Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

O Μr Bοκτας γίνεται και πάλι πλούσιος

Ο φτωχός βασιλιάς των κοτόπουλων δικαιώθηκε στο εφετείο για τη τεράστια περιουσία της θείας του.

Μία ανάσα πριν από το φινάλε του πολύκροτου δικαστικού θρίλερ που εκτυλίσσεται τα τελευταία 16 χρόνια στα δικαστήρια του Πειραιά βρίσκεται η υπόθεση της χρυσής κληρονομιάς που διεκδικεί ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΒΟΚΤΑΣ, ο Εβαν Συρίγος.


Ο επιχειρηματίας που έμαθε όλη την Ελλάδα να τρώει κοτόπουλο μπορεί να πτώχευσε, καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει χρέη 14 δισ. δραχμών προς τις τράπεζες, τους πιστωτές και τους εργαζομένους της εταιρίας, ωστόσο φαίνεται πως πλέον ο δρόμος ανοίγει για να κληρονομήσει την αμύθητη κληρονομιά της Μαργαρίτας Προμοίρα, της πάμπλουτης και άκληρης θείας του. Μια κληρονομιά που θα τον βοηθήσει και πάλι να σταθεί στα πόδια του.


Πριν από λίγες ημέρες ο Εβαν Συρίγος δικαιώθηκε για δεύτερη φορά από τα ελληνικά δικαστήρια και όπως λέει ο ίδιος στην «Espresso», πλέον περιμένει από μέρα σε μέρα να καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η υπόθεση και να μπορέσει επιτέλους να πάρει την κληρονομιά, ύψους περίπου 10 δισ. δραχμών (σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ). Οπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά εκδικάστηκε η υπόθεση απάτης από τον δικηγόρο Γιώργο Παπαστεργίου, ο οποίος εμφανίζεται ως υιοθετημένος γιος της Μαργαρίτας Προμοίρα και συνάμα ως μοναδικός κληρονόμος της. Και αυτήν τη φορά οι εφέτες καταδίκασαν τον δικηγόρο σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή, καθώς τον έκριναν ένοχο για το αδίκημα της απάτης στο δικαστήριο λόγω ψευδούς παράστασης.


Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη σημαντική νίκη που επιτυγχάνει κατά τη διάρκεια αυτής της δικαστικής διαμάχης ο Εβαν Συρίγος. Το 2006 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε αθωώσει λόγω αμφιβολιών τον δικηγόρο και τη συμβολαιογράφο σύζυγό του.


Ωστόσο η πλευρά του επιχειρηματία είχε καταθέσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Αρειο Πάγο. Το 2008 το ανώτατο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο Γιώργος Παπαστεργίου κληρονόμησε την τεράστια περιουσία της πλούσιας ηλικιωμένης έχοντας πλαστογραφήσει τα έγγραφα με τα οποία εμφανιζόταν ως υιοθετημένος γιος της και τον είχε στείλει ξανά στο εδώλιο. Με την απόφαση 1204/2008, ο Αρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι ο δικηγόρος Γιώργος Παπαστεργίου εξαπάτησε δικαστήρια και δημοτικές Αρχές ώστε να εμφανιστεί ως μοναδικός νόμιμος κληρονόμος της 86χρονης γυναίκας.


Η Μαργαρίτα Προμοίρα είχε μοναδικούς άμεσους συγγενείς της τον ανιψιό του νεκρού συζύγου της, Γιάννη Προμοίρα και τις δύο αδελφές της, την άγαμη Ειρήνη Μπία και τη μητέρα του Ευάγγελου Συρίγου, Βικτωρία. Η Μαργαρίτα διατηρούσε επαφές με τον συμβολαιογράφο και πατέρα του κατηγορούμενου δικηγόρου, του οποίου είχε βαφτίσει την κόρη.


Το 1997 η πάμπλουτη ηλικιωμένη πούλησε στον Γιώργο Παπαστεργίου μέρος της απέραντης έκτασης που διατηρούσε στα Ορλωφέικα Ερμιονίδας. Στις 13 Αυγούστου 1999, η Μαργαρίτα πέθανε από εγκεφαλικό κι άφησε το αξίας 10 δισ. δραχμών παραθαλάσσιο οικόπεδο των 193.570 τετραγωνικών που είχε απομείνει στην ιδιοκτησία της, καθώς και εννέα διαμερίσματα, αξίας 238.000.000 δραχμών.


Εναν μήνα αργότερα, ο Γιώργος Παπαστεργίου δήλωσε ότι η θανούσα τον είχε υιοθετήσει και ήταν ο μοναδικός κληρονόμος της. Μάλιστα, υπέβαλε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, με την οποία κηρυσσόταν θετό τέκνο της Μαργαρίτας Προμοίρα, κατόπιν δικής της αίτησης. Ομως η γυναίκα δεν είχε αναφέρει ποτέ κάτι τέτοιο στους συγγενείς της, ενώ είχε πολύ καλή σχέση με τα δύο ανίψια της, που ήταν και οι φυσικοί κληρονόμοι.


Λίγο καιρό πριν από τον θάνατό της, η Μαργαρίτα Προμοίρα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Εκτιμώντας ότι δεν της απέμενε πολύς καιρός εν ζωή, ζήτησε να κάνει τη διαθήκη της. Στον θάλαμο νοσηλείας έφτασαν ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Παπαστεργίου με τον δικηγόρο γιο του Γιώργο και τη σύζυγό του Βαρβάρα Δόξα, που είχε αναλάβει το συμβολαιογραφικό αρχείο του συνταξιούχου πεθερού της.


Οταν έφυγαν, είπαν στους συγγενείς της ηλικιωμένης ότι είχαν συντάξει τη διαθήκη κι εκείνη είχε υπογράψει, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στον θάλαμο τρεις μάρτυρες μη συγγενείς, όπως προβλέπει ο νόμος. Οταν όμως η γυναίκα πέθανε και ο Εβαν Συρίγος ζήτησε να ανοίξει η διαθήκη, του αποκάλυψαν ότι δεν είχε συνταχθεί ποτέ και ότι η περιουσία θα κατέληγε στον Γιώργο Παπαστεργίου, τον οποίο η εκλιπούσα είχε υιοθετήσει!


Εδειξε μάλιστα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά του 1988, με την οποία κηρυσσόταν θετό τέκνο της Μαργαρίτας Προμοίρα. Ομως κανείς από τους υπόλοιπους συγγενείς (μεταξύ των οποίων και ο Συρίγος, εκ των δύο ανιψιών που θα ήταν φυσικοί κληρονόμοι) δεν γνώριζαν ότι η πλούσια ηλικιωμένη είχε θετό γιο.


Ο μαραθώνιος στα δικαστήρια με τον «υιοθετημένο» γιο


Ο υιοθετημένος γιος παρουσίασε το 1999 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά τη δικαστική απόφαση για την υιοθεσία και ένα πλαστό πιστοποιητικό του Δήμου Κρανιδίου που ανέφερε ότι ήταν ο πλησιέστερος συγγενής της αποθανούσης. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποσπάσει κληρονομητήριο πιστοποιητικό προκειμένου να πάρει στην κατοχή του την περιουσία της θετής μητέρας του. Από τότε η πλευρά Συρίγου ξεκίνησε δικαστικό αγώνα με πολλές πτυχές.


Αρχικά, αμφισβήτησε την υπ’ αριθμόν 343/11-7-88 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που κήρυσσε τον δικηγόρο θετό τέκνο της Μαργαρίτας Προμοίρα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Συρίγου, η αίτηση της θείας του για υιοθεσία είχε υπογραφεί όχι από την ίδια, αλλά από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, ο οποίος προσκόμισε στο δικαστήριο την ταυτότητά της και παρουσιάστηκε άλλη γυναίκα, που της έμοιαζε.


Τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν την υπέγραψε ο πρόεδρος ή ο δεύτερος δικαστής της σύνθεσης, αλλά ο τότε προϊστάμενος των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Πειραιά και μετέπειτα αρεοπαγίτης Ιωάννης Τέτοκας.


Επίσης, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή του γραμματέα του δικαστηρίου, όπως ο ίδιος κατέθεσε. Ομως, τελικά δεν αποδείχτηκε τίποτα και η απόφαση της υιοθεσίας θεωρείται τελεσίδικη και αμετάκλητη.


Αντίθετα, πλαστά αποδείχτηκαν άλλα έγγραφα, τα οποία ανακλήθηκαν. Ο δικηγόρος εμφάνισε μια οικογενειακή μερίδα του πατέρα της εκλιπούσας στο Κρανίδι, η οποία ανοίχτηκε το 1955 και την εμφάνιζε ως άγαμη, ενώ ήταν παντρεμένη από το 1947! Επιπλέον, η έκθεση επιδότησης της δήθεν παραίτησης από ένδικα μέσα, την οποία φέρεται να υπέβαλε η Μαργαρίτα Προμοίρα, αντιστοιχούσε σε δήλωση εκχώρησης ενός πολίτη προς τον… υπουργό Οικονομικών από το 1985!


Νεκρός είχε δηλώσει ο δικηγόρος


Ενα άλλο περίεργο στοιχείο στην υπόθεση είναι πως ο θετός γιος-δικηγόρος φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει τρεις διαφορετικές αστυνομικές ταυτότητες, με μία από αυτές να ακυρώνεται με δήλωση θανάτου!


Εξάλλου, αν και υιοθετημένος από το 1988, δεν χρησιμοποίησε το επώνυμο της θετής μητέρας του, παρά μόνο μία φορά, όταν δήλωσε την υιοθεσία στον Δήμο Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιβάλλει να το παραθέτει πάντα δίπλα στο δικό του.


Μάλιστα, σε ταυτότητα που εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την υιοθεσία, το 1991, αναφέρεται το όνομα της πραγματικής και όχι της θετής του μητέρας. Επίσης, η πλευρά του Εβαν Συρίγου είχε προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά ζητώντας να κηρυχθεί ανίσχυρο το κληρονομητήριο που έδινε την περιουσία της στον θετό γιο. Το δικαστήριο διέταξε τον Αύγουστο του 2008 την αφαίρεση του κληρονομητηρίου, μπλοκάροντας πωλήσεις ακινήτων που είχαν ήδη ξεκινήσει από τον δικηγόρο… μοναδικό κληρονόμο.


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...