Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Η ύπουλη απειλή από τα λαστέξ

Πώς το κρυφό μυστικό των διασήμων στο κόκκινο χαλί μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα βλαβερό για τον οργανισμό, προκαλώντας από γαστρεντερολογικά προβλήματα μέχρι σοβαρές λοιμώξεις.


Είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας και ο πολύτιμος σύμμαχος πολλών διασημοτήτων που δεν τήρησαν πιστά τα εξουθενωτικά προγράμματα αποτοξίνωσης πριν από την εμφάνισή τους στο κόκκινο χαλί. «Το λαστέξ είναι ο καλύτερός μου φίλος!» είχε γράψει η Κιμ Καρντάσιαν στο twitter.  Μάλιστα αρκετές φορές το φύσημα του αέρα έχει αποκαλύψει λάστεξ κάτω από τις τουαλέτες διάσημων γυναικών, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, η Μπιγιονσέ, η Κέιτι Χολμς, ακόμη και οι νεαρές Σελένα Γκομέζ και Κρίστεν Στιούαρτ.


Ωστόσο η λογική «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος» -που στην περίπτωση των εσωρούχων αυξημένης συμπίεσης μεταφράζεται σε «τι είναι το σφίξιμο»- αποδεικνύεται… κακός σύμβουλος για την υγεία. Την… ανθυγιεινή πτυχή των λαστέξ, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, ανέδειξαν πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι εκτός από τα «ψωμάκια», πιέζουν σε σημείο να προξενούν βλάβη και τα σωθικά! Ο γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth δρ Τζον Κιουέμερλ, η δερματολόγος δρ Μάριαν Μικχαΐλ και η χειροπράκτης δρ Κάρεν Ερικσον δήλωσαν μάλιστα στο «Huffington Post» ότι αυτό το εσώρουχο μπορεί να προκαλέσει από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες μέχρι ακράτεια και λοιμώξεις.


Σύμφωνα με τον δρα Κιουέμερλ, τα λαστεξάκια πιέζουν το στομάχι, το έντερο και το κόλον, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα. Η δρ Ερικσον τόνισε ότι επηρεάζουν τον πεπτικό σωλήνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα έντερα δίνουν μάχη για να κυκλοφορήσουν το φαγητό στο πεπτικό σύστημα. Συνέπειες αυτής της δυσκολίας είναι κάθε άλλο παρά κομψά προβλήματα, όπως ο στομαχόπονος, το φούσκωμα και τα αέρια. Επισημαίνεται, δε, ότι ειδικά οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα πρέπει να τα διαγράψουν από τις ενδυματολογικές τους επιλογές!


«Σε κάποιον που έχει ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα και τάση για ακράτεια η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης που προκαλούν (τα λαστέξ) μπορεί να οδηγήσουν σε επεισόδιο ακράτειας» δήλωσε ο δρ Κιουέμερλ. Η δρ Ερικσον από την πλευρά της επισήμανε ότι όσοι φορούν λαστέξ συνήθως αποφεύγουν να πάνε τουαλέτα, γιατί δυσκολεύονται να το βγάλουν. «Εχεις όλη αυτήν την πίεση στην κύστη σου από το λαστέξ, οπότε αν καθυστερήσεις την ούρηση, μπορεί να προκληθεί ακράτεια πίεσης, η οποία έχει αποτέλεσμα την απώλεια ούρων» εξηγεί.


Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τους εν λόγω κινδύνους. Στο παρελθόν έχει υποστηριχτεί ότι η αύξηση της πίεσης στο κάτω μέρος του στομάχου πιέζει το οξύ προς τον οισοφάγο. Αυτό, όταν γίνεται κατ’ επανάληψη, αυξάνει τον κίνδυνο έλκους ακόμα και καρκίνου του οισοφάγου. Οι ειδικοί επίσης αφήνουν να εννοηθεί ότι τα λαστέξ εμποδίζουν το διάφραγμα να κατέβει κανονικά κατά τη διάρκεια της αναπνοής, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει υπεροξυγόνωση και κρίσεις πανικού.


Και τα πόδια όμως δεν μένουν ανεπηρέαστα, αφού έχουν καταγραφεί προβλήματα όπως πόνος και μουδιάσματα. Οταν κάθεται κανείς για πολλή ώρα φορώντας λαστέξ μπορεί να προκληθεί meralgia paresthetica, (εγκλωβισμός του πλευρικού μηριαίου νεύρου), μια κατάσταση κατά την οποία το περιφερικό νεύρο στον μηρό συμπιέζεται και δημιουργεί αίσθηση μουδιάσματος και μυρμηγκιάσματος. Σύμφωνα με τη δρα Ερικσον, η αίσθηση είναι η ίδια με αυτή που έχει κανείς όταν βάζει ένα λάστιχο στον μηρό του. Από αυτόν τον εγκλωβισμό μπορεί να προκληθεί ακόμα και κακή κυκλοφορία του αίματος, έως και θρόμβοι, φλεβίτιδα και οίδημα στους αστραγάλους.


Τέλος, λιγότερο πιθανός -παρ’ όλα αυτά υπαρκτός- είναι ο κίνδυνος η συχνή χρήση λαστέξ να προκαλέσει λοιμώξεις. Η αυξημένη εφίδρωση που προκαλούν τα λαστέξ κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές σε μύκητες και φλεγμονές, με πιο πιθανή παρενέργεια τη θυλακίτιδα, που προκαλείται όταν βακτήρια εγκλωβίζονται στους θύλακες της τρίχας. Αυτή η «παρενέργεια» είναι πιο συνήθης στους υπέρβαρους ανθρώπους αλλά και στους πάσχοντες από διαβήτη που έχουν την τάση να ιδρώνουν περισσότερο. Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση λαστέξ αραιά και πού δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...