Διαζύγια όπως λέει η σαρία για… αδιαφορία στο σεξ!

Εκατοντάδες οι προσφυγές κατοίκων για αποδέσμευση από τους συζύγους.

Το σεξ είναι ταμπού στη Σαουδική Αραβία, είναι όμως και αιτία διαζυγίου. Κεκλεισμένων των θυρών όχι του δικαστηρίου, αλλά της ίδιας της συζυγικής εστίας, εκδικάζονται οι προσφυγές πολλών κατοίκων της Σαουδικής Αραβίας που θέλουν να πάρουν διαζύγιο. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο σχολιασμός τους από τρίτους, αφού σε πολλές περιπτώσεις η αιτία του διαζυγίου είναι η απουσία σεξουαλικών επαφών!

Οπως αποκάλυψε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ριάντ, την περσινή χρονιά πάνω από 1.650 πολίτες ζήτησαν διαζύγιο διαμαρτυρόμενοι για ελάχιστες ερωτικές επαφές με τον σύντροφό τους. Στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες, οι οποίες επιδίωξαν να αποδεσμευτούν από τους αδιάφορους συζύγους τους, αφού ο νόμος της σαρίας χορηγεί το διαζύγιο σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Πολλές φορές η ακρόαση γίνεται στο πατρικό σπίτι της γυναίκας, με στόχο να προστατευτεί από τις κριτικές των ξένων» εξήγησε ο δικαστής Αχμέντ Σακία, επισημαίνοντας ότι από τους περίπου 1.650 πολίτες που υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου κατά τη διάρκεια του 2013, οι 1.371 ήταν γυναίκες. Ο δικαστής επισήμανε ωστόσο ότι «μέσα σε αυτό το προστατευμένο περιβάλλον επιτρέπεται συνήθως η ανεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που να βασίζεται στον νόμο της σαρίας».

Συγκεκριμένα, μόλις μία γυναίκα δηλώσει ενώπιον του δικαστή ότι δεν είναι ικανοποιημένη στο κρεβάτι, αυτό από μόνο του αποτελεί επαρκή αιτία για την έγκριση του διαζυγίου. Ομως, χάρη στις εν οίκω διαπραγματεύσεις, στο 60% των περιπτώσεων επιτυγχάνεται συμφιλίωση των δύο πλευρών και δίνεται δεύτερη ευκαιρία στον γάμο.

Η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ριάντ να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και επιτρέπει στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα» σχολίασε από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ψυχαναλυτής Χάνι αλ-Γκάμντι, που ειδικεύεται στις συζυγικές κρίσεις. «Οι ερωτικές επαφές αποτελούν την πιο σημαντική κολόνα ενός γάμου και, όταν μία γυναίκα φτάσει να διαμαρτυρηθεί ανοιχτά, σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά κάτω από τη συζυγική στέγη. Συχνά ευθύνονται εξωτερικοί παράγοντες, όπως παράνομες ερωτικές σχέσεις».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ