Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

«Ξενοδοχείο ο πόθος»

Πώς το ιστορικό resort «Μira Mare» στη Ρόδο έγινε η αιτία διαμάχης ανάμεσα στην οικογένεια Παυλίδη και στον γαμπρό του Αριστοτέλη Ωνάση.


Τα πήγαινε έλα του Ωνάση, οι συχνές επισκέψεις του Καραμανλή, οι πολυήμερες διακοπές εγχώριων και ξένων σταρ των δεκαετιών του ’50 και του ’60, αλλά και τα… περάσματα πολυεκατομμυριούχων, ακόμα και βασιλέων, το ανήγαγαν σε ξενοδοχείο-θρύλο.


Το «Mira Mare» της Ρόδου αναμφισβήτητα έχει μείνει στην ιστορία για τους διάσημους επισκέπτες του, που πλήρωναν χρυσάφι για να απολαύσουν τη σαμπάνια τους με θέα το απέραντο γαλάζιο του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας.


Την παραμυθένια λάμψη του διάσημου ξενοδοχείου, όμως, σκίαζε μία μεγάλη διαμάχη που κράτησε δεκαετίες. Αντίπαλοι ο δημιουργός της παλιάς ξενοδοχειακής μονάδας Νικόλαος Παυλίδης και ο Γεράσιμος Πατρονικόλας, γαμπρός του Ωνάση (σύζυγος της αδερφής του Καλλιρρόης), που είχε κατορθώσει να κάνει το ξενοδοχείο δικό του.


Μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής», ο εγγονός του πρώτου κατασκευαστή του «Mira Mare», αρχιτέκτων Νίκος Παυλίδης, έκανε λόγο για εξαπάτηση της οικογένειάς του: «Ο παππούς πέθανε το 1954 και τότε η γιαγιά μου, χήρα με μία ορφανή κόρη (τη μητέρα μου), όρισε ως υπεύθυνο του ξενοδοχείου έναν απόστρατο αξιωματικό ονόματι Προβατά.


Την ίδια χρονιά η μητέρα μου παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Παυλίδη, που εργαζόταν ως διευθυντής στο ξενοδοχείο, ο οποίος και το ανέλαβε. Εκείνη την περίοδο πήγε στο νησί ο Γεράσιμος Πατρονικόλας, γιατρός και γαμπρός του Ωνάση, ο οποίος είπε στον πατέρα μου ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Ο πατέρας μου του απάντησε ότι πρέπει να μιλήσει με τη γιαγιά μου Μαρία, η οποία απάντησε ότι δεν ήθελε αυτή τη συνεργασία διότι είδε ”άνθρωπο πονηρό και ανέντιμο”. Eχοντας πάρει το όχι, ήρθε ένα “προεδρικό διάταγμα”, να το πω, το οποίο έλεγε: “’Εάν η περιουσία της Μαρίας, χήρας Νικολάου Πολίτη δεν ήθελε δοθεί προς εκμετάλλευση εις την εταιρίαν Κατζάς και Σία Ο.Ε. -ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος του Πατρονικόλα εδώ-, ήθελε γίνει υποχρεωτική απαλλοτρίωσις”»!


Μην έχοντας άλλη διέξοδο τότε, η οικογένεια του κ. Παυλίδη υπέγραψε συμβόλαιο εικοσαετίας. Ουσιαστικά ήταν ενοικιαστήριο εικοσαετίας, με αναπροσαρμογή του μισθώματος ανά δεκαετία.


Μια μέρα ο Πατρονικόλας φώναξε τον πατέρα του Νίκου Παυλίδη για να συζητήσουν: «Οταν συναντήθηκαν στην παλιά ρεσεψιόν, ο γαμπρός του Ωνάση τού φώναξε: “έξω από το ξενοδοχείο μου, παλιοκλέφτη” και πιάστηκαν στα χέρια. Ακολούθησαν δικαστικοί αγώνες οι οποίοι κόστισαν πολλά στην οικογένειά μας, που αναγκάστηκε να πουλήσει ακίνητα για να αντεπεξέλθει.


Τελικά, δικαιωθήκαμε έναντι του Πατρονικόλα, αλλά είχαμε σαράντα χρόνια δικαστικούς αγώνες με δικηγόρους στη Ρόδο και δικηγόρους στην Αθήνα. Ορος στο συμβόλαιο ήταν να μας επιστραφεί το ξενοδοχείο σε άριστη κατάσταση, έστω και ως μονάδα β’ κατηγορίας, διαφορετικά να αποζημιωθούμε με 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές.


Περνώντας τα χρόνια είχαμε κάνει επίσημες προτάσεις στη Μαριλού Πατρονικόλα, την κόρη του, να μας πουλήσει είτε την κάτω πλευρά, η οποία είναι απέναντι από το ξενοδοχείο “Olympic Pallas”, είτε το πάνω μέρος είτε ολόκληρο. Την ημέρα που μας υποσχέθηκε ότι θα μας καλέσει να το συζητήσουμε το πούλησε στην Τζίνα Μαμιδάκη, η οποία και το κατέχει σήμερα, έναντι ευτελούς ποσού, και βέβαια ποτέ δεν πήραμε και την αποζημίωση».


Οι διάσημοι πελάτες του


Ο Αριστοτέλης Ωνάσης πήγαινε στο «Mira Mare» αρχικά με την Τίνα Λιβανού, έπειτα με τη Μαρία Κάλλας, ενώ πολλές φορές συνοδευόταν από τη Χριστίνα και τον Αλέξανδρο. Από το θρυλικό ξενοδοχείο έχουν περάσει ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Ιμπ Σαούντ, ο βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη με όλη τη βασιλική οικογένεια, οι βασιλιάδες της Αιγύπτου Φαρούκ και Φορίντα, ο Αϊζενχάουερ και όλοι οι σταρ και οι ντίβες της εποχής.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...