Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

Birthday party για τη Μηλιού, παρέα με καλούς φίλους στη Γλυφάδα

Περιτριγυρισμένη από καλούς φίλους γιόρτασε η Χριστίνα Μηλιού τα...

Αγωνία στο κόκκινο

Το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου διχάζει και τους έμπειρους σεισμολόγους.

Ο Εγκέλαδος «σήκωσε» και πάλι στο πόδι την Κεφαλλονιά χθες τα ξημερώματα, εκτοξεύοντας την αγωνία στο κόκκινο. Η νέα ισχυρή δόνηση έκανε όσους κατοίκους παρέμεναν στα σπίτια τους να πεταχτούν έντρομοι στους δρόμους και επιδείνωσε τα προβλήματα που είχε προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός της 26ης Ιανουαρίου. Οι ειδικοί επιστήμονες… ξανασήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν να κοιτούν τα νέα δεδομένα στις καταγραφές των σεισμογράφων, που για πολλούς άλλαξαν την εικόνα της έως τώρα «ομαλής εξέλιξης του φαινομένου». Ο φόβος για ακόμη ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερο «ταρακούνημα» επέστρεψε στους κατοίκους, ειδικά και μετά την έκκληση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεφαλλονιάς προς τους πολίτες του να παραμείνουν μέχρι νεωτέρας σε ανοιχτούς χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός σημειώθηκε στις 05.08 τα ξημερώματα, ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μόλις 10,5 χιλιόμετρα) και το επίκεντρό του προσδιορίστηκε στη χερσόνησο της Παλικής, 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Αργοστόλι και περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Ληξούρι.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού, είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ ή μέγεθος σεισμικής ροπής (MW) 5,9, ήταν δηλαδή οριακά μικρότερος από εκείνον της προπερασμένης Κυριακής, που είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ ή 6,0 MW. Σύμφωνα όμως με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS)  και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο χθεσινός σεισμός είχε μέγεθος 6,1 MW. Τον μεγάλο πρωινό σεισμό ακολούθησαν άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ στις 05.16 και δεκάδες μικρότερες δονήσεις με μέγεθος 2 έως 3 Ρίχτερ.

Το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, που έγινε αισθητό και σε πιο μακρινές περιοχές, ξυπνώντας τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές, έχει διχάσει ακόμη και τους έμπειρους επιστήμονες που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τον αν πρόκειται για μετασεισμό ή μια νέα δόνηση και για το αν η ενέργεια εκτονώθηκε ή υπάρχει κίνδυνος νέου, ακόμη πιο ισχυρού σεισμού.

Ευθύμιος Λέκκας – Κώστας Μακρόπουλος

Καινούργιο ρήγμα με επίκεντρο κοντά στο προηγούμενο

«Ο χθεσινός σεισμός σηματοδοτεί μια νέα σεισμική ακολουθία» υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ο οποίος προσθέτει ακόμη ότι οι δονήσεις προέρχονται από διαφορετικά σημεία: «Δημιουργήθηκε από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό. Το επίκεντρό του ήταν κοντά σε εκείνο του προηγούμενου σεισμού, αλλά δεν ταυτίζεται» υποστηρίζει.

Στο ερώτημα τι γίνεται από δω και πέρα, ο κ. Λέκκας απαντά ότι πρέπει να περιμένουμε μια νέα σεισμική ακολουθία: «Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά τη σεισμική ενέργεια. Δηλαδή έχουμε σεισμούς αρκετά μεγάλους και στη συνέχεια αυτοί οι σεισμοί επαναλαμβάνονται».

Ο καθηγητής ζητεί νέο έλεγχο των κτιρίων και αύξηση της κρατικής αρωγής και απευθυνόμενος προς τους κατοίκους επισημαίνει: «Τα σπίτια που έχουν υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

«Ξεκινάμε από μηδενική βάση. Είναι σαν να βρισκόμαστε στην προηγούμενη Κυριακή» δήλωσε από την πλευρά του στην «Espresso» ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Μακρόπουλος. Ο πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας ανέφερε ότι ο χθεσινός σεισμός αποτελεί ξεχωριστό γεγονός και όχι μετασεισμό της προηγούμενης μεγάλης δόνησης της 26ης Ιανουαρίου, εκτίμηση την οποία στηρίζει τόσο στο μεγάλο του μέγεθος όσο και στο γεγονός ότι το επίκεντρό του εντοπίζεται πιο βόρεια.

«Δεν έχει βάση να λέμε μετασεισμό έναν σεισμό που είναι ίδιου μεγέθους και προέρχεται από ένα κομμάτι του ρήγματος πιο πάνω. Κατά τη γνώμη μου είναι ένας καινούργιος σεισμός σε ένα παρακλάδι του κεντρικού ρήγματος» είπε ο κ. Μακρόπουλος και υπενθύμισε ότι από την αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικός για τη σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε την 26η Ιανουαρίου, καθώς ο καταστροφικός σεισμός του 1953 είχε σημειωθεί τρεις ημέρες μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό. Ετσι και τώρα αποφεύγει να χαρακτηρίσει τον χθεσινό σεισμό κύριο και τονίζει ότι αρχίζει μια νέα φάση επιφυλακής που θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες.

Εντάσσεται στη φυσική ακολουθία! Θα έχει και συνέχεια

Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Ακης Τσελέντης

Υπέρ της άποψης ότι η χθεσινή δόνηση είναι ένας ισχυρός μετασεισμός του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου κλίνει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Μάλλον είναι πολύ ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσουν βεβαίως και άλλοι, γιατί κάθε ισχυρός μετασεισμός έχει τους δικούς του μετασεισμούς» δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι οι νέοι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν κρύβουν κινδύνους: «Ορισμένοι εξ αυτών δεν αποκλείεται να πάρουν μεγάλο μέγεθος, 5-5,5 Ρίχτερ. Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

Στην ερώτηση ποιο ρήγμα γέννησε τον χθεσινό ισχυρό σεισμό, ο σεισμολόγος απάντησε ότι πρόκειται για τον ίδιο σεισμογόνο χώρο. «Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας ευρύς χώρος στην περιοχή της δυτικής Κεφαλλονιάς μέσα στον οποίο έχουν γίνει όλοι οι σεισμοί, μεγάλοι και μικροί, των τελευταίων ημερών» είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Σίγουρα έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, ενδεχομένως και ένα δεύτερο, όπως το είχα πει προ ημερών, αλλά αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει».

Για μετασεισμό του μεγάλου σεισμού της προπερασμένη Κυριακής έκανε λόγο και ο Ακης Τσελέντης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ανέφερε ότι σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση ήταν ένας μεγάλος μετασεισμός. «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος και ότι περιμένω έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό» είπε ο κ. Τσελέντης και πρόσθεσε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ακριβώς ο αναμενόμενος μεγάλος μετασεισμός. Τόνισε επίσης ότι με τη χθεσινή δόνηση πραγματοποιήθηκε «σημαντική εκτόνωση ενέργειας σε αυτό το κομμάτι». Αναφερόμενος στο ρήγμα που τον προκάλεσε, διευκρίνισε ότι προέρχεται από τον ίδιο κλάδο ρηγμάτων που έδωσε τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό αλλά λίγο πιο βορειοδυτικά. Αν και δήλωσε ανακουφισμένος που δεν καταγράφηκε μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα βόρεια, εκτίμησε ότι «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και μεγάλους μετασεισμούς του μεγάλου μετασεισμού».

Ο κ. Τσελέντης έζησε τον χθεσινό σεισμό από κοντά, στο Αργοστόλι, καθώς είχε μεταβεί στο νησί για να στήσει ένα δίκτυο σεισμογράφων, ακριβώς γύρω από την περιοχή όπου σημειώθηκαν τα 5,7 Ρίχτερ.

Βασίλης Παπαζάχος

Θα ένιωθα πιο ασφαλής αν κοιμόμουν έξω από το σπίτι

Να μείνουν έξω από τα σπίτια τους κάλεσε τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς ο Βασίλης Παπαζάχος! Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ εμφανίζεται πολύ ανήσυχος για τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί και καλεί πολίτες και Αρχές να είναι έτοιμοι:

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ακόμη ισχυρότερου σεισμού, μεγέθους 7 Ρίχτερ! Εγώ θα ένιωθα ασφαλής αν κοιμόμουν έξω από το σπίτι μου!» δήλωσε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Αιτία της ανησυχίας του καθηγητή είναι η μακρά ιστορία της περιοχής σε πολύ ισχυρούς σεισμούς σε συνδυασμό με τη σεισμική έξαρση που καταγράφεται αυτές τις ημέρες.
Στη συνέντευξή του ο κ. Παπαζάχος επανέλαβε πολλές φορές ότι η ευρύτερη περιοχή της Κεφαλλονιάς έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από πολύ μεγάλους σεισμούς μεγέθους, ακόμη και 7 Ρίχτερ. Συνεπώς, υποστήριξε, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοιχτό και όλοι θα πρέπει να ενεργούν έχοντας στο μυαλό το χειρότερο δυνατό σενάριο.

«Τα σπίτια αντέξανε, αλλά πώς είμαστε σίγουρα ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος; Πού το ξέρουμε; Εφόσον στο παρελθόν έγιναν κατ’ επανάληψη 7ρηδες, τι θα κάνουμε, θα δώσουμε διαταγή στη φύση να μείνει στα 6ρια; Το ενδεχόμενο υπάρχει και, εφόσον υπάρχει, τα μέτρα θα πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμα, της τάξης των εβδομάδων και των μηνών. Τελεία και παύλα!» ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Ο κ. Παπαζάχος πρόσθεσε ότι η Πολιτεία στα μέτρα της θα πρέπει να λάβει υπόψη της «τον μέγιστο σεισμό στην περιοχή, που είναι τα 7 Ρίχτερ» και τόνισε ότι γνώμονας θα πρέπει να αποτελέσει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και όχι η τουριστική εικόνα του νησιού. «Η Πολιτεία πρέπει να θεωρήσει τον μέγιστο σεισμό ως δυνατό, διαφορετικά μπορεί να διακινδυνεύσουν ζωές ανθρώπων» υποστήριξε.


Πέρασαν όλη τη νύχτα στο γήπεδο και στα αυτοκίνητα

Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Θα ξαναγίνει έλεγχος σε όλα τα κτίρια. Πρόβλημα και στο λιμάνι

Ορθια αλλά βαριά πληγωμένη βγήκε η Κεφαλλονιά από τη δεύτερη αναμέτρησή της με τον Εγκέλαδο. Μπορεί τα περισσότερα κτίρια του νησιού να άντεξαν, όμως η χθεσινή δόνηση προκάλεσε νέες ζημιές σε σπίτια και υποδομές, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ληξουρίου και της Παλικής. Την κατάσταση δεν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς η βροχή και οι άνεμοι επιτείνουν την ταλαιπωρία των πληγέντων.

Στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου και στα αυτοκίνητά τους πέρασαν τη νύχτα πολλοί κάτοικοι του Ληξουρίου, ενώ ορισμένοι έφυγαν αναζητώντας προσωρινή στέγη σε συγγενικά σπίτια μακριά από τη σεισμόπληκτη περιοχή. Αιτία οι ζημιές που έχουν υποστεί πολλά σπίτια, ειδικά αυτά που είχαν πληγεί και από τον πρώτο σεισμό, αλλά και ο φόβος για έναν νέο. Εξάλλου η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κεφαλλονιάς είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους «να παραμείνουν σε ανοικτούς χώρους, μακριά από κτίρια και να αποφεύγεται η άσκοπη κυκλοφορία των οχημάτων».

«Αντέξαμε και σ’ αυτόν τον μεγάλο σεισμό» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Σταύρος Τραυλός, τονίζοντας ότι η Κεφαλλονιά αντεπεξήλθε σε μια νέα δόνηση που θα γκρέμιζε πολλά κτίρια σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θετικό είναι επίσης ότι δεν υπήρξαν θύματα, αλλά μόνο 17 ελαφρά τραυματίες, όπως μας πληροφόρησε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου.

Ωστόσο το τίμημα που καλείται να πληρώσει η δυτική Κεφαλλονιά είναι βαρύ. Ο έλεγχος των κτιρίων θα ξεκινήσει από την αρχή και σε μηδενική βάση, αλλά φαίνεται ότι πολλά σπίτια στην Παλική είναι μη κατοικήσιμα. Επίσης σημειώθηκαν και αρκετές καταρρεύσεις, κυρίως σε παλαιότερα σπίτια που είχαν ήδη βλάβες και είχαν εκκενωθεί, όπως στο χωριό Σουλάροι.
«Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Αποκολλήθηκε

Ο λιμενοβραχίονας του λιμανιού του Ληξουρίου αποκολλήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δέσει άλλο πλοίο εκτός από το τοπικό φεριμπότ, το οποίο όμως δεν κάνει δρομολόγια λόγω κακοκαιρίας. Επιστρατεύθηκε κλιμάκιο βατραχανθρώπων της ΟΥΚ για να ελέγξει τη μορφολογία του βυθού κοντά στον προβλήτα στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μπορούν να προσεγγίσουν με ασφάλεια.

Επίσης καταπτώσεις βράχων έχουν αποκλείσει την οδική σύνδεση με το Αργοστόλι, με εξαίρεση τα κρατικά οχήματα ανάγκης. Καταστροφές καταγράφονται και σε άλλους δρόμους, όπως εκείνος που οδηγεί στην παραλία του Μύρτου, που έχει σπάσει σε τρία σημεία, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού. Επίσης στο χωριό Κουρουκλάτα ο ισχυρός σεισμός «τσάκισε» το καμπαναριό, η κορυφή του οποίου γέρνει επικίνδυνα.


Λέκκας: Δεν μπορείς να περιγράψεις νε λέξεις αυτό που έζησα

Μπορεί να έχει γυρίσει κάθε γωνιά του πλανήτη καταγράφοντας φυσικές καταστροφές, ωστόσο τον απόλυτο τρόμο φαίνεται ότι τον έζησε στην πατρίδα μας! Ο λόγος για τον έμπειρο καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος περιέγραψε χθες με γλαφυρό τρόπο πώς έζησε τις έντονες στιγμές που προκάλεσαν τα νέα Ρίχτερ που χτύπησαν στις 05.08 το πρωί της Δευτέρας την Κεφαλλονιά.

«Βρισκόμουν στο ξενοδοχείο όταν ένιωσα τη νέα δόνηση. Το κτίριο, αν και σύγχρονο, έφτασε στα όρια της κατάρρευσης… Προσπαθούσα να φτάσω, να ακουμπήσω σε τοίχο για να σταθώ όρθιος… Αντικείμενα έπεφταν, έπιπλα ανατρέπονταν, κάδρα έπεφταν. Στο μπάνιο έσπασε ο καθρέφτης. Ηταν δύσκολα» αποκάλυψε σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Ο σεισμός είχε διάρκεια και έντονες επιταχύνσεις. Η αίσθηση ήταν ισχυρότατη. Δεν μπορούσες να σταθείς όρθιος»!

Ο άνθρωπος που έχει ζήσει κάθε είδους δόνηση σε όλες τις περιοχές της γης, μόλις κόπασε το ταρακούνημα του Εγκέλαδου βγήκε αμέσως από το δωμάτιό του και κατευθύνθηκε προς την έξοδο του ξενοδοχείου. Εκεί αντίκρισε πλήθος αναστατωμένων κατοίκων που και αυτοί είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους: «Ο κόσμος είχε βγει ήδη έξω. Το ξενοδοχείο, αν και γλίτωσε την τελευταία στιγμή την κατάρρευση, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Οι τοίχοι έχουν ανοίξει, η εικόνα δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις» ανέφερε και κατέληξε: «Το φαινόμενο το βίωσα έντονα, όπως και όλοι οι κάτοικοι που περνούν δύσκολες στιγμές».


Σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «Δευκαλίων»

Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τον σεισμό στην Κεφαλλονιά βρίσκονται ο κρατικός μηχανισμός και η Εκκλησία προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές Αρχές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έστειλε χθες στο νησί κλιμάκιο επτά εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, παιδοχειρουργικής και γενικής ιατρικής) και νοσηλευτών.

Στην αποστολή συμπεριλαμβάνονται ένας αυτοκινούμενος ξηρός κλίβανος χωρητικότητας 25 λίτρων, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποστείρωσης εξοπλισμού, και μία αυτοκινούμενη μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών «Δευκαλίων» για την ανακούφιση των πληγέντων. Στο πλαίσιο του σχεδίου στάλθηκαν στο νησί ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς, τα οποία μετέφεραν προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, μπουλντόζες, σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, με το οποίο μεταφέρθηκε επιπλέον εξοπλισμός. Επίσης έχει τεθεί σε ετοιμότητα άλλο ένα ελικόπτερο Chinook του Στρατού Ξηράς.

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος βρίσκεται από χθες στο νησί προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι σχολικές μονάδες, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές έως και αύριο. Στην Κεφαλλονιά μετέβη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα πολιτικής προστασίας.

Στο δοκιμαζόμενο νησί βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τον μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα και ιερείς από το νησί αλλά και την Αθήνα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης στους δοκιμαζόμενους κατοίκους.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εαυτό μας να τον πιάσει πανικός και απογοήτευση. Ολα θα ξεπεραστούν και θα είναι όπως πρώτα…» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, που ενημερώθηκε για την κατάσταση στο νησί από τις τοπικές Αρχές και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Παλλικής, στο Ληξούρι. Παράλληλα, η Εκκλησία απέστειλε ήδη περί τους τέσσερις τόνους τρόφιμα και νερό, αλλά και κουβέρτες και ρουχισμό για τους πληγέντες.


Ν. Κέιτζ και Π. Κρουζ θέλουν να επισκεφτούν (σύντομα) την Κεφαλλονιά

Το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την Κεφαλλονιά εξέφρασαν δύο σταρ του Χόλιγουντ, ο Αμερικανός ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ και η Ισπανίδα συνάδελφός του Πενελόπε Κρουζ! Οι δύο παγκόσμιας φήμης celebrities επικοινώνησαν με επιχειρηματία του νησιού, ώστε να μάθουν «από πρώτο χέρι» τις επιπτώσεις των σεισμών στον τόπο όπου γυρίστηκε η ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», στην οποία πρωταγωνιστούσαν. Μάλιστα και οι δύο δήλωσαν την πρόθεσή τους να επισκεφτούν σύντομα στην Κεφαλλονιά!

«Ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενελόπε Κρουζ επικοινώνησαν μαζί μας, γιατί λατρεύουν το νησί μας» δηλώνει στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος. Οπως σημειώνει, η επικοινωνία με τους δύο σταρ έγινε μέσω του ιδιοκτήτη του χώρου που τους φιλοξένησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Μαντολίνου». Πάντως προς το παρόν ο δήμος δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στους δύο ηθοποιούς να έρθουν στο νησί, διότι αυτές τις ώρες το μοναδικό μέλημα των Αρχών είναι η κάλυψη των αναγκών που προκάλεσε ο νέος σεισμός.

«Δεν έχουμε καλέσει κανέναν, αλλά θα τους καλέσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή η βασική προτεραιότητα του δήμου είναι να ξαναβρεί το νησί τους ρυθμούς του» εξηγεί ο κ. Κεκάτος και προσθέτει ότι πρόθεση των τοπικών Αρχών είναι να προσκαλέσουν και άλλους διάσημους φίλους του νησιού. «Η Κεφαλλονιά είναι τόπος των celebrities και αυτό θα το αξιοποιήσουμε, αλλά στην ώρα του».

{{-PCOUNT-}}49{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...