Ο καινούργιος μήνας φέρνει και την τρόικα

Οι δανειστές μας έρχονται παρέα με έξι μεγάλα και καυτά θέματα


Ο μήνας επιστροφής της τρόικας -σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- στην Αθήνα ξεκινά από σήμερα. Η κυβέρνηση, έπειτα από μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων, βλέπει πως όσο καθυστερεί η επιστροφή της τρόικας ανοίγουν διαρκώς και νέα θέματα.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έρχονται έχοντας στις «αποσκευές» τους έξι τουλάχιστον μεγάλα θέματα:


1) Οι ελεγκτές φαίνεται να σκληραίνουν τη στάση τους και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δείχνουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα ισοδύναμα «αντίμετρα» που προτείνει για να μην εφαρμόσει άλλα που είχαν ζητηθεί και συμφωνηθεί αρχικά, αλλά εγκαταλείφθηκαν. Ως τέτοιο μέτρο μάλιστα, για το οποίο η τρόικα θα μπορούσε έτσι να επαναφέρει θέμα πιεστικά, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.


2)  Η τρόικα όχι μόνο δεν δέχεται να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη δέσμευση για διάθεση των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, αλλά πλέον αρχίζει να το θέτει ως προαπαιτούμενο!


3)  Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν δέχονται να αλλάξουν τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί από τη λίστα των 329 αλλαγών στην αγορά και στα επαγγέλματα που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ. Ετσι, ενώ είχαν αρχικά δεχτεί να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση το 80% και αργότερα τα υπόλοιπα, τώρα πιέζουν και πάλι να εφαρμοστεί το 100% του πακέτου μέτρων.


Ομως θα επιστρέψουν δριμύτεροι και για όλα τα άλλα καυτά θέματα άλλων υπουργείων, όπως είναι:


1) Η έγκριση του σχεδίου για τους δανειολήπτες είναι ένα ακόμα από τα καυτά θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


2) Η απελευθέρωση των απολύσεων. Οι δανειστές ζητούν η νέα ρύθμιση να περιλαμβάνει, αφενός, την κατάργηση του «βέτο» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και, αφετέρου, ζητούν να αυξηθεί το υφιστάμενο όριο του 5%, πέρα από το οποίο οι απολύσεις χαρακτηρίζονται ομαδικές.


3) Η κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από τη σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ