για να καταλάβει πως ο Χαράλαμπος Γκούμας δεν είναι ένας απλός τεχνίτης, αλλά ένας καλλιτέχνης που έχει βρει το μυστικό να δίνει πνοή στα αγάλματα του αλλά και σε ό,τι άλλο φτιάχνει από πηλό. Βραβεύτηκε για την προσφορά του σε μια τελετή αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο του, με παρόντες τους φίλους του και τους επώνυμους θαυμαστές του.


«Τα συναισθήματα είναι πραγματικά πολλά, γιατί μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να ταξινομήσεις αυτά που πέρασαν, αυτά που ήρθαν ή ακόμα και αυτά που θα έρθουν, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις να τα επεξεργαστείς. Αλλωστε στη ζωή μου δεν υπήρξα ποτέ ο άνθρωπος που θα ετοίμαζε αρχικά ένα λόγο για να βγει και να τον διαβάσει, γιατί πάντα ήθελα τα έργα μου να μιλούν για εμένα» λέει στην «Εspresso της Κυριακής», φανερά συγκινημένος, ο Χαράλαμπος Γκούμας και συμπληρώνει: «Αυτό που μου αρέσει είναι να βλέπω τον κόσμο στα μάτια και να του λέω όλα αυτά που βγαίνουν μέσα από την ψυχή μου. Τους ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή τους, γιατί ουσιαστικά αυτή είναι που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω».


Η αίθουσα στο πολιτιστικό κέντρο στο Αιγάλεω, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με διοργανωτές τον δήμαρχο Χρήστο Καρδάρα και τον  πρόεδρο του Ιστορικού Λαογραφικού Οικομουσείου της πόλης Γιάννη Περράκη, πήρε πνοή μέσα από τα έργα του καλλιτέχνη. Στο πλευρό του, η πολυμελής οικογένειά του και οι θερμοί θαυμαστές του, ανάμεσά τους και η εδώ και σαράντα χρόνια φίλη του Μαρίζα Κωχ.


«Τον Μπάμπη τον αγαπώ. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και σπουδαίος καλλιτέχνης. Τον είχα γνωρίσει μέσα από την παρέα που έκανε τότε με τον Νίκο Κούνδουρο. Το ραντεβού μας για πάρα πολλά χρόνια δινόταν κάθε Σάββατο στο καμίνι του στο Αιγάλεω, όπου περνούσαμε όλοι μαζί φανταστικές στιγμές, με ατελείωτο τραγούδι και χορό. Ο Μπάμπης έχει ψυχή μικρού παιδιού, αλλά ως καλλιτέχνης εξακολουθεί να παραμένει ο καλύτερος στον χώρο του» λέει η γνωστή τραγουδίστρια.


Θαυμαστής του Μπάμπη Γκούμα δηλώνει και ο ζωγράφος Κώστας Σπυριούνης, διάσημος για τις υπέροχες συλλογές με γραμματόσημα που κυκλοφορούν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με αξέχαστους ηθοποιούς και τραγουδιστές. «Ο,τι και να πούμε για τον Μπάμπη είναι λίγο. Είναι τόσο ιδιαίτερος ως άνθρωπος και τόσο μοναδικός ως καλλιτέχνης που αυτό τα λέει όλα. Αγαπώ το έργο του, αγαπώ την προσωπικότητά του. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός μού θυμίζει έντονα καλλιτέχνη μιας άλλης εποχής, που δεν κρύβεται πίσω από το έργο του, αλλά το αφήνει να μιλήσει εκείνο από μόνο του».  


Οι διάσημοι θαυμαστές του 


Σύμφωνα με τους κριτικούς τέχνης που κατά καιρούς έχουν περιγράψει με διθυραμβικά σχόλια το έργο του Χαράλαμπου Γκούμα, ο καλλιτέχνης θεωρείται ο σπουδαιότερος δημιουργός νεοκλασικών αγαλμάτων -μοναδικής ομορφιάς-, ο οποίος κινήθηκε στα χνάρια του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Μέσα στους χώρους του εργαστηρίου στο Αιγάλεω ο επισκέπτης από την πρώτη κιόλας ματιά μαγεύεται, αφού αμέσως συνειδητοποιεί πως σε κάθε τετραγωνικό του κρύβεται μέρος του πολιτισμού μας που δυστυχώς μέρα με τη μέρα χάνεται. Και δεν είναι μόνο τα αγάλματα, οι κίονες, τα ακροκέραμα και τα φουρούσια που το υπενθυμίζουν αυτό, αλλά και η ιστορία του χώρου, αφού μέσα εκεί βρέθηκαν, περιηγήθηκαν και πειραματίστηκαν με τον πηλό μερικά από τα πιο διάσημα πρόσωπα του θεάματος.


Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ειρήνη Παπά, Γιώργος Μαρίνος, Δημήτρης Πιατάς, Πάνος Κοκκινόπουλος, Μαρίζα Κωχ, Νίκος Κούνδουρος και πολλά άλλα ξεχωριστά ονόματα αποτέλεσαν τους πιο πιστούς θαυμαστές του Χαράλαμπου Γκούμα, ο οποίος κατάφερε με το ταλέντο του και την πιστότητα των έργων του να διαγράψει λαμπρή πορεία.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...