Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινείται νομικά το Βρετανικό Μουσείο για τον υπάλληλο που πούλησε αρχαιότητες στο...

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας προσέφυγε το Βρετανικό Μουσείο,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Γιώργης αποκαλύπτει στον Χριστόφορο πως η Βικτώρια...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Και ξαφνικά κόντρα ανάμεσα σε Πετρουτσέλι και Πιερίδη

Νωρίς νωρίς τα... τσούγκρισαν τα πασχαλινά αβγά η Φλορίντα...

Ο Λευτέρης Χαρίτος μετά τη Μαρκέλλα Γιαννάτου βρήκε τον έρωτα στην αγκαλιά...

Ο Λευτέρης Χαρίτος είναι ξανά ερωτευμένος και δεν το...

Γκολτζής και αχάριστος

Ο Ελληνας προπονητής που ανακάλυψε τον Κώστα Μήτρογλου στη Γερμανία, λέει το παράπονο του.

Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ο προπονητής που ανέδειξε τον Κώστα Μήτρογλου, όμως ο Τάσος Μελικίδης είναι ο προπονητής που πρώτος πίστεψε στο ταλέντο του, που στάθηκε δίπλα του σαν ποδοσφαιρικός πατέρας και τον έφερε στην Ελλάδα. Αν και η σημερινή μέρα θα έπρεπε να ήταν μέρα χαράς και αναγνώρισης για τον ίδιο, καθώς το «παιδί» του κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ και να κάνει την Ευρώπη να μιλάει για τη μεταγραφή του στη Φούλαμ με το ποσό ρεκόρ (των 15.200.000 ευρώ) για Ελληνα ποδοσφαιριστή, αυτός αισθάνεται έναν κόμπο στον λαιμό.

Μόνιμος κάτοικος Γερμανίας τα τελευταία 20 χρόνια, ο Τάσος Μελεκίδης εκφράζει σήμερα στην «Εspresso» το μεγάλο του παράπονο για τον διεθνή ποδοσφαιριστή, επειδή τον ξέχασε τόσο γρήγορα και περιμένει ακόμη να του πει ένα «ευχαριστώ» για όσα του πρόσφερε. Παλιός ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και με καταγωγή από τις Κρηνίδες της Καβάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Μήτρογλου, γνωρίστηκε πριν από 14 χρόνια με τον πατέρα του Γιώργο:

«Είμαστε από το ίδιο χωριό και ο μπαμπάς του ο Κώστας γνώριζε ότι εγώ ασχολούμαι με τις ακαδημίες. Ετσι γύρω στο 2002, όταν ήμασταν πλέον και οι δύο στη Γερμανία, με πλησίασε και μου ζήτησε να βοηθήσω το παιδί του, γιατί με εμπιστευόταν. Μου ζήτησε να τον ανεβάσω ψυχολογικά, γιατί ήταν συνεσταλμένο παιδί κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον Κώστα που έπαιζε στην ομάδα του χωριού του, το Νέκιρχεν-Φλιν.

»Πράγματι προσπάθησα να είμαι συνέχεια κοντά του. Πήγαινα κάθε Κυριακή στο γήπεδο, τον έβλεπα και συζητούσαμε. Του είχα πει, θυμάμαι: “Παλικάρι μου, εσύ 18-19 ετών θα παίζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ” – ο Κώστας τότε ήταν 15. Στη συνέχεια πήγε στην ομάδα Κ17 της Ντούινσμπουργκ, όπου αγωνιζόταν αν και ένα χρόνο μικρότερος σε ηλικία. Στεκόμουν δίπλα του, τον βοηθούσα όσο μπορούσα, γιατί η οικογένειά του ήταν φτωχή. Κάποια στιγμή οι Γερμανοί, που είδαν το ταλέντο του, προσπάθησαν να του βγάλουν διαβατήριο για να παίξει στις δικές τους Εθνικές.

Οταν πήγε στην ομάδα Κ19 της Γκλάντμπαχ, ξεκίνησα την προσπάθεια για να πάει στη δική μας Εθνική Νέων. Ηταν κρίμα να χαθεί ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο».

Και ο Τάσος Μελικίδης συνεχίζει: «Πήρα τηλέφωνο τον Μιχάλη Ιορδανίδη που ήταν βοηθός προπονητής στην Εθνική Νέων και του ζήτησα το τηλέφωνο του Νίκου Νιόπλια. Μου το έδωσε και τον κάλεσα. Του είπα ότι έχω μαζί μου ένα τρομερό ταλέντο που πρέπει να έρθει οπωσδήποτε στην Ελλάδα. Ο Νίκος μού είπε ότι η Εθνική προετοιμάζεται για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πως η ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα εισιτήρια.

«“Φέρε τον εσύ και τον δοκιμάζουμε” μου απάντησε. Με δικά μου έξοδα βγάλαμε εισιτήρια και ήρθαμε με τον Κώστα στην Αθήνα. Ακόμη και το ξενοδοχείο το πλήρωσα εγώ. Την επόμενη μέρα, κουρασμένοι καθώς ήμασταν, η Εθνική Νέων έδωσε φιλικό παιχνίδι στην έδρα της Προοδευτικής -με πολλή λάσπη, θυμάμαι- και ο Κώστας, κουρασμένος από το ταξίδι, δεν πήγε καλά. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο και ο Νίκος μού είπε: “Εχει καλά στοιχεία, να μου τον ξαναφέρεις του χρόνου”.

»Εγώ τότε άρχισα να τον παρακαλάω να τον κρατήσει. “Μην τον αφήσεις, σε παρακαλώ, να φύγει, κράτησε τον, μη του χαλάς την καρδιά και σχηματίσει άσχημη άποψη για τους Ελληνες, μην τον απογοητεύεις. Δες τον στο τουρνουά και μετά, άμα δεν σου αρέσει, να τον στείλεις πάλι πίσω”. Τον παρακάλεσα πάρα πολύ, μέχρι που δέχτηκε. Ο Κώστας έκανε την επόμενη μέρα προπόνηση και μόλις τελείωσε, ο Νιόπλιας γύρισε στον Ιορδανίδη και του είπε: “Γράψε στο μπλοκάκι το όνομα Μήτρογλου και ξέχασε όλους τους άλλους”. Από εκείνη την ημέρα ο Κώστας άρχισε την κατακόρυφη άνοδο».

Ωστόσο αυτή η άνοδος έγινε η αιτία να απομακρυνθεί ο Κώστας Μήτρογλου από κοντά του. Ο Τάσος Μελικίδης λέει: «Συνέχιζα να μιλάω με τον μπαμπά του, είχαμε καλές σχέσεις και κάποια στιγμή πρότεινα τον Κώστα στον Ντέμη Νικολαΐδη. Τον είδε ο Γκέραρντ σε ένα τουρνουά, αλλά έμαθα ότι δεν του άρεσε. Ξαφνικά, εκεί που ανέβαινε το παιδί, μαθαίνω ότι με κάποιον άλλον πήγε στον Ολυμπιακό.

Από εκείνη τη μέρα δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο, να μου πει “κυρ-Τάσο, σε ευχαριστώ πάρα πολύ”, τίποτα άλλο. Γι’ αυτό και νιώθω δικαιολογημένη πικρία.

Οταν δημιουργείς κάτι και δεν υπάρχει αναγνώριση από την άλλη πλευρά, στενοχωριέσαι. Η απογοήτευσή μου δεν έχει όρια, γιατί εγώ άφησα την οικογένειά μου για να τρέχω δίπλα σε αυτό το παιδί, αλλά δεν άκουσα “ευχαριστώ”. Του εύχομαι να πάει καλά στη Φούλαμ, γιατί είναι σπουδαίος παίκτης και να πετύχει τους στόχους του. Ισως κάποια στιγμή να με πάρει…»

Ποδοσφαιριστής της ιστορικής Δόξας Δράμας

Ο Τάσος Μελικίδης από τις Κρηνίδες Καβάλας μεγάλωσε στη Γερμανία και αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα της Κολωνίας. Από το 1969 μέχρι το 1972 φόρεσε τη φανέλα της ιστορικής Δόξας Δράμας, με προπονητή τότε τον Αντώνη Γεωργιάδη, αλλά λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού αναγκάστηκε να σταματήσει μικρός την ενεργό δράση.

Ασχολήθηκε με την ίδρυση και την οργάνωση ακαδημιών. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε την ακαδημία της ΕΠΣ Καβάλας. «Από την ακαδημία μου πέρασαν ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, ο Νίκος Κωστένογλου, ο Παύλος Δερμιτζάκης, ο Θεοφύλακτος Νικολαΐδης και ο Στέλιος Σφακιανάκης. Το 1995 σταμάτησα και γύρισα στη Γερμανία, όπου συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ακαδημίες».

Ο Παύλος Δερμιτζάκης μιλώντας στην «Espresso» επιβεβαίωσε ότι ο Τάσος Μελικίδης έφερε τον Κώστα Μήτρογλου στην Ελλάδα: «Αυτό το γνωρίζω, αλλά δεν ξέρω πώς συνεχίστηκε η σχέση τους. Τον είχα προπονητή στη Μικτή Καβάλας, έκανε πρωτοποριακά πράγματα το 1985, που τα κάνουν σήμερα στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος στο τέλος παρεξηγήθηκε, είδε κι απόειδε κι επέστρεψε στη Γερμανία».

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΩΝΗΣ


Τρελαμένος με τα τατουάζ και φουλ ερωτευμένος με τη Νίκη (του)

Μέσα στους αγωνιστικούς χώρους «πυροβολεί» κατά ριπάς τα αντίπαλα δίχτυα και παλιότερα συνήθιζε να πανηγυρίζει με προκλητικούς τρόπους (ποιος ξεχνά ότι κατέβασε το σορτσάκι του όταν σκόραρε κατά του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη;). Τα τελευταία χρόνια άλλαξε πολύ… Ακολουθεί πιο ήρεμη ζωή και χαίρεται τον έρωτα στο πλευρό της αγαπημένης του, της εντυπωσιακής ξανθιάς Ελληνογερμανίδας Νίκης που έχει κλέψει την καρδιά του Κώστα Μήτρογλου (είναι μαζί εδώ και έξι χρόνια). Το τελευταίο διάστημα συζούσαν στο διαμέρισμα του διεθνούς επιθετικού στη Νέα Σμύρνη, με τις ελάχιστες κοινές φωτογραφίες τους στις εξέδρες των γηπέδων ή σε εκδηλώσεις να αποκαλύπτουν πόσο ερωτευμένο είναι το νεαρό ζευγάρι.

Αν και είχαν ακουστεί διάφορα, ειδικά την περίοδο που δεν είχε καθιερωθεί στον Ολυμπιακό, εκείνοι που τον ξέρουν επιμένουν ότι δεν είναι τύπος που του αρέσουν τα νυχτοπερπατήματα. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει πολλή μουσική, ειδικά χιπ-χοπ. Η τρέλα του με τα τατουάζ ξεκίνησε όταν έπιασε λιμάνι, το 2007. Οταν άφησε πίσω στη Γερμανία τους γονείς του και τον αδερφό του αποφάσισε να χτυπήσει τα ονόματά τους στο χέρι του. Γιώργος, Αναστασία, Χαράλαμπος είναι τα μέλη της οικογένειάς του που ήθελε να αισθάνεται ότι είναι συνεχώς μαζί του.

Ο πατέρας του Γιώργος και η μητέρα του Αναστασία άφησαν τις Κρηνίδες της Καβάλας για να μεταναστεύσουν στη Γερμανία λίγο καιρό μετά τη γέννηση (12/3/1988) του πρώην «ερυθρόλευκου» επιθετικού. Στο Νέκιρχεν Φλιν, μια μικρή πόλη στα νότια της χώρας, ο Κώστας άρχισε να κλοτσάει την μπάλα με μεγάλο πάθος. Σε ηλικία 14 ετών ο Μήτρογλου πήρε μεταγραφή στην Ντούισμπουργκ και από τότε άρχισαν κάποιοι να του κολλούν το προσωνύμιο «κανονιέρης» (στη Γερμανία οι πρώτοι σκόρερ παίρνουν ως έπαθλο μια συμβολική μινιατούρα κανονιού). Αλλοι πάλι τον αποκαλούσαν «πιστολέρο» κι έτσι δεν άργησε να μπει στο μυαλό του η ιδέα να πανηγυρίζει με μια κίνηση σαν να πυροβολεί! Κάτι που έκανε ακόμη και τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη να τον επιπλήξει. «Του είπα ότι μεγάλωσα έτσι στη Γερμανία και ότι το έκανα από μικρό παιδί με τους φίλους μου όταν έβαζα γκολ» αποκάλυψε αργότερα ο Κώστας Μήτρογλου.

Η πορεία του Μήτρογλου έδειξε ότι το 19χρονο παιδί που ήρθε το 2007 στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό άλλαξε πολύ για να καταφέρει σήμερα να πάρει μεταγραφή στην Πρέμιερ Λιγκ. Χρειάστηκε βέβαια να ξεπεράσει τα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισε λόγω και της μη καλής γνώσης των ελληνικών και δύσκολες καταστάσεις, όπως το χαμένο πέναλτι στο ματς του Ολυμπιακού στην Κύπρο με την Ανόρθωση, ενώ έκανε το «αγροτικό» του σε Πανιώνιο και Ατρόμητο. Τελικά το καλοκαίρι του 2012 επέστρεψε στο λιμάνι, για να ακολουθήσει η εκτόξευση της καριέρας του.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....