Τεστ αναπνοής για καρκίνο του πνεύμονα

Βάζει τέλος στην οδυνηρή βιοψία και τον εντοπίζει σε αρχικό στάδιο.

Μια απλή εξέταση αναπνοής που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ θα εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα όταν βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την οδυνηρή διαδικασία της βιοψίας.


Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λούιβιλ, οι οποίοι έκαναν αναλύσεις στην εκπνοή των ατόμων που παρουσίαζαν ενδείξεις για την ύπαρξη καρκίνου του πνεύμονα, εντοπισμένες νωρίτερα σε αξονικές τομογραφίες. Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή ύπαρξη τεσσάρων ουσιών που έχουν άμεση σχέση με τον καρκίνο και ονομάζονται καρβονύλια, ενώ η ανάλυση της αναπνοής έγινε με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής που ανέπτυξαν οι ίδιοι.


Οπως διαπιστώθηκε, όταν τα επίπεδα των τριών από τα τέσσερα καρβονύλια ήταν αυξημένα, η δυνατότητα πρόβλεψης του καρκίνου του πνεύμονα ήταν εφικτή στο 95% των ασθενών. Αντίθετα, όταν τα επίπεδά τους ήταν φυσιολογικά, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν ένα μη καρκινικό μόρφωμα στο 80% των ασθενών.


Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος, τα αυξημένα καρβονύλια επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα, όταν οι ασθενείς έκαναν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου.


Εξάλλου, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων Βοστόνης κατάφεραν να αναστρέψουν μερικές ασθένειες του πνεύμονα σε ποντίκια ενισχύοντας την παραγωγή υγιών κυττάρων. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο τρισδιάστατης καλλιέργειας που τους βοήθησε να παραγάγουν έναν τύπο βλαστοκυττάρων, ώστε να αναπτύξουν πληθυσμούς κυττάρων, μεταξύ των οποίων θα υπήρχαν και κάποιοι τύποι επιθηλιακών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά καταστρέφονται ανεπανόρθωτα εξαιτίας ασθενειών, όπως το εμφύσημα και η πνευμονική ίνωση, που επηρεάζουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων.


Ωστόσο, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν τη βλάβη των κυττάρων αυτών χάρη στη νέα μέθοδο, η οποία μιμείται το περιβάλλον των πνευμόνων και ενθαρρύνει την παραγωγή νέων, υγιών κυττάρων προσθέτοντας μια πρωτεΐνη ακόμη και σε μόλις ένα βλαστοκύτταρο.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ