Επικίνδυνα «παιχνίδια» με το φράγμα Πηνειού

Η καθυστέρηση της επισκευής λόγω υπουργείου Οικονομικών.

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να πληρώσει μελέτη για την επισκευή των τριών θυροφραγμάτων του φράγματος Πηνειού στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, ενώ δεν πρόκειται να λειτουργήσει το διυλιστήριο που θα εξασφαλίσει επιτέλους νερό σε περίπου 200.000 ανθρώπους.


Την περασμένη Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος (φωτό) επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, του εξέθεσε ακόμη μία φορά το πρόβλημα χαρακτηρίζοντάς το «μείζονος σημασίας», αλλά εισέπραξε στείρα άρνηση. Το αίτημα του αντιπεριφερειάρχη είναι να δοθούν 100.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) για μελέτη σχετική με την επισκευή των θυροφραγμάτων, αλλά η απάντηση ήταν «να γίνει επαναδημοπράτηση», εξέλιξη που συνεπάγεται 5-6 μήνες καθυστέρηση.


Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του κάμπου της Ηλείας δεν θα μπορούν να πιουν νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους για άλλη μία χρονιά, αφού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το διυλιστήριο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι τι θα γίνει αν σημειωθεί στο νομό Ηλείας ισχυρός σεισμός! «Δεν μας σώζει τίποτε σε περίπτωση σεισμού» είναι η απάντηση-ανησυχία του αντιπεριφερειάρχη, αλλά τα ώτα πολιτικών δεν ιδρώνουν…


Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση των θυροφραγμάτων του ταμιευτήρα συνεπάγεται κινδύνους για την περιοχή και τους κατοίκους της. Τι θα συμβεί αν το φράγμα πλημμυρίσει; Να σημειωθεί ότι κάτω από το φράγμα έχει εντοπιστεί ενεργό σεισμικό ρήγμα! Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός του 2008 αποκάλυψε ένα επικίνδυνο ενεργό ρήγμα που περνάει από το φράγμα και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και άμεσης εντολής για αποδέσμευση των 300.000.000 κυβικών μέτρων νερού του ταμιευτήρα θα προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή.


Το φράγμα Πηνειού είναι το μεγαλύτερο φράγμα στην Πελοπόννησο. Ονομάζεται και λίμνη Καραμανλή, γιατί επί θητείας του άρχισε να κατασκευάζεται. Το έργο θεμελιώθηκε το 1961 και περατώθηκε το 1968. Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα και έξι χιλιόμετρα από την Αρχαία Ηλιδα.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ